Ako ste od onih koji su mislili da sneg nikako ne može da prekrije plažu, prevarili ste se. I mi smo tako mislili…Sve do danas. Sneg u severnom delu Grčke, određenim delovima Peloponeza i u zapadnoj Grčkoj nije retka pojava. Meštani ovih krajeva su navikli na niske temperature i beli pokrivač, ali oni koji žive na ostrvima i u južnijim delovima Grčke su, možemo slobodno reći, prestravljeni.

Šalu na stranu, baš se zabelelo. Grčka je od juče okovana ledom i snegom što , moraćete priznati, nije karakteristično za zemlju masline na koju smo navikli. Zabelela su se naša omiljena letovališta. Snega ima svuda, pa čak i na ostrvima. Prekriveni snegom su Alonisos, Skiatos, Paros, Krf, pa čak i prelepi Santorini.

Ostrva pod snegom

 

U većem delu Grčke temperature su ispod nule kao i u Srbiji. Razlika je samo u tome što smo mi navikli na oštre zime, što sa Grcima nije tako. Sneg u Grčkoj je retka pojava, pa tako i njeni stanovnici nisu naviknuti na preteranu hladnoću, a ni na vožnju u uslovima koji su trenutno u istoj. Ostrvo Alonisos je odsečeno od sveta, snežnih nanosa ima i do 2 metra. Meštani spašavaju svoje čamce i brodiće da ne bi potonuli od prevelike količine belog pokrivača. Snega ima i na Kritu, gde je situacija takođe alarmantna. U belo su se “obukli” i Paros, Mitilini, Salamina, Evia…

Atina u belom

 

Čak je i Atina obukla belo odelo. Koliko god magično delovalo gledati dobro poznati Partenon prekriven snegom, situacija u gradu je katastrofalna. Mnogi delovi grada su blokirani, a oni koji su se zatekli u vozilima mogli su se samo parkirati i sačekati pomoć. Neko bi rekao da je neshvatljivo da ih uplaši tako mala količina snega. ali ne zaboravite da sneg u Atini pada jednom u 10 godina i da vlasnici automobila nemaju zimske gume. O lancima i da ne pričamo.

Škole i obdaništa ne rade

Sneg se u Atini (a i u mestima gde nije česta pojava) smatra elementarnom nepogodom, pa čak i u malim količinama., tako da škole i obdaništa obustavljaju rad dok nepogoda ne prođe. Naravno, tome se najviše obraduju mališani koji imaju retko priliku da uživaju u zimskim čarolijama. I mi, kojima sneg nedostaje sve ove godine…