KOMBOLOI – GRČKA BROJANICA LEK ZA OPUŠTANJE I OTKLANJANJE STRES

by Ivana
0 Komentar

Bilo na ulici, u avionu, na plaži ili u punom kafiću u centru grada, grčka brojanica je nešto što ne možete a da ne primetite. Komboloi, kako je zovu su perle nanizane na konac, koje najčešće drže muškarci i igraju se s njima na različite načine. Pomerajući ih, jedna kuglica namerno kreće prema drugoj i pravi prepoznatljivi zvuk. To im pomaže da se otpuste i zaborave na stres i brige.

Pogađate – to što drže zove se komboloi.

Neki jednostavno uživaju u pokretima koje omogućavaju da se kuglice udaraju. One druge komboloi izuzetno nervira i ne vide poentu u svom tom lupkanju. Ipak, komboloi je tako tipičan za Grčku, da nismo mogle da odolimo a da vas ne upoznamo sa ovim simpatičnim pomagalom za opuštanje.

Grčka brojanica komboloi – kako je nastala

Komboloi je jedan od najtipičnijih simbola grčkog lagodnog mentaliteta, a ljudi počinju da ga masovno koriste i u Grčkoj i na Kipru od sredine 20. veka.

Moderna grčka reč komboloi potiče od reči kombos (čvor) i logio (zbirka) i glagola leo (govorim). Kaže se da je ta reč u stvari skraćenica za frazu „u svakom čvoru izgovorim molitvu“.

Istorija komboloija i njegovo poreklo sežu u davna vremena, kada su monasi na Svetoj Gori počeli da izrađuju ​​nizove perli vezujući čvorove u jednakim razmacima, kako bi izgovarali svoje molitve Bogu. Ovo objašnjava i činjenicu da je komboloi zapravo nastao od predmeta komboskini, molitvenog kanapa.

Međutim, u moderno doba komboloi se ne koristi za verske ili ceremonijalne svrhe, već za zabavu i opuštanje.

POKLONI IZ GRČKE KOJI ĆE SVAKOG ODUŠEVITI

Od čega se izrađuje komboloi

Komboloi može da se izrađuje ​​od bilo koje vrste kuglica, iako su poželjni organski materijali kao jantar, jantarna smola (poput faturana) i korali, jer se smatra da su jednostavniji za rukovanje od neorganskih materijala kao što je metal.

Ovaj grčki rekvizit koji čini da zaboravite brige obično imaju neparan broj loptica. Najčešće se broj određuje tako što se broj pomnoži sa 4 i doda se 1, na primer: (4 × 4) +1. Najčešći broj kuglica na komboloiju je 17, 19 ili 23. Komboloi obično ima nekoliko delova: glavu sastavljenu od fiksiranih zrna (tzv. „sveštenik“), štita koji razdvaja dve niti i pomaže zrncima da se slobodno kreću, i resa.

NAFPLIO – GRAD NA PELOPONEZU KOJI ĆE VAS OČARATI

Obično je dužina komboloija približno jednaka širini 2 dlana.

Komboloi je sjajan način da ostanete mirni, ali je lep i kao ukras I odličan poklon. Komboloije ručne izrade najbolje je kupiti u Grčkoj, a cene se kreću od nekoliko eura do 1.000 eura i više.

GRČKI SVADBENI OBIČAJI

Zanimljive činjenice o komboloiju

Postoje različiti načini rukovanja komboloijem, ali uglavnom se preferiraju dva načina. Prva je tiha metoda za zatvorene prostore, dok je druga bučnija i prihvatljiva na javnim mestima.

Do pre nekoliko decenija, komboloi su koristili samo muškarci (i još uvek ih koriste samo muškarci u ruralnoj Grčkoj). Žene koje su ih koristile, posebno u javnosti, nisu bile odobravane u društvu.

Činjenica da vam komboloi drži zauzete ruke često se koristi kao odličan način za prestanak pušenja.

Prvi i još uvek jedini na svetu, Muzej komboloija, nalazi se u Nafpiju. Njega su 1998. godine osnovali gospodin i gospođa Evangelinos, sa ciljem da promovišu tradiciju grčkih komboloija.

You may also like

Ostavi komentar

eight − seven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići