SHINUSA – NAJLEPŠE OSTRVO KIKLADA, IN MEĐU GRCIMA

by Ivana
0 Komentar

grcko ostrvo shinusa najlepse ostrvo kiklada

Nije lako odgovoriti na pitanje koje je najlepše ostrvo Kiklada. Grčka ima toliko ostrva, da za pojedina možete da čujete samo ako poznajete nekog Grka koji obožava da ih sve otkriva. Jedno od takvih je i ostrvo Shinusa (Σχοινούσα-Schinoussa) za koje nismo ni znale da postoji, dok nam njegove lepote nije otkrio jedan Janis. Priča se polako širila, pa je sve više Grka oko nas počelo da odlazi na ovo ostrvo. Vraćali su se prezadovoljni, pa smo rešile da ga i mi posetimo.

Ostrvo Shinusa priprada Kikladima i nalazi se u blizini ostrva Naksos, koji je verovatno svima već poznat. Naksos okružuju tri mala ostrva Shinusa, Donusa i Iraklia. Iako se većina odlučije da odmor provede na daleko popularnijem Naksosu, u potrazi za pravim odmorom na grčki način, uživanju u prirodnim lepotama, bez preterane komercijalizacije i buke, gde na plaži uvek ima mesta i ne ležite kao sardine, Grci nam otkrivaju i manja ostrva, na kojima se možete odlično provesti. I što je najvažnije  – odmoriti.

grcko ostrvo shinusa najlepse ostrvo kiklada

Kako stići do ostrva

Shinusa je malo ostrvo, koje nije komercijalizovano, što automasti znači da je do njega i malice teže doći. Iz luke Pireus brod koji ide direktno do ostrva polazi samo utorkom, četvrtkom i nedeljom, a istih dana je i povratak. Do ostrva se putuje oko 7 sati i cena karte za jednu osobu po pravcu košta 36 eura.

Druga opcija je odlazak do Naksosa, odakle brodovi za Shinusu idu svakog dana, jednom ili dva puta dnevno, a karta košta 7,40 eura po osobu po pravcu.

NAKSOS-IDEALNO LETOVANJE U CENTRU KIKLADA

Smeštaj na ostrvu Shinusa 

Glavni grad Shinuse, Hora, koji se nalazi u centru ostrva ima najviše soba i apartmana za smeštaj na ostrvu. Međutim ne dajte se prevariti. Ako žlite da ovde provedete svoj odmor, morate da rezervišete smeštaj ranije. Sve više ljudi posećuje Shinusu, pa smeštajni kapaciteti nisu dovoljni da dočekaju sve one koji žele da odmaraju na ovom grčkom ostrvu. Postoji još jedno malo naselje severno od Hore, Messaria, sa vrlo malim brojem soba i apartmana, kao i nekoliko kuća koje izdaju smeštaj pored plaže. Mi smo boravili u apartmanu Harama, cena je krajem jula meseca bila 65€ za dve osobe dnevno i bili smo zadovoljni svime.

grcko ostrvo shinusa najlepse ostrvo kiklada

Grčko najlepše ostrvo Kiklada Shinusa – plaže

Za tako malo ostrvo, broj plaža je veliki.  Ima ih oko 15, tako da ni jedna nija nije puna i uvek može da se nađe mesto. Najpopularnija je svakako plaža Tsigouri, ispod Hore, jedina koja ima beach bar (prilično spora usluga ako želite da baš tu nešto pojedete).5 plaža koje smo mi posetili su veoma lepe i sve imaju prirodan hlad. Voda je kristalno čista, boja prelepa, pa iz hlada zaista možete uživati u lepoti i odmoriti se u svakom smislu reči. Najlepše plaže po mom mišljenju su Almiros (nije organizovana, nema taverne ili bilo čega u blizini za snabdevanje, pa ponesite sve sa sovom ) i Liolios (ima tavernu). Vrlo dobre plaže su i Psili Ammos i Livadi, koje takođe imaju taverne.

OSTRVA KIKLADA KOJA SU MANJE POZNATA TURISTIMA

shinusa ostrvo kikladi

Kako je najbolje obilaziti ostrvo

Ostrvo je vrlo malo, lako da se obiđe. Idealno za one koji vole da pešače – posebno ako ste smešteni u Hori možete obići pešice sve plaže, jer su od nje udaljene 25-60 minuta hoda. Međutim, za one koji baš ne vole da šetaju po suncu, na ostrvu možete iznajmiti skuter ili motor i postoji jedna benzinska stanica.

Jedini asfaltirani put spaja Horu sa Mesarijom (2km) – svi ostali putevi su makadanski.

LETOVANJE NA GRČKI NAČIN

Preporuka za restorane i izlazak

Za veče se može izaći samo u Hori, tamo jedino ima nekog sadržaja –  nekoliko barova i taverni i jedna lepa picerija. Takođe Hora ima vrlo dobru knjižaru i 2-3 mini marketa. Ukoliko se odlučite da posetite plažu Livadi na Shinusi, preporučujemo da obavezno ručate ili većerate u taverni pored plaže. Još jedna preporukasu i restorani Petrino i Haramas u Mesariji, imaju odlučnu hranu.


You may also like

Ostavi komentar

1 × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići