ZAŠTO SE GRCI ŽENE STRANKINJAMA

by Ivana
4 Komentari
zasto se grci zene strankinjama

Zašto se Grci žene strankinjama? Ili možda bolje – žene li se strankinjama?

Često ćete čuti da majka Grkinja (kao i svaka majka) voli svog sina i da će teško podneti ako se ne oženi Grkinjom. Čak i kada žive u inostranstvu, Grci često od svojih roditelja dobijaju informacije o lokalnim mestima gde se skupljaju “njihovi”, kako bi eventualno mogli da upoznaju idealnog partnera, naravno zemljaka ili zemljakinju.

Gde ima i dima, ima i vatre. Znamo za slučajeve da je to što je devojka strankinja porodici predstavljalo problem. Na žalost, veza se i posle nekoliko godina nije razvela u nesto više, upravo iz ovog razloga. Ipak ima i nas koje smo uz našeg Grka dobile novu porodicu i gde nas, bez obzira sto smo strankinje, prihvataju kao svoje.

Zašto se Grci žene strankinjama? Rekle bismo kao i svuda na svetu, nekima nije vazno odakle je nego kakva je. Tako je i u ovom slucaju, mada smo primetile da postoje i neke zajedničke osobine koje možda imaju strankinje, a koje se Grcima dopadaju.

DA LI SU GRCI MAMINI SINOVI?

zasto se grci zene strankinjama

Različite su

Kada se rodite i odrastate u jednoj zemlji, naučeni na jedan ritam života i navike koje u njoj postoje. Strankinja donosi nešto novo – duh zemlje u kojoj je odrasla, a koji može da bude drugačiji od onoga na šta je Grk navikao. Od odnosa prema samoj sebi, porodici, poslu, stvarima koje je okružuju, pa do svakodnevnih malih stvari – sve to može da zvuči veoma primamljivo u očima “domaćina”.

zasto se grci zene strankinjama

GRČKA SVAKODNEVNICA- KAD SE SVI U SVE MEŠAJU (KAO U ONOJ REKLAMI ZA MARGARIN!

Snalažljivije su

Sama odluka da se neko preseli u stranu zemlju nije laka. Različiti ljudi odluku donose iz različitih razloga. Ipak, kada imate u vidu da je ova osoba ostavila ceo svoj život i često bez poznavanja ljudi, jezika, kulture donela ovu tešku odluku, znači da ima neke osobine koje ne krase baš svakoga. Ta osoba u novom okruženju mora da se snadje, da se bori, da uči vise nego bilo ko drugi.

Mi smo poznati kao narod koji je preživeo svašta, pa nam je snalažljivost nekako urođena. E baš tu (našu) osobinu Grci veoma cene. Stavi nas u situaciju od koje bi mnogi odustali i mi cemo naći način da rešimo problem.

Često volim da kažem da mi Srbi mislimo 3 koraka unapred, da nam mozak radi 300 na sat, što nije odlika velikog broja ljudi. Naročito onih koji, na njihovu sreću, nisu morali nista teže od kašike da podignu.

Pokretnije su

Da li znate da mnoge Grkinje nikad nisu bile u inostranstvu? Objašnjenje je da sve imaju u svojoj zemlji, pa nema potrebe da idu tamo negde. Često je u pitanju i nezainteresovanost da se vidi ili upozna nešto novo, što uglavnom potiče ili iz porodice ili iz okruženja.

Sećam se da smo posle bombardovanja (tada sam još živela u Srbiji i bila u najboljim godinama) nas 5 drugarica bez ikakvog straha krenulo na more u Crnu Goru. Prolazilo se autobusom kroz neka kukuruzna polja jer mostova nije bilo, a putevi razrušeni. Kad nismo mogli negde drugde i to je bila avantura. Godinu dana kasnije ista družina je krenula na Rodos avionom. Sećam se, bio je to prvi put da sam ušla u avion. Same smo se organizovale, našle jeftin smeštaj i krenule. Jer, najlakše je odustati i sedeti kod kuće, ali ukoliko zaista želite da nešto vidite, upoznate nove ljude i kulturu, nema prepreka.

E baš to Grci vole, nekog da im obogati svakodnevicu, povuče ih, pokaže da i pored Grčke ima još zanimljivih stvari koje se mogu videti, a koje ne moraju da budu skupe.

GRČKA SNAJKA – TEMA NAD TEMAMA

Znaju da promene sijalicu

Verovali ili ne Grci se u velikom broju slučajeva ne bave ovim stvarima. Čak i za najmanje popravke zovu majstora koji papreno naplati svaki dolazak. Ako ste ikad studirali u drugom gradu ili imali roditelje koji su voleli da “prčkaju” sigurno su tu ljubav (da ne sedite skrštenih ruku već da pokušate da problem rešite sami), preneli na vas. U mom slučaju oba. Nedavno sam, recimo, podmazala vrata od ostave. Toliko su škripala da me je užasno nerviralo. Dok je muž pokušavao da se seti koji bi majstor to mogao da popravi, rešila sam stvar. Pouzdano znam da mnogim drugim zemljakinjama ova osobina naročito ide na živce.

Dakle drage dame, ako treba da zadivite Grka, budite samo svoje. Jer, zašto se Grci žene strankinjama – zato što žele nešto drugačije. Pokažite šta znate i šta jeste! Neki će na sam pomen svadbe ili nečeg ozbiljnijeg otrčati glavom bez obzira, nekima se sama činjenica da vas porodica ne bi prihvatila neće svideti, ali vama ne trebaju takvi, zar ne!?

You may also like

4 Komentari

Jelena 23/03/2022 - 22:25

Bravo, toliko istine ima u ovom tekstu, i o nama, i o njima!

Odgovor
Ivana 05/02/2023 - 22:09

Hvala puno Jelena!

Odgovor
Danilo 10/02/2021 - 10:09

A kako idu stvari sa grkinjama I strancima? Ja imam utisak da I ne bas dobro, nekako mi deluju nezainteresovane… ili ja tu nesto ne radim kako treba😀

Naravno, odlican sajt za sve koji smo zaljubljeni u Grcku! Hvala 🙂

Odgovor
Ivana 14/02/2021 - 14:27

Danilo, hvala puno na lepim recima. I nama se cini da su malo nezainteresovane ali kao i svuda zavisi od osobe. Sigurne smo da ce srpski sarm i smisao za humor “upaliti” tamo gde treba. Samo napred!

Odgovor

Ostavi komentar

14 + three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići