ČUDNI GRČKI POZDRAVI

ČUDNI GRČKI POZDRAVI

Kada se preselite u Grčku, skoro svakodnevno čujete i neke izraze koji nama strancima i nemaju nekog smisla. Mi smo ih nazvale cudni grcki pozdravi i evo naših omiljenih.

Kalo mina – prvi dan u mesecu i dan kada ce vam svaki komšija, mesar, pekar, apotekar poželeti “dobar mesec”. Ove želje odnose se na uspešan početak novog meseca i to je izraz koji ćete zaista svuda i od svakog čuti.

Kali evdomada – u prevodu znači “dobra sedmica” i svi će vam ovo poželeti svakog ponedeljka, baš kao i prethodni izraz svakog meseca.

Zašto je dobro letovati u Grčkoj u septembru

Kali ksekourasi – ne ovo vam ne govore kada krenete na odmor, već svaki dan kada se vraćate sa posla ili na kraju radne nedelje. U prevodu znači da se generalno lepo odmorite i uživate u ostatku dana/večeri, ali baš nema potrebe da se tako često ponavlja.

Kali eleutheria – ukoliko ste trudnica, osim što će vas znatiželjni znani i neznani na ulici pitati za pol deteta, uputiće vam i ovaj pozdrav. U bukvalnom prevodu bi recimo značio “uspešna sloboda”, a kaže se ženi da joj se poželi lep i uspešan porođaj i “oslobađanje” njenog stomaka i tela.

Znate neki grcki pozdrav

4 Comments

  1. Kali sinexia!
    Mpravo za svaku trecu izgovorenu recenicu 🙂

  2. Pa dobro … tema je bila “Cudni grcki pozdravi” sto bi znacilo pozdravi koji se ne upotrebljavaju kod nas ….. a jasas , kalo taksidi, i kalo na perasete su pozdravi koji i mi koristimo svakodnevno … tako da ….. citajte malo pre nego sto pokazujete svoje znanje 😉

    Pozdrav,

  3. jasas-zdravo kalo taksidi -mislim da je srecan put

  4. Kalo na peraste! – U bukvalnom prevodu “da dobro prodjete”, ali se koristi kao : ” lepo se provedite” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *