ŠKOLOVANJE U GRČKOJ JEFTINA ILI SKUPA OBAVEZA

by Ivana
2 Komentari
školovanje u grčkoj

Sa navršenih 6 godina, počinje školovanje u Grčkoj jer tada deca kreću u osnovnu školu. Predškolsko i godinu dana pre predškolskog (ovde ga zovu pred predškolsko) su obavezne, tako da deca već u tom uzrastu od 4 i 5 godina uče da pišu prva slova i brojeve.

Školovanje u Grčkoj se malo razlikuje od našeg, po načinu na koji su ustanove podeljene. Prvih 6 godina deca idu u dimotiko (δημοτικό σχολείο), nešto slično našoj osnovnoj školi. Zatim naredne 3 godine idu u gimnasio (Γυμνάσιο), nešto između naše osnovne i srednje škole i poslednje 3 godine idu u likio (Λύκειο), nešto slično našoj srednjoj školi. Dakle, školovanje do fakulteta traje ukupno 12 godina kao i kod nas, samo je malo drugačije raspoređeno.

školovanje u grčkoj

Privatne škole

U Grčkoj su privatne škole veoma popularne. Ima ih veliki broj i takav sistem ovde postoji desetinama godina unazad. Privatne škole naročito su popularne u velikim gradovima, prate zvaničan program Ministarstva obrazovanja kao i državne osnovne škole, ali kao i privatne škole svuda gde postoje, nude ono ekstra što roditeljima i pored visokih cena odgovara i zato se odlučuju da svoju decu upišu baš tamo. Školovanje u Grčkoj pruža mogućnost da deca koja krenu u privatnu osnovnu školu obično svoje školovanje nastavljaju u privatnim školama do kraja (dakle ne završavaju recimo dimotiko u državnoj, pa ona u gimnasio i likio idu u privatnu školu) jer to znači promenu sredine, društva, načina rada, tako da roditelji na početku, kad dete krene u dimotiko donose odluku za narednih 12 godina.

MASTER STUDIJE U GRČKOJ IZ ISKUSTVA JEDNOG MILETA

Takođe, odluka državna ili privatna škola za školovanje u Grčkoj za Grke često znači nivo znanja i posvećenost koje će dete da dobije u jednoj obrazovnoj ustanovi. Grci žele najbolje za svoju decu, to se primećuje od dana kada se rode, tako da ne štede novac ni za dečije obrazovanje. Rasprostranjeno je mišljenje da učitelji i nastavnici u državnim školama deci ne prenose znanje na adekvatan način iz mnogo razloga kao što su recimo zastareli metodi nastave, kadar, sistem, tako da će roditelji dati i poslednji novac da detetu pruže ono što je, po njihovom mišljenju, za njega bolje.

Školovanje u Grčkoj – koliko privatna škola košta

Školovanje u Grčkoj, ako se odlučite za privatnu školu, košta. Cene se obično daju na godišnjem nivou i u Atini je to iznos od oko 6.000 – 7.000 eura godišnje samo za nastavu, dok najskuplja škola, gde se školuju deca poznatih političara, bogataša i ostalih koji imaju da izdvoje toliko novca, po rečima onih koji su se raspitivali, košta oko 12.000 godišnje. U ovu cenu nisu uračunate knjige, prevoz autobusom do i od škole koji većina roditelja koristi, a koji obično bude još oko 1.000 eura godišnje, hrana, sport i ostale aktivnosti na koje roditelji žele da dodatno pošalju decu jer prostor u samoj školi to omogućava.

Privatne škole su ogromni kompleksi koje osim nastave nude i dodatne sadržaje za decu, što školovanje u Grčkoj stavlja u novu dimenziju. Učionice su modernije, postoji veliki broj prostorija za sport, zatvoreni bazen, organizovanje manifestacija u kojima učestvuju deca. Pozorište, ples i većina ostalih aktivnosti koje možete da zamislite su dostupna deci, koja mogu da stiču znanja i veštine posle škole iz svih aktivnosti iz kojih žele.

školovanje u grčkoj

Državne škole

To međutim ne znači da je, kada se priča o školovanju u Grčkoj, svaka državna škola loša ili pruža manje znanja od privatne. U zavisnosti od nastavnog kadra, postoje škole koje veoma dobro rade svoj posao i na dobrom su glasu. Postoje i takozvane protipa škole, nešto kao eksperimentalne državne škole koje nude bolje uslove i prate savremene trendove u obrazovanju, učitenji i nastavnici se biraju po posebnim kriterijumima, administracija je fleksibilna i podstiču kreativnost i učenje koristeći nove, inovativne metode.

10 STVARI KOJE NISTE ZNALI O GRČKOJ

Još jedna prednost državne škole je blizina, jer tu obično idu deca iz naselja i bude najdalje 15ak minuta hoda od adrese na kojoj deca žive. Dakle, nema potrebe za angažovanjem dodatnog prevoza kao što je to slučaj sa privatnim školama, koje su obično smeštene na obodima grada ili u delovima koji su nekim đacima daleko. To daleko olakšava stvari roditeljima pa školovanje u Grčkoj u državnoj školi vide kao prednost. Uzmimo na primer Atinu sa prigradskim opštinama – ukoliko dete živi u južnom predgrađu, a škola je u severnom, osim cene koju roditelj treba da plati, tu je i vreme koje dete dnevno provede u autobusu, a koje može da bude i više od sat vremena u jednom pravcu svakog dana.

Besplatne knjige i jednostavnije druženje

Školovanje u Grčkoj je besplatno ako dete ide u državnu školu. Državnih škola ima u svakom naselju i tačno se zna iz kog dela grada ili naselja deca mogu da idu u određenu školu. Ukoliko se prijavi više dece i sva žive na određenoj teritoriji za školu za koju su se prijavila, ide se na takozvano izvlačenje imena. Deca čija su imena izvučena na osnovu ove svojevrsne igre) ovo se naravno dešava pre početka školske godine) biće prebačena u najbližu čkolu u kojoj ima mesta.

Još jedna prednost državne škole je dostupnost druženja posle nastave. Pošto u državnu školu idu deca iz istog naselja ili dela grada, velika je verovatnoća da će dete svoje drugare sresti u šetnji, u obližnjem parku ili na trgu gde se igraju, tako da nema potrebe da roditelji organizuju druženja ili da voze 30 kilometara do najboljeg druga ili drugarice, kao što je to slučaj u privatnoj školi.

VOLIM GRČKU ALI OVO NE OPRAŠTAM

U državnoj školi deca dobijaju knjige besplatno na početku svake školske godine, dok se u privatnim školama knjige plaćaju, što je jedan trošak manje za roditelje.

Ono što je međutim svim roditeljima zajedničko kada je u pitanju školovanje u Grčkoj su teške torbe naše dece, naročito prvačića, koji su sa 6 godina kada kreću u školu samo malo veći od njih. Ali, o tome u narednim tekstovima.

You may also like

2 Komentari

Lara 13/12/2020 - 14:52

Na kom se jeziku odrzavaju predavanja?

Odgovor
Sanja 15/12/2020 - 20:28

Pozdrav Lara, s obzirom da je to državna škola nastava je na grčkom jeziku. 🙂

Odgovor

Ostavi komentar

thirteen + 16 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići