ČUDNI GRČKI POZDRAVI

by Ivana
9 Komentari

Kada se preselite u Grčku, skoro svakodnevno čujete i neke izraze koji nama strancima i nemaju nekog smisla. Mi smo ih nazvale čudni grčki pozdravi i evo naših omiljenih.

Kalo mina – prvi dan u mesecu i dan kada ce vam svaki komšija, mesar, pekar, apotekar poželeti “dobar mesec”. Ove želje odnose se na uspešan početak novog meseca i to je izraz koji ćete zaista svuda i od svakog čuti.

Kali evdomada – u prevodu znači “dobra sedmica” i svi će vam ovo poželeti svakog ponedeljka, baš kao i prethodni izraz svakog meseca.

Zašto je dobro letovati u Grčkoj u septembru

Kali ksekourasi – ne ovo vam ne govore kada krenete na odmor, već svaki dan kada se vraćate sa posla ili na kraju radne nedelje. U prevodu znači da se generalno lepo odmorite i uživate u ostatku dana/večeri, ali baš nema potrebe da se tako često ponavlja.

Kali eleutheria – grčki pozdravi su najrazličitiji a ukoliko ste trudnica, osim što će vas znatiželjni znani i neznani na ulici pitati za pol deteta, uputiće vam i ovaj pozdrav. U bukvalnom prevodu bi recimo značio “uspešna sloboda”, a kaže se ženi da joj se poželi lep i uspešan porođaj i “oslobađanje” njenog stomaka i tela.

Kalo kalokairi – grčki pozdravi imaju veže i sa godišnjim dobima :). Grci veruju da leto počinje još u junu (malkice pre kalendarskog), što je valjda i logično, jer već tada su temperature idealne za kupanje i uživanje. Zato će vam još tada poželeti kalo kalokairi – srećno leto, u nadi da ćete se lepo provesti i iskoristiti letnje dane na najbolji način.

Znate neki grcki pozdrav? Napišite u komentaru :).

You may also like

9 Komentari

Svetlana 01/05/2020 - 12:38

Kalo mathima-kad studenti krenu na cas! to mi je bilo najneobicnije jer smo dnevno imali po 4-5 casova i tako svaki dan 😉

Odgovor
Ivana 24/07/2020 - 12:45

Hvala puno Svetlana :).

Odgovor
Jej 22/09/2017 - 03:59

Kali sinexia!
Mpravo za svaku trecu izgovorenu recenicu 🙂

Odgovor
Grčki kutak 07/08/2018 - 12:16

Bravo, i taj se često upotrebljava :).

Odgovor
Kosta 18/09/2017 - 15:50

Pa dobro … tema je bila “Cudni grcki pozdravi” sto bi znacilo pozdravi koji se ne upotrebljavaju kod nas ….. a jasas , kalo taksidi, i kalo na perasete su pozdravi koji i mi koristimo svakodnevno … tako da ….. citajte malo pre nego sto pokazujete svoje znanje 😉

Pozdrav,

Odgovor
Tanha 22/06/2017 - 23:10

jasas-zdravo kalo taksidi -mislim da je srecan put

Odgovor
Rale 02/08/2018 - 13:52

Kalo taxidi je lepo se provedite na odmoru….

Odgovor
Sara 01/09/2018 - 11:29

Ne ,to znaci Srecan put

Odgovor
Milena 21/06/2017 - 17:56

Kalo na peraste! – U bukvalnom prevodu “da dobro prodjete”, ali se koristi kao : ” lepo se provedite” 🙂

Odgovor

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići