POKLONI IZ GRČKE KOJI ĆE SVAKOG ODUŠEVITI

by Tijana
3 Komentari

Svake godine kada dođete u Grčku iz nje ponesete i koji suvenir. Kupujete ih dragim ljudima ili sebi ne bi li vas u zimskim i jesenjim danima potsetili na sunčanu zemlju masline. Ako i sami niste veliki grkofil, onda sigurno znate bar jednog koji svake godine iščekuje da mu donesete nešto posebno iz najjužnije balkanske zemlje. Pogledajte našu listu najoriginalnijih poklona iz Grčke.

Njegovo veličanstvo MASLINOVO ULJE

Odmah na početku ćemo vam reći da nećemo spominjati suvenire koje možete kupiti u  mnogim radnjama vašeg letovališta za “male” pare. Danas ćemo vam nabrojati neke skuplje poklone, ali verujte nam na reč da i te kako vredi makar jednom odvojiti novac bar za jedan od njih ( ako ste grkofil ili je to neka vama veoma draga osoba). Nemojte zaboraviti da je u Grčkoj i dalje na “ceni” cenkanje, pa slobodno u radnji pokušajte da snizite cenu proizvoda.

Ovo je po nama pet najoriginalnih poklona iz Grčke:

1. Komboloi 

https://www.instagram.com/p/BV9TIl-nkEc/

Komboloi su u prošlosti Grci koristili isključivo pri molitvi, međutim danas je dobio i drugu svrhu – smirivanje živaca. Veoma je popularan u zemlji masline kod svih generacija. Njegova cena zavisi od kvaliteta perla od kojih je napravljen. Ako želite da kupite solidan komboli, za to ćete morati da izdvojite oko 20 evra.

2. Antičke grčke sandale

Najpoznatiji brend ovakvih sandala je Ancient Greek Sandals. Prave ih za oba pola i decu. Međutim, za jedan par sandala sa ovim “pečatom” moraćete da izdvojite i preko stotinu evra, pa je zato dobro da dok šetate vašim letovalištem ili nekim većim gradom u blizini potražite jeftiniju varijantu – obućare koji ih prave, pa sandale nemaju “ime” i samim tim su jeftinije.

3. Kozmetika od masline

Poznati grčka internet stranica Chick Greek Gifts, za kupovinu suvenira iz zemlje masline, nudi veoma zanimljiv poklon. U pitanju je Olive SPA poklon kutija. Sastoji se od pet proizvoda među kojima je i popularni nazar o kojem smo vam skoro pisali. Cena ovog paketa je 49 evra. Kao i sa sandalama i ovde postoji jeftinija varijanta, jer grčka ima mnogo proizvođača kozmetike od masline, pa  je moguće da ćete u vašem letovalištu naići na jeftiniju varijantu ovakvog poklona.

4. Posuda od mermera

Poznato nam je da Grčka proizvodi jedan od najkvalitenijih mermera. Zato bi bilo šteta da ne ponesete “malo mermera” sa sobom kući ili ga poklonite voljenoj osobi. Posuda sa fotografije se odlično uklapa i u moderan, ali i klasični stil vaših domova. Za nju ćete morati da izdvojite 32 evra, a možete je poručiti preko interneta OVDE.

5. Buzuki

Buzuki instrument je jedan od simbola Grčke, pa ako volite muziku i talentovani ste ili je to vama draga osoba, onda obavezno morate kupiti jedan. Iako često košta i preko dve stotine evra, mislimo da je vredan toga. Prvo, što će vas njegov zvuk u hladnim danima zagrejati (jer ćete se sećati sunčanih dana s jednog od tri grčka mora) i drugo što će vas sigurno oraspoložiti.

You may also like

3 Komentari

Jasmina Sarić 08/07/2018 - 10:17

Uživam dok čitam sve što pišete, oseti se ljubav prema zemlji i narodu sa kojima smo veoma slični i po temperamentu i prošlosti. Ako mogu da pitam za savet i pomoć. Imate li predlog, ideju, kakav poklon iz Srbije bi bio zanimljiv Grcima. Upoznali smo porodicu iz Atine, na Eviji se srećemo već dve godine, lepo se družimo i volela bih da im poklonim nešto što bi ih podsetilo na Srbiju. Hvala, nastavite sa pisanjem

Odgovor
Tijana 09/07/2018 - 09:17

Definitivno ikona Belog anđela.

Odgovor
Ivana 24/07/2018 - 08:57

Možete možda neku lepu knjigu, piće, slatkiše, neki suvenir, to uvek bude lepo.

Odgovor

Ostavi komentar

five + 16 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići