GRCI SU MAMINI SINOVI?

by Ivana
2 Komentari
grci su mamini sinoviPostoje različite predrasude o Grcima. Kada odlučite da sa njima krenete u nešto ozbiljnije, čućete najrazličitije priče i iskustva drugih. Posavetovaće vas da, ako odaberete Grka za partnera ili muža, postoji nekoliko stvari koje unapred treba da znate.

Ukoliko ste “biti ili ne biti s Grkom” situaciji, ili ste u dilemi da li na predstojećem single letovanju, šema sa zgodnim Grkom može da preraste u nešto ozbiljnije, pročitajte redove koji slede.

Grci su mamini sinovi

 Prvo što će vas posavetovati je da vidite koliko je vaš budući izabranik vezan za – mamu. Jer, mama je za sina Grka svetinja. Ako se njoj dopadnete, onda nema dileme da ćete uskoro stati na ludikamen.
Iako ima I ovakvih iskustava, u velikom broju slučajeva ona su prošlost. Grci ništa manje nisu vezani za mame od naših muškaraca, što je i logično jer kažu da mame obično više vole sinove. Ali ta posesivnost koja je ranije postojala, više nije tako učestala. Sin neće pitati mamu za dozvolu da oženi strankinju (što se ranije smatralo kao jedan od preduslova za uspešnu vezu ili brak), jer misli da mu, zbog toga što želi da snajka bude Grkinja, to neće dozvoliti.
 
mamini-sinovi

Foto: free stock

Porodica se u Grčkoj u sve meša

Ovo je još uvek veoma aktuelna i tačna konstatacija. Ukoliko se udate za Grka, budite sigurne da će porodica znati sve o vašoj situaciji u kući. Trebaju vam nove cipele? Dušek za krevet je stari i treba da se menja? Bile ste juče sa drugaricama na kafi? Juče ste za ručak kuvale pasulj? Sve ove vesti munjevito stižu do svih članova porodice, pa se nemojte začuditi ako vas na tradicionalnom porodičnom ručku za vikend, pitaju kako napreduje potraga za dušekom ili da li je pasulj bio ukusan. Vi im to, naravno, niste rekle, ali ima ko da ih obavesti.
 
 
mamini-sinovi

Grci su posesivni

Jesu donekle, zato što se trude da ženi pruže sve. Koliko god da pričali ovo ili ono, u grčkoj porodici ipak žena ima glavnu ulogu i za sve se pita. Grci su kulturni su i fini, vode računa o porodici, često su jedini u kući koji zarađuju, pa je logično da žele nešto za uzvrat. Naravno, to ne znači da gubite svoju slobodu. Ukoliko želite sa drugaricama na kafu ili na plažu, naravno da vam neće reći ne. Ali ukoliko vide da vam je neko nešto dobacio ili sa nekim pokušavate da flertuijete – čuvajte se!


Naslovna fotografija: Pixabay

 

You may also like

2 Komentari

Novosađanka 23/01/2017 - 12:49

Moje iskustvo:
Još na početku veze sam iz zezanja (a i nije zezanje) pitala da li živi sa roditeljima i ako živi sa njima da ja ne dolazim. On je rekao da ne živi ali je prećutao da živi sa tri tetke! 🙂
Kada smo odlazili prvi put kod “njegovog brata” prećutao mi je da sa njim žive i njegovi roditelji!! 🙂 Još mi je rekao da snajka priča engleski i ja opušteno ulazim sa sve hello na usnama, kad ono vrata se otvaraju i ruke ka meni širi njegova MAMA! Ja u šoku, koliko sam bila zbunjena nisam znala ni JASAS ili KALISPERA da kažem. Reč nisam znala, baš kao što i snajka nema pojma sa engleskim! 🙂 Kreću njihovi razgovori kad u jednoj sekundi ja razaznam reč BUDALA! I po automatizmu, ponovim “a Budala?”. Naravno oni svi ućute, neprijatna situacija, jer su skapirali da sam shvatila da mu mama govori da je budala što me nadje takvu iz Srbije :D.
Epilog svega: već smo 5-6 godina zajedno. Nismo žurili sa venčanjem već obavismo to tek pre dve godine. Ja živim sa mojim dragim a njegove tetke u prizemlju kuće. Sada sam svekrvi draga/draža jer ona živi sa drugom snajkom i ima mnogo zamerki na njen život, kuvanje, spremanje kuće, negu dece i sl. a odavde tetke prenose da je to kod mene ok. Ono što meni zameraju je da se ne družim sa komšinicama, da i dalje slabo pričam grčki, …. 🙂
Tetke naravno sve znaju. Moj dragi ih doživljava a i sam kaže da su mu to kao tri dodatne mame. Dosta vremena provodi sa njima. Znaju da se maze! Da, dobro ste pročitali, zna da im i zaspi sa glavom u krilu jedne od njih. One ga drže ko malo vode na dlanu jer nemaju svoju decu i nisu se udavale. Meni sve to ne smeta i mislim da je moj dragi baš srećan čovek kad ima toliko žena koje ga vole, maze i paze. On nam svima vraća to širokim osmehom, stalno pevuši, šali se, … pozitiva koja je meni nedostajala!
Ja njih uvažavam, one znaju da me nekad nešto sitno zezaju ali ne marim previše na to i hvala bogu ne znam dobro grčki pa jezik ne može da mi izleti. Bilo je pokušaja mešanja u to kako ću poređati sudove u kuhinji ili da li mi treba tepih u kuhinji, ali znala sam kako da povučem granice dokle je moje i gde se mogu a gde ne mogu mešati. /Znam da kreće od tih sitnih stvari/.
Ja imam svoj dinar jer radim (posao od kuće) pa ne moram da tražim i da se za svaku stvar koja mi treba pravi kućni savet i to mnogo pomaže a i njima prija. Ne mogu da me doživljavaju kao nekog ko se kao socijalni slučaj prilepio uz njih. Mišljenje o devojkama iz inostranstva su uglavnom takva bar u kraju gde ja živim.
U suštini, računam da dok je god njihov “sin” zadovoljan i srećan, onda su i one srećne.
Što se tiče “posesivnosti”, ako ste negde sa muškarcem, ne očekujte da će vas uopšte neko i pogledati! Ni dobar dan neće ko ljudi reći ako se negde zajedno pojavite već samo sa njim razgovaraju. 🙂 Na to se i dalje privikavam.

A ako ste negde sami ili sa drugaricama i pošalju vam piće i vi ga prihvatite time dajete jasan znak da ste spremni za flert. (Ja nisam znala da je ovde pravilo :)).

Odgovor
Tijana 24/01/2017 - 19:44

Hvala na priči. Ako se slažeš, voleli bi da ovaj tvoj komentar objavimo u vidu teksta u rubrici “Vaše grčke prče”?

Odgovor

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići