ZAŠTO SE GRCI PLAŠE ZIME – GRČKA ZIMI

by Ivana
0 Komentar

grcka zimi putovanja

Opšte je poznato da ovi južniji Grci nisu navikli na niske temperature. Za njih je sve što je ispod 5C hladno, a ako je temperatura oko ili ispod nule ne izlazi se iz kuće. Zato je nama koji smo navikli i na -20C svaki put smešno kada ih gledamo kako sa strahom posmatraju zimu. Ovako, dakle, za nas izgleda Grčka zimi.Kada padne sneg ništa ne radi

Sneg je u Atini retka pojava. Ali kada padne, osim što kod nekih izaziva radost, kod većine ipak izaziva strah. Grčka zimi sa snegom naročito u južnim delovima zemlje ne prija baš svakom. Čini se da svaki put iznova uče kako se hoda po snegu, kako se čiste kola, šta treba obući kada napolju malo zahladni. Obično ne izlaze iz kuće bez preke potrebe, oblače termo helanke i bluze i pretopljavaju se. Čišćenje kola čudnim alatkama kao što je kašika za cipele zna da nasmeje sve nas koji smo na takve uslove navikli i treba nam nekoliko minuta da kola osposobimo za vožnju i po većem snegu i hladnoći.

Grčka zimi i pomama za lancima

Kad smo već kod automobila, dovoljno je da vidite nekoliko centimerata snega na kolovozu i to je za Grke znak da su lanci neophodni. Ne samo što ne umeju da voze u takvim uslovima već ne umeju ni da ih stave. Domišljati prodavci ih tada prodaju po nekoliko puta većim cenama,  a i kada se istroše i na kraju to i plate jer je, jelte, neophodno, Grci ih obično stave u gepek jer ubrzo vide da im nisu potrebni.

A posle skijanja – kupanje na otvorenom!

Zalediće mi se cevi

I dok na TV-u kruže prilozi o tome kako je napolju sneg dubok i strašan, novinari se utrkuju ko će da da bolji savet. Osim neizlaska iz kuće, saveti o tome kako da se ne zalede cevi su neizostavne. U vestima ćete sigurno čuti i da će škole i obdaništa sutradan biti zatvorene, jer je klizavo i na temperaturi od oko 0C hladno, a veliki broj onih koji rade javiće svom poslodavcu da ne mogu sa dođu na posao. Grčka zimi je idila za zaposlene!

Arahova je razlog što i zimi volimo Grčku

Sneg u Solunu

Sneg u SolunuAvionu zaledila krila

Grčki putari nisu spremni kao naši, pa je čišćnje snega otežano i na prometnim saobraćajnicama. Čak i u velikim gradovima i na autoputu zna da bude belo, jer Grci ipak nemaju opremu dovoljnu za takve uslove. Ukoliko tog strašnog dana po grčkoj zimi, kada padne sneg, treba da putujete avionom, spremite se na dugo čekanje jer aerodromi nisu opremljeni mašinama koje avion mogu da osposobe za poletanje u zimskim uslovima.

Zabava na snegu

Grčka zimi ipak ima i svoje draži. O zabavi na snegu čućete oprečna mišljenja. Neki roditelji su veliki protivnici da se mališani po snegu izvode napolje. Smatraju da takvi uslovi nisu pogodni za decu. Tako deca često budu uskraćena za sve one radosti koje sneg donosi.

Ipak nama koji živimo na jugu Grčke i navikli smo na hladno i sneg, bela slika grada često nedostaje. Najčešće za praznike ali i onda kada vidimo da se u Srbiji beli,  a kod nas su temperature oko 15C…Zato nas Grčka zimi baš obraduje, naročito ako u tih nekoliko zimskih meseci bar nekoliko sati padne sneg.You may also like

Ostavi komentar

18 − seven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići