SVADBA OD 2500 ZVANICA? SAMO U GRČKOJ!

by Ivana
0 Komentar

“Za nas u Grčkoj porodica je najvažnija”, počinje svoju priču Olimpija, koja radi sve popularniji posao u Grčkoj – organizuje venčanja. Svadba u Grčkoj je poseban doživljaj pa ovaj posao nije ni malo lak, naročito u sezoni venčanja, od aprila pa do kraja oktobra. Jer svakog vikenda si na drugom kraju zemlje da, kako kaže, napraviš bajku onima kojima je to najlepši dan u životu.

Velika odgovornost, a ujedno i radost da zajedno sa parom učestvuje u ovom trenutku, pomogla joj je da na neki način upozna većinu grčkih običaja i vidi predele za koje, iako Grkinja, nije znala da postoje. Jer, svadba u Grčkoj mora da bude posebna.

Istina je da je svadba u Grčkoj stvar kojoj se pridaje veliki značaj. To je važan događaj, veliko slavlje koje zauvek spaja ne samo par, već i njihove porodice. Svako mesto u Grčkoj ima različite običaje i tradiciju, koje bi na dan venčanja trebalo uzeti u obzir, kako su obe porodice bile zadovoljne. I mnogo je puta to uzrok komičnih situacija, toliko da je o ovoj temi snimljen i poznati film “Moja velika mrsna pravoslavna svadba”.

Istina je da je svadba u Grčkoj stvar kojoj se pridaje veliki značaj. To je važan događaj, veliko slavlje koje zauvek spaja ne samo par, već i njihove porodice. Svako mesto u Grčkoj ima različite običaje i tradiciju, koje bi na dan venčanja trebalo uzeti u obzir, kako su obe porodice bile zadovoljne. I mnogo je puta to uzrok komičnih situacija, toliko da je o ovoj temi snimljen i poznati film “Moja velika mrsna pravoslavna svadba”.

POZIVNICA ZA SVADBU – BEZ BONTONA ALI SA RAČUNOM

Na primer, na Kritu bacaju “kuglice”, odnosno pucaju u vazduh i tako pozivaju na venčanje celo selo, čak i meštane okolnih sela. Na Kritu sam prisustvovala najvećoj svadbi, sa 2.500 gostiju. Na ovaj dan kuvaju “svadbeni pilav”, meso sa pirinčem u ogromnim kotlovima, jer se veruje da pirinač simbolizuje potomstvo. Žene iz obe porodice prave suve slatkiše koje prelivaju medom i dele ih gostima, kako bi život supružnika bio sladak poput meda.

Svadba u Grčkoj ne može da prođe bez sređivanja kreveta

U mnogim delovima Grčke mladenci 3 dana pre venčanja primaju goste u svoj novi dom, kako bi “sredili krevet” za venčanje. U sređivanju kreveta glavnu ulogu ima mladin “miraz” – izvezeni ručni čaršafi, heklani stornjaci i mnoge druge stvari koje su s ljubavlju napravile mame i bake. S njima se sredi krevet i na kraju baci novac za sreću i potomstvo!

Srećom za nas organizatore venčanja, kaže Olimpija, postoje i običaji zajednički za sve delove Grčke. Nadaleko su poznate bomboniere, “paketići” od tila u koji se stavlja nekoliko bombona. Mora da ih bude neparnan broj, za sreću para.

Postoje i još neki simpatičani običaji vezani za mladu i mladoženju. Mlada pre odlaska u crkvu, na đonu cipele ispiše sva imena njenih neudatih drugarica i veruje se da će se ona čije se ime izbriše uskoro udati.

SVADBENI OBIČAJI U GRČKOJ! TREĆI JE POSEBNO INTERESANTAN!

Mladoženju, pre odlaska u crkvu, obriju prijatelji koji su se okupili u njegovoj kući od jutra, a to znači da od tada prestaje da bude neženja!

Zaista, u Grčkoj postoji veliki broj običaja i odatle se razume koliko je venčanje važno za Grke. Ispoštovati običaje je verovatno najzahtevniji deo grčkog venčanja i kao organizator venčanja znam da na to treba da obratim posebnu pažnju.

Pripreme za svadbu počinju godinu dana unapred!

Pripreme za ovaj veliki događaj počinju najmanje godinu dana ranije, potragom za pravim mestom na kome će se ceremonija održati. U Grčkoj postoje neverovatna mesta, posebno dizajnirana za venčanja. Neka od njih nalaze se na plažama, druga na velikim imanjima s bazenima, ali gotovo uvek  su to otvoreni prostori, jer se većina venčanja u Grčkoj održava leti. Na moju sreću, imala sam prilike da ih vidim i iako Grkinja, neka su me stvarno ostavila bez daha.

Venčanja u Grčkoj najčešće se održavaju uveče. Počinju ceremonijom u crkvi, a zatim se slavlje nastavlja na posebno odabranim mestima. Grci posebnu pažnju posveću dobroj hrani, muzici i ukrašavanju mesta gde će se venčanje održati. Ako ste ikada bili na grčkom venčanju, sigurno ste zapazili da je sve ukrašavamo cvećem! Prilaz crkvi kojim će mlada prošetati dok je otac ili brat ne “predaju” mladoženji, automobil koji će voziti par, mesto za prijem gostiju, stolovi sa slatkišima, mesto gde se venčanje održava i naravno sto za kojim će par sediti sa svojim porodicama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istina je da Grci za venčanje izdvajaju pravo malo bogatstvo. Za nas je porodica na prvom mestu i stvaranje nove porodice jedna od najvažnih stvari. Kada par započne svoj novi život, svi pomažu. Ipak, sve više vidim da ima i izuzetaka. Svaka porodica prilagođava venčanje svojim mogućnostima, naročito poslednjih godina, pa se često organizuju i, za grčke prilike, venčanja od 100 do 300 ljudi. Čak i u ovom slučaju, većina Grka ceo posao poverava profesionalnim organizatorima, jer na taj način mogu da uštede i vreme, novac, nema stresa da će nešto krenuti naopako i što je najvažnije, venčanje će biti upravo onako kako su zamišljali.

SNOVI SE OSTVARUJU – VENČANJE U GRČKOJ NA OBALI TRI MORA!

Zašto je svadba u Grčkoj popularna i među strancima

Nije slučajno da toliko parova iz inostranstva dolazi u Grčku da se venča. Zaista imamo najlepša mesta na našim ostrvima, ali Atina i Solun su idealne destinacije za parove iz svih krajeva koji žele da iskombinuju svoje venčanje s odmorom ili medenim mesecom.

Ono na šta sam ponosna je da su grčki organizatori venčanja, s iskustvom i znanjem koje imaju, među najboljima na svetu. Mnogi od nas organiziraju svadbe u inostranstvu i prenose jedinstveno iskustvo grčkog venčanja u zemlju u koju nas pozivaju. Za sve vas koji nas pitate da li možete da se venčate u Grčkoj (naravno kada to mogučnosti dozvole) Olimpijina priča je sigurno odličan uvod da vidite šta možete da očekujete. Venčanje će sigurno biti kao bajka, kako Olimpija kaže, jer Grčka nudi toliko različitih mogućnosti. Inspiracija uvek mogu da vam budu prelepe fotografije koje se nalaze u tekstu ali i na sajtu gde Olimpija objavljuje detalje sa svadbi koje zaista izgledaju kao bajka.

Ako ste našli idealnog partnera i treba vam sve ostalo, nadamo se da smo vas ubedile da se venčate upravo u Grčkoj!

You may also like

Ostavi komentar

19 − 18 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići