OSTRVO POLIEGOS NAJVEĆE NENASELJENO OSTRVO EGEJA

by Sanja
0 Komentar

ostrvo poliegos grcka

PrintscreenYouTube/Aris Alevizopoulos

Da su grčka ostrva nadaleko poznata po svojoj lepoti to svi znamo. Pogotovo ona manje poznata, kao ostvo Poliegos koje Grci još uvek ljubomorno čuvaju od turista. Netaknuta priroda, neobično plava boja mora i karakterističan način života su samo neke od prednosti ovih grčkih dijamanata.


Ostrvo Poliegos

Sigurni smo da nikada niste čuli za Poliegos. Ovo prelepo ostrvo krasi Egejsko more i svojim prirodnim lepotama, a i brojem stanovnika, impresionira gotovo svakoga ko ga poseti.

Za razliku od nadaleko poznatih ostrva Kiklada kao što su Santorini, Milos i Mikonos, Poliegos, ili Polivos kako ga neki zovu, jeste pravi mali raj na zemlji sa netaknutom prirodom. S pravom ga zovu grčka Polinezija jer svojom lepotom može da parira najlepšim svetskim ostrvima.

OSTRVO MILOS – ROMANTIKA KIKLADA

Gde se nalazi ostrvo Poliegos

Administrativno ovo ostrvo pripada Kimolosu i od njega je udaljeno samo 2 kilometra. Verovali ili ne, na ostrvu žive samo dva stanovnika, ali nije uvek bilo tako. Prema popisu iz 1951 godine na ostrvu je tada živelo čak 14 stanovnika, a stariji meštani su tada govorili da ih je nekada bilo i 170.

Od nadaleko poznatog Milosa udaljeno je oko 6,5 kilometara, a od Sifnosa celih 15.

Ime je dobilo po kozama koje od davnina žive na ovom ostrvu. Naime, na starogrčkom Ega (Η Αίγα) znači koza, pa otuda i naziv Polieges (puno koza). Smatra se prirodnim staništem ovih životinja i uključen je u program Evropske Unije Natura 2000.S obzirom da na ostrvu nema smeštajnih objekata, do Poliegosa se može samo privatnim brodićem sa Milosa ili najbližeg Kimolosa. Najjeftiniji brodić je 300 eura, ali na istom imate tri obroka i svog kapetana. Za dve osobe se ne isplati, ali kako su ovi brodići za 6 osoba, troškovi se mogu podeliti, pa će vas celodnevni boravak u ovom raju koštati 50 eura po osobi.

TRI GRČKA OSTRVA SA MANJE OD 200 STANOVNIKA

Netaknuta priroda i ostaci nekih prošlih vremena

Na sredini ostrva nalazi se mala dolina sa ostacima starih naselja i ostacima otvorenog rudnika bakra. mesto koje je dokaz da je tu pre mnogo godina bilo itekako živo.

Na severozapadu ostrva nalazi se mala crkva, deo manastira iz 1622 godine posvećenog Uspenju Bogorodice, koji je sada u ruševinama.

Ono što je svakako doživljaj na ovom ostrvu jeste kupanje u nestvarno plavom moru. Možete uživati na nekoj od plaža na ostrvu kao što su Pano Mersini, Kato Mersini, Galazia Nera, Faros i Panagias.

Vredi ga posetiti iako je doći do njega prava putešestvija koja košta. Ali do najlepših dijamanata trnovit je put….Tako da, razmislite o tome. Ostaće vam sigurno u sećanju kao jedno od rajskih mesta koje ste posetili.

You may also like

Ostavi komentar

seven + eight =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići