Kada se preselite u Grčku, skoro svakodnevno čujete i neke izraze koji nama strancima i nemaju nekog smisla. Mi smo ih nazvale čudni grčki pozdravi i evo naših omiljenih.

Kalo mina – prvi dan u mesecu i dan kada ce vam svaki komšija, mesar, pekar, apotekar poželeti “dobar mesec”. Ove želje odnose se na uspešan početak novog meseca i to je izraz koji ćete zaista svuda i od svakog čuti.

Kali evdomada – u prevodu znači “dobra sedmica” i svi će vam ovo poželeti svakog ponedeljka, baš kao i prethodni izraz svakog meseca.

Zašto je dobro letovati u Grčkoj u septembru

Kali ksekourasi – ne ovo vam ne govore kada krenete na odmor, već svaki dan kada se vraćate sa posla ili na kraju radne nedelje. U prevodu znači da se generalno lepo odmorite i uživate u ostatku dana/večeri, ali baš nema potrebe da se tako često ponavlja.

Kali eleutheria – grčki pozdravi su najrazličitiji a ukoliko ste trudnica, osim što će vas znatiželjni znani i neznani na ulici pitati za pol deteta, uputiće vam i ovaj pozdrav. U bukvalnom prevodu bi recimo značio “uspešna sloboda”, a kaže se ženi da joj se poželi lep i uspešan porođaj i “oslobađanje” njenog stomaka i tela.

Kalo kalokairi – grčki pozdravi imaju veže i sa godišnjim dobima :). Grci veruju da leto počinje još u junu (malkice pre kalendarskog), što je valjda i logično, jer već tada su temperature idealne za kupanje i uživanje. Zato će vam još tada poželeti kalo kalokairi – srećno leto, u nadi da ćete se lepo provesti i iskoristiti letnje dane na najbolji način.

Znate neki grcki pozdrav? Napišite u komentaru :).