MASTIKA – GRČKI PONOS KOJI DOMINIRA SVETOM

by Tijana
0 Komentar
mastika

Svi znamo Grčku kao zemlju masline, ali je ona zemlja još nečeg. Većina vas ne zna da se grčka mastika izvozi u gotovo sve zemlje sveta. Iako drvo koje daje ovaj proizvod raste na čitavom Sredozemlju, Grčka zauzima prvo mesto po kvalitetu i proizvodnji iste!

Chios mastika – Hios mastika

Da li ste znali da se na egejskom ostrvu Hios, tačnije na njegovom južnom delu, proizvodi jedinstvena mastika na celom svetu. Smatra se da je razlog tome tlo koje ima specifičan sastav zbog vulkana od koga je nastalo ostrvo, ali i zbog blagonamerne klime.

Mastika biljka

mastika
Drvo mastike

Prirodna aromatična smola koje daje drvo mastike ima neverovatna lekovita dejstva, pa nam samim tim pomaže u očuvanju čitavog organizma. Koristi se za lečenje gastritirsa, lošeg varenja, čira, raznih oblika maligniteta, smanjivanje holisterola i mnogih drugih bolesti. Zato ukoliko već niste, obavezno probajte mastiku sa Hiosa pri prvom sledećem boravku u Grčkoj.

Proizvodi od mastike

U najjužnijoj balkanskoj zemlji postoje čitave kozmetičke linije koje se baziraju na ovom jedinstvenom produktu. Tokom boravka u Grčkoj obavezno proverite da li se u blizini mesta u kome letujete nalaze prodavnice koje isključivo prodaju samo proizvode od mastike (u Atini i Solunu ih sigurno ima) ili se raspitajte u kojoj prodavnici možete kupiti ovaj melem za vaš organizam.

mastika

U Grčkoj možete naći mnoge slatkiše, marmeladu, bombone, pa čak i čokolade i sladoled sa ukusom mastike. Pasta za zube od ove smole će vam ojačati gleđ i blagonaklono će delovati na desne. Možda i ne znate da je u pecivo koje ste upravo pojeli ubačena i mastika. Mastika se nalazi se i u nekim mlečnim proizvodima. Ipak, od svega navedenog, najpoznatija su pića koja su napravljena od ovog blaga sa Hiosa.

Još je Hipokrat verovao u magična dejstva lečenja uz pomoć mastike, pa je zabeležio mnoga njena lekovita dejstva koja su dosta pomogla medicini i farmaciji tokom njihovog razvoja kao nauke. Verovatno niste znali da su prve žvakaće gume postojale još u Antičkog Grčkoj i naravno bile su od mastike.

Verujemo da ćete se u buduće, kada posetite zemlju koja izlazi na tri mora, kući obavezno vratiti sa bar jednim proizvodom od mastike sa Hiosa!

You may also like

Ostavi komentar

12 + two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići