OSTRVO KRF – ŠTA TO IMA, A SVIĐA SE SVIMA?

by Sanja
5 Komentari

ostrvo krf

Na korak od mesta gde je pao poljubac Albanije i Grčke, smestilo se ostrvo Krf, najsevernije od grčkih ostrva u Jonskom moru. Kao riznica kulturnih vrednosti, čarobnih prirodnih predela i nesvakidašnje istorije, ovaj dragulj se može posećivati mnogo puta, a da i dalje radoznalim očima ne otkrije sve svoje tajne i lepote kojima pleni. 


Ostrvo Krf – Grčka

Polazna tačka u mojoj avanturi Krfom bilo je mesto Agios Georgios (Argirades) tj. Agios Georgios Južni, koje se nalazi na jugozapadnoj strani ostrva Krf. Nemojte ga mešati sa Agiosom Georgiosom na severozapadu, niti Agiosom Gordiosom na zapadu. To su tri različita mesta. Očigledno je Agios Georgios (Sveti Đorđe) bio na Krfu mnogo cenjen baja, kad je pola ostrva nazvano po njemu.

Elem, ukoliko do ovog mesta dolazite avionom, put će vam veoma brzo proći. Nakon nekih sat vremena leta, stižete na aerodrom nadomak glavnog grada ostrva Krf i izvršavate transfer od oko sat do sat i po (u zavisnosti da li se vozite autobusom ili kolima) do mesta Agios Georgios na jugozapadu. Međutim, ukoliko iz Beograda krenete busem, klackaćete se otprilike 18 sati, pa sat vremena trajektom do luke Lefkimi, pa još nekih pola sata na točkovima do Agiosa. Stoga sami procenite koja vam varijanta više odgovara – 2 ili 20 sati. Razlika je zanemarljiva – jedna nula gore-dole. Ali ostrvo Krf je prelepo, pa vredi videti na koji god način odlučite da dodjete.

KRF – 5 SKRIVENIH RAJSKIH PLAŽA

Ostrvo Krf: odmor, žurke ili obilasci?

Na ostrvu Krf ima za svakoga po nešto.

 • AGIOS GEORGIOS JUŽNI – za odmor u pravom smislu te reči na rajskim plažama.
 • KAVOS – za pijančenje, noćni provod, veze bez obaveza.
 • IPSOS, DASIJA I GUVIJA – dobra polazišta za obilazak celog ostrva, adekvatno saobraćajno povezana.
 • PALEOKASTRICA – za užitak u čarima prirode i stapanje sa grčkim temperamentom u tradicionalnim selima.
 • MORAITIKA, MESONGI, BENITSES, RODA, ACHARAVI – mesta za miran, porodični odmor.

Agios Georgios Južni – ostrvo Krf

ostrvo krf

Idealno mesto za porodice i za parove koji se nisu nameračili na ludi noćni provod. Makar ne u klubovima.

To je malo, tiho mesto, koje se prostire dosta u dužinu, i ima sve neophodne sadržaje ako ste ostrvo Krf odabrali za miran i prijatan odmor. Ovde se godinama nije desio ni jedan incident niti krađa, tako da je prilično bezbedno. Snabdeveno je velikim brojem prehrambenih i drugih proizvoda u 3, 4 marketa, poseduje veliki broj restorana, taverni i kafića prijatnog ambijenta, u kojima se od večernjeg programa može naleteti na dj-a u koktel baru Almyra na samoj plaži, zatim na grčke večeri u brojnim restoranima (npr. Balcony i Makis), preko svirki pop muzike u baru Mad Mike, i Grka obučenog u Elvisa Prislija u restoranu Stamatis, koji na svom plesnom podijumu uz koreografije uživo izvodi Elvisove hitove i zabavlja publiku.

Velika prednost i čar ugostiteljskih objekata u ovom mestu je ta što su izgrađeni bukvalno iznad mora i što kada sednete u 90% restorana, pogled vam puca na plavetnilo i spajanje vode i neba na horizontu. Ni jedna ulica, ni jedna vila, apsolutno ništa ne može da se ispreči ispred vaših očiju i talasa i potpunog užitka u povetarcu dok ručate. Jednom rečju ako ste ostrvo Krf odabrali za uživanje, savršeno je.Ukoliko se hranite po restoranima, ovo mesto na ostrvu Krf ima veliki izbor zaista ćete imati veliki izbor svežih jela za pristojne količine novca. S obzirom na to da sam veliki hedonista kada je reč o hrani i da volim dobro da pojedem (ništa neuobičajeno za nas Srbe), kao iskrenu preporuku istakla bih restoran Oceano, gde ćete uz savršen pogled na more biti usluženi veoma ukusnom hranom serviranom u velikim porcijama. Ljubitelji čiz kejka, ne propustite da ga probate baš na ovom mestu! Njamiii, kremasto! Dakle ako ste ostrvo Krf odabrali za hedonizam, pun pogodak!

Elem, u koji god restoran da sednete vrlo je izvesno da ćete naći ono nešto što će vas kupiti. Ostavljam vama da na licu mesta imate priliku da izaberete onaj koji će vas najviše šarmirati. Ostrvo Krf ima dosta mesta, pa ono što naši turisti mogu doživeti kao nedostatak ovog mestašca jeste to što je većina stvari prilagođena englezima, rusima i uopšte severnjacima, s obzirom na to da oni čine najveći procenat turista. Stoga ćete imati problem da nađete giros na svakom ćošku, ali će vas English breakfast i burgeri napadati sa svih strana.  Za nekoga to i  nije loše, ali sam ja lično više naklonjena lokalnim ukusima zemlje u kojoj boravim. Za girosmanijake preporuka je taverna Kafesas gde je giros jedino normalne veličine u celom Agiosu i stvarno je ukusan. Ova taverna se nalazi na dve lokacije u mestu, a ponekad organizuju i grčko veče. Još neki od restorana sa prijatnim ambijentom i hranom su Malibu, Seagulls, Panorama, picerija Alex, Mirsinie’s Garden. U Parto Fato roštiljnici ne preporučujem da jedete, s obzirom na to da će rado pokušati da vas prevare.

VIDO I KRF – TRAGOVIMA SRPSKIH JUNAKA

Ako ste ljubitelji rajskih plaža ostrvo Krf je pravo mesto. Ako volite maksimalno da se brčkate, zapamtite da je Agios Georgios Argirades mesto sa možda i najlepšom plažom na celom Krfu. Veoma je široka, i prostire se kilometrima u dužinu. Na pojedinim mestima nosi različit naziv, ali su joj svojstva gotovo ista – sitan, presitan zlatni pesak, sa postepenim ulaskom u vodu, toplu, čistu, kristalnu.

U južnijem delu mesta plaža je nazvana Marathias i mestimično je uža, a na severnom delu prostire se Issos plaža koja se završava poznatom prirodnom atrakcijom – velikim peščanim dinama prožetim brojnim busenima zelenila, preko kojih se pruža čaroban pogled na jezero Korisson, inače zaštićeno prirodno područje i stanište brojnih ptica. Kada se penjete na ove dine, zaista imate osećaj kao da ste u pustinji, s obzirom na to da vam pesak sve vreme prži stopala. Ali, vredi upustiti se u ovu avanturu, jer se sa dina pruža divan pogled na okolinu i mogu se napraviti super fotke.

Na plaži imate mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a možete i bilo gde staviti sopstveni peškir i pronaći delove na kojima ćete se osećati kao da ste potpuno sami, s obzirom na to da u pojedinim delovima plaže gužve uopšte nema. Prednost ovog mesta ogleda se i u njegovoj okrenutosti ka otvorenom moru, te Sunce zalazi tek oko 20:30h uz zalaske koje se u svim toplim bojama razlivaju po nebu. Takođe je vrlo čest vetar, pogotovo u popodnevnim časovima, te može podići i nešto više talase, ali ne tolike da vam onemoguće kupanje. Ja sam uživala u borbi sa istima.U zaleđu se nalazi seoce Argirades koje je ključno za život meštana Agiosa, od koga je udaljeno oko 5km. Jedino tu postoji mesara, pekara, i neke druge uslužne radnje, te ga tokom godine naseljava najveći broj Grka koji se leti spuste do mora. Selo je veoma autentično, sa starim kućama, uskim krivudavim ulicama i crkvom na uzvišenju. Ništa nije modernizovano, preuređeno, te vam može biti zanimljivo za šetnju i za uvid u neku drugu stranu Grčke koja ne vrvi od turističkih sadržaja.

Po mom mišljenju ovo je pravi izbor za vas jedino ako vam je poenta da celo letovanje provedete pijani. To je mesto u kome su bazeni krcati, dok na plažama povraćaju mortus Englezi. Sa jedne strane, gomila omladine je na svakom ćošku, što je pozitivno. Ali svi odvaljeni od života dan i noć tumaraju po ulicama. Posle letovanja na Kavosu, plaža na Adi Ciganliji bi vam bila mega premija. Dakle ostrvo Krf je daleko, nema potrebe da se cimate. Olakšavajuća okolnost je da imate kola pa da možete, kada izludite od gruvanja 10 različitih vrsta muzike, da obilazite ostatak ostrva koje je fenomenalno. Ipak, ni u ovom slučaju moja preporuka za odsedanje ne bi bila Kavos, jer njegova pozicija na ostrvu nije baš najbolja, s obzirom na to da su sve znamenitosti vredne obilaska dosta udaljene od ovog letovališta.

Ovo su masovno posećena letovališta na Krfu u kojima turizam ima dužu tradiciju i koja su solidno opremljena za zadovoljenje prohteva onih koji u njima odsednu. Ostrvo Krf je relativno veliko, pa ova tri mesta imaju najpogodniju lokaciju za obilazak znamenitosti Krfa. Dobro su saobraćajno povezana, kroz njih se odvija redovan autobuski prevoz na brojnim linijama i najbliža su glavnom gradu ostrva, čijih se lepota nemoguće nagledati. Ako je cilj da na ostrvo Krf idete u popularnija mesta, u ova 3 mesta postoji veliki izbor smeštajno-ugostiteljskih objekata i široka ponuda gastronomskih specijaliteta, a u blizini se nalazi i dosta velikih marketa u kojima možete pazariti po jeftinijim cenama. Međutim, plaža u Guviji po mom mišljenju nema ama baš nikakav šarm, dok je ona u Dasiji nešto bolja, ali ako mene pitate, ništa posebno i ništa što se mora videti. Najživlje mesto je Ipsos u kome su jedan do drugog načičkani klubovi i kafići, te može odgovarati onima koji su se na ostrvo Krf nameračili zbog provoda.

MORAITIKA i MESONGI – mala mesta na istočnoj obali ostrva Krf, sa plažom u čijem je zaleđu drveće i nekolicina barova. Kroz Moraitiku prolazi glavna magistrala koja vodi ka gradu Krfu, a Mesongi je malo izmešteno sa tog pravca, te je nešto mirnije i nema ludog noćnog provoda. Ukoliko ste se na ostrvo Krf uputili zbog odmora, ovde su vam na raspolaganju plaže sa sadržajima i zanimacijama za decu, a sva zbivanja su duž glavne ulice gde su smeštene taverne i prodavnice suvenira.

Slično Moraitici i Mesongiju je i nešto severnije mesto BENITSES, kao i mesta RODA i ACHARAVI koja su na samom severu ostrva i ako ste se na ostrvo Krf uputili sa porodicom, ova mesta takođe predstavljaju sinonim za porodični odmor.

PALEOKASTRICA –  ako ostrvo Krf ima odli;no mesto, onda je to ovo. Dragulj ostrva u bezbroj nijansi zelene i plave boje ušuškao se na zapadnoj obali čineći pravu malu prirodno-kulturnu celinu koja vredi hiljadu pogleda i prepešačenih koraka. Nad 7 uvala koje se međusobno takmiče po neprevaziđenoj lepoti, gorostasno se uzdiže najstariji manastir po kome je ostrvo Krf poznato, a koji datira iz 13. veka, a posvećen je Bogorodici. To je prvi manastir sa tri zvonika, što je najčešći motiv na razglednicama sa Krfa. Unutar njega postoje jedinstvene ikone i brojne relikvije, a o manastiru se prepričavaju i 2 legende koje ćete saznati na licu mesta u predivnom ambijentu ovog kompleksa. Uživaćete u tom istraživanju. Manastir ima dva nivoa i predivno dvorište, kao i prostoriju u kojoj se prodaje maslinovo ulje i proizvodi od kumkvata napravljeni od ruke monaha. Ovo voće jedino uspeva na Krfu i u Kini, a od njega prave slatko, likere i prodaju ih po celom ostrvu. U okviru manastira obavezno posetite i prostoriju sa muzejskom postavkom relikvija i vizantijskih figurina, da ostrvo Krf doživite u pravom svetlu.


Ako vam zatreba osveženje (ako na ostrvo Krf idete u toplim letnjim mesecima sigurno će zatrebati), moja preporuka je da se uputite ka dva beskrajno šarmantna i nesvakidašnja mesta.

 • La Grotta bar – kafić u kakvom sigurno niste nikad bili! Smešten je unutar zaliva, takoreći u steni. Okružen je samo kamenom, travkama i beskrajnim odsjajem mora. Možda naiđete na avanturiste koji skaču sa stena, a tu su i brodići koji vas mogu prevesti do okolnih napuštenih plaža ili vas uvesti u brojne pećine da istražite nešto drugačiju stranu ovog plavog sveta.
 • Golden Fox restoran – nalazi se na vrh brda u selu Lakones i pruža užitak za sva čula. Dok klopate nešto ukusno i brčkate se u bazenu, imaćete pred sobom pogled vredan milion dolara. Ostrvo Krf i uživanje za sve pare! Cela Paleokastrica ponosno se diči svojim zalivima i šumama tik ispred vaših očiju i objektiva. U trenutku zaboravite na sve i prepustite se raju i uživanju u privilegiji da iskusite ovako čaroban trenutak. Dakle, još jedan razlog da posetite ostrvo Krf, veruje nećete zažaliti!

PALEOKASTRICA – LEDENA KRALJICA JONSKOG MORA

U zaleđu Paleokastrice među brdima što se zelene, nalaze se dva seoca: Lakones i Makrades. Ostrvo Krf može da se njima samo ponosi. To su istovremeno sjajni vidikovci, sa kojih se može diviti celoj Paleokastrici i svim njenim čarima. U prvom selu nalazi se gore navedeni restoran Golden Fox, a selo Makrades je poznato po baba Sofijinoj radnji gde se mogu kupiti brojni začini, sapuni domaće proizvodnje, maslinovo ulje, i mnoge gastronomske đakonije, kao i čuveni džem od maslina. Još je lepše što sve što želite možete prvo probati, a zatim se odlučiti za kupovinu. I ukus, i miris, i odmor i avantura! Krf nudi sve.

U blizini je i važno strateško uporište iz 13. veka – utvrđenje Angelokastro, koje se na visini od 305m uzdiže nad huknjavom jonskih talasa. Ovo utvrđenje nikada nije osvojeno od strane neprijateljskih sila i imalo je odlučujuču ulogu u odbrani Krfa od napada pirata i osmanske opsade. Zato ako posetite ostrvo Krf, obavezno odvojite vremena da ga vidite.

Na severnoj obali ostrva nalazi se mesto Sidari koje je poznato po ljubavnom kanalu nastalom između stena i klifova formiranih usled erozije. Pejzaž u okolini krase nijanse žute i crvenkaste boje, a tu se nalaze i podvodne pećine, te je ovo mesto zanimljivo za ljubitelje ronjenja. Kako nalaže davnašnja legenda, parovi koji plivaju kroz ovu atrakciju ostaće zauvek zajedno. Postoje tri plaže sa odgovarajućim sadržajima i sve su peščane. Sidari je dosta posećen i hvaljen, ali po mom mišljenju, njegova privlačnost je prenaglašena. Odmah da vam kažem, postoji mnoštvo lepših i zanimljivijih stvari na ovom ostrvu. Ako posetite ostrvo Krf i imate višak vremena, prošetajte i do ovog mesta.

TOP 5 GRČKIH OSTRVA – NA JEDNOM STE VEROVATNO BILI

Ostrvo Krf: kako sve to posetiti?

Ostrvo Krf je dobro povezano i imate nekoliko solucija za obilaske ovog nestvarnog ostrva i njegove okoline:

 • AUTOMOBILOM – bilo svojim, bilo rentiranim. Na ovaj način ste najfleksibilniji i možete sa najmanje utrošenog vremena obići veliki deo atrakcija Krfa. Postarajte se samo da rentirano vozilo poseduje ful osiguranje, da ne biste plaćali velike sume novca ukoliko se automobilu nešto desi.
 • AUTOBUSOM – zahvaljujući dobroj saobraćajnoj povezanosti naselja na Krfu i ovaj način obilaska može biti adekvatan, pogotovo ako ste smešteni na istočnoj, severoistočnoj ili severnoj strani ostrva, jer su međuostrvske autobuske linije česte, a i u blizini ste glavnog grada. Na krfu saobraćaju GREEN BUSES, sa čijeg istoimenog sajta možete preuzeti tačan red vožnje i cenu karte. U glavnom gradu postoji i gradski prevoz CORFU CITY BUSES kojim se možete prevesti do nešto udaljenijih atrakcija ostrvske prestonice i voziti se po celom gradu. Ova opcija je dobra za avanturiste koji ne žele da budu ograničeni vremenski ili programima prilagođenim turističkim grupama, i za one koji su spremni na to da možda neće sve proći u obilasku tako kako su zamislili ili da će morati da pretrče ceo grad da bi stigli u neki muzej pre zatvaranja, kao i na to da će prolaziti kroz bezbroj uličica sledeći mapu kako bi stigli do željenog dredišta. Ovo je moja omiljena varijanta jer nikad ne znam šta me čeka, a hvala Bogu uvek upadnem u neku papazjaniju koju posle sa osmehom prepričavam 
 • SKUTER/KVAD – njihovo rentiranje je finansijski povoljnije u odnosu na automobile, međutim obratite pažnju na uske, krivudave ulice, noćnu neosvetljenost, kaldrmisane puteve van glavne magistrale i ne baš preveliku obazrivost grčkih vozača. Budite pažljivi i dobro procenite da li je ova varijanta pravi izbor za vas.
 • IZLETI – ako želite da krenete u obilazak ne misleći ni o kakvim stvarima tehničke i organizacijske prirode, ovo je izbor za vas. Prepustite svoj novac i vreme na raspolaganje organizatoru, a on će se pobrinuti za sve ostalo. Za izlete se možete prijaviti svom vodiču ukoliko ste na letovanje došli preko agencije, ili na licu mesta u nekoj od lokalnih agencija koje neretko imaju sadržajniju, jeftiniju i ponudu sa mogućnošću odabira termina koji vama odgovara. Neki od izleta koji se nude na Krfu su:
 • Grad Krf i ostrvo Vido – ovo podrazumeva vraćanje u vreme Prvog svetskog rata i evociranje srpskih podviga i žrtvi, kao i šetnju kroz najveći grad ostrva uz slobodno vreme za individualne aktivnosti.
 • Velika ostrvska tura – obilazak ostrva autobusom uz posetu najpoznatijih atrakcija, gde se najčešće misli na oblast Kanoni sa pogledom na Mišje ostrvo i manastir Vlahernu, obilazak palate i muzeja Ahilion (o njima će biti više reči u tekstu posvećenom gradu Krfu), posetu Paleokastrici i selu Makrades.
 • Obilazak Albanije – krstarenje brodom duž razuđene obale Jonskog mora i upoznavanje istorije ove zemlje i njenih kulturnih dobara.
 • Paxos – Antipaxos – celodnevno krstarenje, pauze za skakanje sa broda i kupanje, ulazak brodom u pećine, obilazak najpoznatije plaže na ostrvu Antipaxos, gde je boja vode bukvalno poput one u bazenu, slobodno vreme u gradiću Gajos na ostrvu Paxos.
 • Plava Laguna – Sivota – krstarenje uz obilazak pećina i skakanje sa broda radi plivanja u predivnim uvalama, nedostupnim sa kopna, gde se pred vašim očima stapaju sve moguće nijanse zelene i plave boje dok uživate u ručku na brodu ili u žurci na palubi, zavisno od toga s kakvom ste grupom krenuli. U okviru ovog izleta posećuje se i preslatko mesto na kopnenom delu Grčke – Sivota, gde imate slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Koji god vaš izbor da bude, nećete pogrešiti jer Krf pruža priliku za odmor od svakodnevice, prepuštanje prirodi, putovanje kroz istoriju, ludovanje do zore. Možete da se izgubite u peni talasa dok se razbijaju o obalu ili u uskim uličicama grada Krfa dok pokušavate da shvatite na mapi da li ste tuda već prošli pre deset minuta. Možete da zastanete dok se sunce spušta iza gora, i da dah od divote zastane u vama. Gajite hedonizam u svakom treptaju dok ispijate gutljaj vina i tabanima crtate po pesku. Budite svoji, živite u sadašnjem trenutku i ređajte uspomene u kolekciju svoga srca, bar malo više nego na vaš Instagram profil.

Marija Zeljković, devojka od dvadeset i kusur leta, sa zenicama boje snova, koracima koji ne umeju nazad  i osmehom kao filozofijom života, ovako je videla Krf. Sigurni smo da je onima koji nisu do sada bili zagolicala maštu, a one koji su ga posetili vratila lepa sećanja. Pored putešestvija, na svom blogu Limitless piše i o drugim zanimljivim temama. Zahvaljujemo se Mariji na divnoj priči o Krfu i prelepim fotografijama.

Ako vas je Marija inspirisala da napišete svoju grčku priču tastaturu u ruke…Podelite je sa nama.

Napomena: Fotografije su privatno vlasništvo bloga Limitless i zabranjeno je svako njihovo dalje preuzimanje i distribucija bez dozvole vlasnika istih.

You may also like

5 Komentari

Ljiljana 30/06/2023 - 11:03

Predivan tekst sa korisnim informacijama, definitivno ce mi mnogo pomoci u organizaciji letovanja, konacno cu i ja ove godine posetiti Krf!

Odgovor
Ivana 20/09/2023 - 11:49

Hvala puno Ljiljana!

Odgovor
Srđan Janković 24/10/2018 - 20:50

Hvala na zanimljivom tekstu koji približava čitaocima pre svega južni deo Krfa, koji nije toliko razvijen i atraktivan u odnosu na severni deo ostrva. Inače, šteta što autorka teksta nije svratila u Kasiopi i što nije posetila mesto i plažu Barbati. Krf je divno ostrvo koje zaista vredi posetiti mnogo puta, moja omiljena destinacija!

Odgovor
Vanja 25/10/2018 - 11:24

Slazem se!!Kasiopi su, ne racunajuci grad Krf, odlicno emsto za letovanje, lepo, sa vise sljunkovitih plaza u blizini, setalistem, marinom, bas slaikovito :-)!

Odgovor
Vanja 24/10/2018 - 17:47

Lep tekst, veoma volim Krf, ali ipak bih izbacila recenicu ”poljubac Albanije i Grcke” 😉 Nisu one u ljubavi da bi stajala ta metafora 😉

Odgovor

Ostavi komentar

four + fourteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići