SVETI SAVA – PROSLAVA PRAZNIKA U ATINI U VEČERI PUNOJ EMOCIJA

by Sanja
1 Komentar
sveti sava

Sveti Sava, školska slava…. Kada ste u Srbiji, proslava izgleda drugačije. Kada ste daleko od svog rodnog mesta, pa makar bila to i Grčka, koja je relativno blizu, svako obeležavanje bitnih praznika nosi posebnu emociju. Nostalgiju… Oni koji žive daleko od Srbije znaju o čemu pričamo.

Srpska zajednica u Atini, a i u celoj Grčkoj, je velika. Svakodnevne obaveze i udaljenost jedni od drugih ne daje nam mnogo vremena za viđanje i često druženje. Prva dopunska škola na srpskom jeziku u Atini, pod palicom naše divne učiteljice Biljane Turanjanin Nikolopulos, i ove godine je oduševila sve one koji su imali priliku da prisustvuju.

Hor naših mališana koji pohađaju školu srpskog jezika u Atini brojao je mnogo članova. Pored dece onih koji žive i rade u Atini, našu školicu pohađaju i njihovi mali prijatelji Grci koji, oduševljeni srpskim jezikom, nevešto barataju našim komplikovanim slovima š,đ,ž,ć,č, ali je to toliko slatko da ne možete da se ne oduševite.

sveti sava
Učiteljica Biljana Turanjanin Nikolopulos

U Kulturnom centru atinske Arhiepiskopije, uz veliku pomoć Oca Amvrosija i uz posredovanje Ambasade Republike Srbije u Atini, đaci srpske škole naterali su mnogima suze na oči recitujući stihove posvećene Svetom Savi.

Zagrmela je himna Bože pravde u Atini u izvođenju Katerine Botoni.

Kroz predivne melodije srpskih pesama hor je vodila Aleksandra Đoković, naša mlada umetnica zavidnih glasovnih mogućnosti i visokog muzičkog obrazovanja.

SRPSKA ŠKOLA U ATINI – MESTO DRUŽENJA U UČENJA

Gospodin Danijel Stanković, virtouz na flauti dodao je posebnu emociju celom programu izvodeći svima dobro poznatu melodiju pesme Pukni zoro i pevajući pesmu Ovo je Srbija.

Pijanistkinje Jelkica Karanović, Sonja Simeonidi i Artemis Babić upotpunile su izvođenje izvrsnih melodija zvucima klavira. Veronika Stanković, učenica srpske škole izvela je pesmu Srpkinjica jedna mala uz pratnju hora i oduševila publiku. Irini Polovina pevala je Crne oči, a Rea Halvatzi , koja je takođe svirala i violinu, Moj Golube, Pravoslavlje i Vidovdan.

Učenici srpske škole u horu na proslavi

Učenica srpske škole i pesnikinja, Sofija Petković recitovala je pesmu “Jezik moje majke”, za koju je dobila specijalnu plaketu za očuvanje srpskog jezika u inostranstvu na konkursu “Svetosavsko zvonce”.

Pored đaka srpske škole, u programu su učestvovali i studenti Odseka za ruski jezik i književnost i slovenske studije koji su studirali srpski jezik, Sanja Maglica i Melina Cura, koje su savršeno vodile ceo program.

Za kraj priredbe hor učenika srpske škole otpevao je pesmu Tamo daleko, izazivajući buru emocija čitave publike. Uživanje je bilo slušati male, ponosne glasove kako kliču “Živela Srbija!”.

Srpska škola u Atini postoji na četiri lokacije u gradu. Halandri, Pagrati, Glifada i Iliupoli. Broji 82 đaka, najviše mališana naših ljudi koji žive u Atini, ali i po nekog malog Grka i Grkinju koji žele da nauče srpski jezik.

DRUŽITE LI SE S NAŠIMA VI SRBI U GRČKOJ?

Nastava se održava jednom nedeljno u trajanju od dva sata gde naši mališani izučavaju srpski jezik i kulturu, istoriju i tradiciju Srbije. Uz predivnu i posvećenu učiteljicu Biljanu sve je lakše. A ovakve priredbe su samo podstrek da mališani ne zaborave svoje korene i poreklo. Nadamo se i folkloru uskoro, pa ćemo sledeću proslavu okititi i po nekom igrom iz Srbije.

You may also like

1 Komentar

Petar 13/02/2019 - 14:13

Skola je fenomenalna. Moja necaka je pohadja. Sve pohvale

Odgovor

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići