GRČKA PIJACA – NA SKRIVENO TE VODIM MESTO

by Ivana
0 Komentar

Verovali ili ne i mi imamo omiljeni dan u nedelji. D dan kada se svi radujemo, jer u naše naselje dolazi grčka pijaca! Da, dobro ste čuli, dolazi, jer se tu ne nalazi svakog dana, kao kod nas.

Ako ste nekada bili u Grčkoj, sigurno vas je začudio način na koji funkcioniše grka pijaca. Priznajemo, i nas je. Da nam je neko pričao da ne postoji zgrada pijace, već da se zatvori ulica da bi se „stvorila“ pijaca, sigurno ne bismo verovale. Ali, tako je i to ne samo u manjim mestima koje naši turisti posećuju leti već i u glavnom gradu.

Dakle, Grci nemaju pijacu onakvu kakvu imamo mi. Ne postoji posebno namenjena zgrada u kojoj proizvođači ili (pre)prodavci donose proizvode i tu ih prodaju svaki dan. Ukoliko želite da kupite voće ili povrće, to možete uraditi ili u supermarketu, u piljarnici (manjoj ili većoj komšijskoj radnji koja prodaje voće i povrće), ili jednom nedeljno na pijaci.

ŠTA MORA DA IMA SVAKA DEVOJKA DA BI SE UDALA U GRČKOJ

Sigurno se pitate kako to mislimo, jednom nedeljno na pijaci?

Grčka pijaca ili kako je Grci zovu λαική αγορά (prevod bi značio javna tržnica) održava se jednom nedeljno, obično u svakom naselju. Opština odredi ulicu u kojoj će je toga dana prodavati ovi proizvodi, i zna se da će tog dana, od ranog jutra, prodavci na tom mestu postavljati svoje tezge. Na početku ulice jasno je naznačeno da je ulica u tom periodu zatvorena za saobraćaj, pa se on preusmerava u okolne ulice. Takođe, veče pre pijace, automobili iz ulice u kojoj je grčka pijaca moraju da se parkiraju na drugom mestu, što može da predstavlja problem stanarima, ali radije će ih preparkirati nego platiti kaznu.

Grčka pijaca nema zgradu?

Graja iz ulice u kojoj će se nalaziti grčka pijaca počinje rano, već oko 5h, kada trgovci postavljaju svoje tezge. Raspored tezgi se tačno zna i svaka ima određeno mesto.

Osim voća i povrća, koji predstavljaju najveći deo ponude, na grčkoj pijaci se mogu pronaći i ostali proizvodi kao što su ulje, jaja, zatim sirevi, koštunjavi plodovi, med, domaće vino i rakija, cveće što znači da ako posetite Grčku i tražite domaće proizvode da probate ili poklonite, poseta pijaci biće pravo rešenje. Takođe, na grčkoj pijaci se može naći i lep izbor odeće, obuće, kao i stvari za kuću poput zavesa, posteljina, tepiha, jastuka, sredstava za higijenu i onih malih stvari koje nam uvek zafale u kući.

ZAŠTO SE GRCI ŽENE STRANKINJAMA

Već oko 7h sve je spremno da prodaja počne. Glavni rekvizit kupcima su kolica, bez kojih se na pijacu ne kreće. Obzirom da šetnja među tezgama zna da bude duga nekoliko stotina metara, Grci i Grkinje imaju kolica u kojima odlažu sve što kupe i nastaljaju šetnju. Mi smo u početku mislile da možemo sve da nosimo u rukama, ali već posle nekoliko kupovina stvari postaju teške, kese žuljaju, pa se dešavalo da se nekoliko puta vraćamo da bismo obavili kupovinu. Zato sada iskusno na pijacu krećemo samo s kolicima, osim ako ne treba da kupimo baš nešto malo, na brzinu.

grcka pijaca

Grčka pijaca – šta se tamo kupuje

Verovatno se pitate šta toliko nosimo s pijace, pa je teško? Imajte u vidu da ljudi na pijaci često obavljaju kupovinu za nedelju dana, što znači da će kupiti veću količinu nego što bi kupili kada bi pijaca radila svaki dan.

Poznato je da Grci skoro svakodnevno piju sveži sok od pomorandže, tako da je količina od barem 3kg sigurno jedna od stavki koja će se naći na spisku. Tu su obavezno limun, banane i sezonsko voće, koje Grci rado konzumiraju. Osim voća, Grci u ishrani koriste i mnogo povrća, kao i svežih začina, pa ćete u skoro svakoj torbi videti krompir, šargarepu, paradajz, spanać, plavi patlidžan, tikvice, luk, peršun, mirođiju. Jaja su na pijaci dosta tražena, što zbog mnogo bolje cene nego u supermarketima, što zbog svežine.

MORSKA RIBA NA MORSKI NAČIN

Takođe, jedan prilično veliki deo na pijaci zauzima riba i plodovi mora, po veoma povoljnim cenama, naročito pred kraj radnog vremena, pa ćete tada čuti graju sa tezgi i glasovnu „borbu“ da se konkurencija nadjača i što više kupaca privuče. Zato je naša preporuka da na pijacu idete posle 14h, jer će cene biti znatno povoljnije od onih jutarnjih. Još bolju cenu ali ne i mogućnost nekog velikog izbora dobićete na samom kraju oko 15.30h. Prodavci tada obično napune kese onim što je ostalo i cena je tada najpovoljnija. Ono što se retko kupije na pijaci, i ima ga malo, su mlečni proizvodi, ali će vas svakako omamiti miris suvlakija koji se peče bar na dva mesta, za one koji u ovoj šetnji ogladne.

grcka pijaca

Najbolji (i jedini) izlazak

Kako vreme prolazi, tako i mi imamo svoje prodavce, koji nas prepoznaju jer smo svake nedelje verni kupci. Uvek dobijemo i nešto malo više, da nas počaste jer smo poverenje ukazale baš njima. Često nam je u doba korone, kada smo bili zaključani, grčka pijaca bila jedini izlazak, kada smo je posmatrali ne samo kao mesto za kupovinu, već način da vidimo druge ljude, da se opet podsetimo osmeha i čujemo graju i priču.

Da ne pominjemo da je našim mamama odlazak na pijacu omiljeni deo boravka kod nas.

Zato na pijacu ovde u Grčkoj ne gledamo samo na još jedno mesto gde ćemo da obavimo kupovinu već je ona za nas mnogo više. Mesto gde smo stidljivo isprobale nove reči, a kada ih nismo znale pokazale bi prstom i zbog toga nam se niko nije smejao. Mesto na kome smo videle voće ili povrće koje do tada nismo probale, u prolazu dobile poneki kompliment od prodavaca (koji znaju da udele komplimente svakoj dami na šarmantan, samo njima svojstven način) i uvek za decu dobile po još jednu kesu voća, dodatni buket cveća ili samo lepu, toplu reč.

You may also like

Ostavi komentar

thirteen − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići