POVEZIVANJE RADNOG STAŽA GRČKA SRBIJA I OSTVARIVANJE PENZIJE

by Ivana
0 Komentar

Povezivanje radnog staža Grčka – Srbija je veoma važna vest za sve naše sugrađane koji su svoj radni vek proveli radeći i u Srbiji i u Grčkoj i imaju godine staža u obe zemlje, a omogućeno je potpisivanjm Sporazuma o socijalnom osiguranju između naše dve zemlje.

Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Grčke, koji je potpisan je u Solunu 13. jula 2017. godine i u Srbiji ratifikovan 2018. godine, početkom decembra ratifikovan je i u Parlamentu Grčke i objavljen u službenom glasilu Republike Grčke, broj 198, deo A, od 9. decembra 2019. godine (možete pogledati ovde).

SRPSKE VOZAČKE DOZVOLE PRIZNATE U GRČKOJ

U skladu sa članom 30. stav 3 sporazum će stupiti na snagu 1. marta 2020. godine. Istovremeno, će stupiti na snagu i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma o socijalnom osiguranju između Srbije i Grčke.

Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Grčke uređuje oblast penzijskog i invalidskog osiguranja i primenjuje se na sva lica koja su osigurana prema srpskom i grčkom zakonodavstvu u ovoj oblasti, kao i na lica koja ostvaruju prava na davanja po osnovu tih lica (članovi porodica umrlih osiguranika, odnosno korisnika). Oblast zdravstvenog osiguranja nije regulisana sporazumom.

To znači da će oni koji radili u obe zemlje moći lakše da ostvare pravo na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju, jer im sporazum daje mogućnost sabiranja godina radnog staža u jednoj i u drugoj zemlji, na osnovu ćega će se utvrditi srazmerni deo penzije ostvarene u obe zemlje. Zahtev za ostvarivanje prava i povezivanje staža Grčka – Srbija se podnosi u nadležnoj instituciji u zemlji u kojoj podnosilac ima prebivalište sa dokazima o plaćenim doprinosima, na osnovu koga dalje nadležna institucija pokreće postupak za ostvarivanje prava na penziju.

EKSOHIKO – MESTO GDE UŽIVAJU PENZIONERI

Isplata davanja će se od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje sprovoditi tromesečno, dok će se isplata davanja iz Grčke korisnicima sa prebivalištem u Srbiji isplaćivati u intervalima koje predviđaju grčki propisi. Srbija ove sporazume ima sa velikim brojem zemalja, pa je povezivanje staža Grčka – Srbija i ostvarivanje penzije na taj način vest koja je obradovala sve nas koji živimo u ovoj zemlji.

Detaljnije informacije o sporazumu o socijalnom osiguranju između Srbije i Grčke i koracima koje treba preduzeti za ostvarivanje penzije možete pročitati ovde.

You may also like

Ostavi komentar

nineteen − nineteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići