PRIZNAVANJE SRPSKE VOZAČKE DOZVOLE U GRČKOJ

by Ivana
2 Komentari

Priznavanje srpske vozačke dozvole u Grčkoj je konačno moguće – vest veoma važna za sve nas koji živimo u ovoj zemlji.

Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji je potpisan u Solunu 13. jula 2017. godine, ratifikovan u Srbiji 2018. godine, a u Parlamentu Grčke početkom decembra, stupio je na snagu i objavljen je u službenom glasniku Republike Grčke, broj 197, deo A, od 9. decembra 2019. godine.

Na ovaj sporazum čekali smo dugo i odobrenje da su srpske vozačke dozvole priznate u Grčkoj nam sada daje mogućnost da upravljamo vozilima bez ikakvog dodatnog učenja ili polaganja.

RAJ ZA VOZAČE – PAKAO ZA PEŠAKE


Naime, u skladu sa odredbama Sporazuma, državljani Srbije koji imaju odobreno prebivalište na teritoriji Grčke mogu svoju srpsku vozačku dozvolu zameniti za grčku, bez polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita, uz obavezu prilaganja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti.


Nadležni organi za zamenu i proveru vozačkih dozvola su :
a) u Republici Grčkoj – direktorati za saobraćaj i komunikacije regionalnih samouprava
b) u Republici Srbiji – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije.

Možda vam se dopadne

Tekst Sporazuma na srpskom jeziku, možete pogledati ovde.

PAŽNJA – IZMENA ZAKONA O DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

Pošto je interesovanje za zamenu vozačkih dozvola veliko, ukoliko ste imali iskustva sa zamenom, napišite nam svoja iskustva!

PROCEDURA ZA ZAMENU I POTREBNA DOKUMENTA

Za priznavanje srpske vozačke dozvole u Grčkoj potrebna su sledeća dokumenta:

  1. AFM koji se skine sa TAXISnet.gr,
  2. Kopija vozačke dozvole i original na uvid,
  3. Kopija pasoša,
  4. Kopija boravišne dozvole,
  5. Izvestaj očnog lekara sa slikom,
  6. Izveštaj lekara opšte prakse (pathologos) sa slikom,
  7. 2 fotografije,
  8. Taksa (paravolo) 30e

Kada skupite sve papire, pozovete nadležnu instituciju kojoj pripadate (u Atini je to Periferia Attikis) i zakažete termin (onima koji su to uradili u Atini termin je zakayan 2 dana nakon poziva). Tada predajete papire i dobijate potvrdu da dok ne dobijete grčku, možete da vozite sa važećom srpskom dozvolom.

You may also like

2 Komentari

Dragica 09/07/2020 - 14:38

Postovani,
vec vise od mesec dana pokusavam da odradim zamenu vozacke dozvole na grcku i odsek ministrarstva u Volosu, ne zele ni da prime moj zahtev uz sledece obrazlozenje: za osobe kojima je prvo odobren boravak pa su tek onda polozili za vozacku dozvolu u Srbiji, zakon ne vazi. Zaista, od 19/5 postoji dopuna zakona o sporazumu u kojoj se tako navodi. Pitam se da li u Srbiji postoje takve dopune zakona i koliko su Ugovorne strane obavestene o tome kako jedna dopuna zakona u sustini negira sorazum?

Odgovor
Ivana 24/07/2020 - 12:39

Postovana Dragice, tesko je odgovoriti na to pitanje, jer ako su vam u Volosu rekli da je procedura takva i da postoji dopuna zakona koja o tome govori, onda verovatno tako i jeste. Mozda mozete da se obratite konzulatu u Solunu i proverite da li oni mogu da pomognu ili provere?

Odgovor

Ostavi komentar

4 × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići