UZO JE ZA GRKE MNOGO VIŠE OD PIĆA

by Ivana
2 Komentari
uzo

Verovatno jedno od najpoznatijih grčkih pića je – uzo (ouzo). Grci vole da kažu da uzo za njih nije samo piće, već mnogo više od toga!

Sa odmora ste verovatno nebrojano puta poneli ovo piće nekome na poklon. A iz radoznalosti ste ga sigurno i probali. Providna tekstura, koja postaje bela kada se u nju doda voda, osim ovog interesantnog vizuelnog doživljaja, ima i prepoznatljiv ukus. Međutim, vode ne treba da ima previše. Dodajte malo vode, nekoliko kockica leda i uživajte ispijajući ovo piće gde god da se u Grčkoj nalazite.

uzo

Uzo za Grke nije samo piće

Međutim, za Grke uzo nije samo piće. Ono ih podseća na lepe momente, jer dok piju uzo osećaju se lepo. Zato u Grčkoj postoje i posebne vrste restorana, koje su dobile ime upravo po uzu – uzerije. U njima uživate u ukusu uza, ali i u dobrom zalogaju, jer to je taj pravi grčki osećaj- najbolja hrana i najbolje piće uvek idu zajedno.

Ukoliko posetite neku od uzerija, ono što ćete naći u ponudi su mahom slana jela, koja idu dobro uz ovo piće. Neka od njih su tzatziki salata, taramosalata (salata od jedne vrste ribe), melitzanosalata (salata od plavog patlidžan). Takođe, uz uzo dobro idu i neke vrste ribe, zatim feta sir, pitice sa sirom i dolmadakia (sarmice u vinovoj lozi). Grci veruju da ukoliko umereno jedete i pijete, od uza ne možete da se napijete.

uzo

Najbolji uzo proizvodi se na Lesbosu

Najpoznatiji proizvođač uza je ostrvo Lesbos. Legenda kaže da su na ovom ostrvu pokušavali da gaje vinovu lozu i naprave dobro vino, ali nisu uspeli. Zato su se preorijentisali na uzo i očigledno im dobro ide. Neke od najpoznatijih marki uza upravo su sa Lesbosa.

Možda vam se dopadne

Zbog njegovog karakterističnog ukusa, uzo se koristi i za pripremanje hrane, pa ga možete pronaći u nekim receptima za pravljenje slatkiša ili marinada. Postoji i sladoled sa ukusom uza, a sve više se upotrebljava i u pravljenju koktela kojima želi da se naglasi karakterističan grčki ukus.

You may also like

2 Komentari

Bora 12/10/2020 - 19:52

Uzo je broj jedan! Nema ni viskija ni konjaka a ni naše brlje koja može da mu stane na crtu. Sigurno je i sam Zevs pio ovo piće. Za Sokrata ne sumnjam!

Odgovor
Srbin u Grčkoj 05/03/2021 - 19:20

U bre pa ti…

Odgovor

Ostavi komentar

four + 17 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići