POROĐAJ U GRČKOJ – KAKO SE U NOĆI BANKROTA RODILA MOJA DUNJA

by Ivana
0 Komentar

porodjaj u grckoj

Iako sam odavno zavolela  Atinu i Grčku, nisam očekivala da ću jednog dana živeti, a još manje da ću postati mama baš ovde, u Atini.

Kada sam saznala da sam trudna, još uvek sam živela u Beogradu i veći deo trudnoće sam provela tamo, tako da sam pred kraj došla u Atinu, ali sam bila veoma zadovoljna jer sam po preporuci našla našu doktorku koja radi ovde i porađa.

Tu sam se opustila, jer sam uvek zamišljala kako je to strašno poroditi se u stranoj zemlji na stranom jeziku. Pritom bih napomenula da ja govorim grčki, ali me je i dalje ta ideja plašila. Bila sam sedmi mesec i bavila sam se traženjem stana u koji ćemo se preseliti, preseljenjem, traženjem nekog kursa za pripremu za porođaj…i onda negde sredinom osmog meseca, Dunja (moja ćerka) je odlučila da se rodi ranije.

KOLIKO KOŠTA POROĐAJ U GRČKOJ

Naravno, kada sve isplaniraš, sudbina ili neka viša sila reši  da ne bude baš tako. Moja doktorka je baš  u tom trenutku bila na godišnjem odmoru van Atine, jer nije očekivala da ću se ranije poroditi, ali me je uputila gde da idem i kome da se javim. Kako sam bila mnogo uplašena zbog svega, babica i doktor, koji su naravno bili Grci, bili su još prijatniji i ljubazniji.

Da stvar bude još dramatičnija, kako dolikuje Grčkoj drami, sve se to dešavalo prvih dana jula 2015. kada je Grčka bankrotirala i pošto su svima bila blokirana sredstva u bankama. Mogli smo da podignemo po šezdeset evra dnevno, a trebalo je da platimo privatnu bolnicu i doktora posebno. Zabrinute medicinske sestre za sudbinu Grčke, a ja za sudbinu moje Dunje.

Negde pred ponoć, odlučiše da me odvedu u operacionu salu jer je carski rez bio bezbednije rešenje, a tamo skoro pa žurka.  Kako je već noćna smena počela, pustili su radio i osim toga što je njima bilo zabavno, uspeli su i mene da opuste malo. U trenutku kada se Dunja rodila, tačno u ponoć, na radiju je išla aktuelna evrovizijska pesma “…We are the heros of our times…” mislila sam da sanjam, malo zbog anestezije, malo zbog nadrealne scene u kojoj sam se našla. Ali, rodila se još jedna heroina i to uz pesmu i veselje.

Na svu sreću, sve je dobro prošlo i smestili su me u “moju”  trokrevetnu sobu i tada počinje trodnevna ekskurzija. Prvu noć sam provela sama, a ujutru su mi se pridružile dve cimerke, i njihove grčke porodice. S obzirom da je muževima dozvoljeno da borave po ceo dan u porodilištu, a dva puta dnevno po dva sata su trajale posete i za ostale, mojim cimerkama je bukvalno cela uža familija dolazila u posetu svaki dan. Pod uža mislim i na tetke, braću i sestre od tetke itd. Iako je hrana bila odlična, donosili su naravno mnogo hrane, slatkiša i nije bilo šanse da se zahvalim i odbijem posluženje. I mene su prihvatili kao rod najrođeniji, sve smo saznali jedni o drugima, hteli ne hteli, nije bilo druge opcije.

EVO KOLIKE SU CENE OBROKA I NAMIRNICA U GRČKOJ

Pošto sam i ja imala posete, uglavnom od strane mojih prijatelja i drugarica Srpkinja koje su mahom visoke i plave, desio se i mini incident u našoj maloj komuni. Prilikom posete mojih drugarica, muški članovi rodbine su bili prilično fascinirani njihovim izgledom što se nimalo nije dopalo njihovim ženama , koje su dalje zabranile posete uz ozbiljne prekore. Sva sreća pa se “ekskurzija” brzo završila tako da nije bilo sličnih situacija.

I konačno, iako se sve desilo mimo plana i termina što je dovelo i do brige i straha, moram priznati da će na kraju moj porođaj i boravak u bolnici biti nešto što ću uvek pamtiti i što će me terati na smeh i još jedna stvar više koja me zbližila sa Grcima i Grčkom.

You may also like

Ostavi komentar

5 × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići