TENDA – BEZ NJE SE NA VELIKOJ GRČKOJ TERASI NE MOŽE

by Ivana
0 Komentar

tenda terasa grcka

Nema onog ko je, kada je prešao granicu i ušao u Grčku, ostao ravnodušan njihove karatkeristične zgrade, koje se dosta razlikuju od naših. Niske do najviše 4 sprata, imaju velike apartmane sa terasama i dvorištem oko zgrada. Ipak jedna stvar koja krasi terasu svakog stana, a koja je u Grčkoj i te kako prisutna je – tenda.

Da li zbog velikog broja toplih dana ili čisto iz navike, tek skoro svaka zgrada u Grčkoj ima tendu. Kada se među Grcima i nama stranica povede priča o zgradama i stanovima i kažemo da u našoj zemlji tende retko gde mogu da se vidi, Grcima to bude baš čudno. Pomisle – kakvi su ovo čudni ljudi jer, gde postoji terasa bez tende. Ok, tenda reći ćete vi, šta tu ima da se priča. U pravu ste, i mi smo tako mislile. I zaista, ova priča ne bi bila interesantna, da za postavljanje tendi ne postoje i neka pravila kojih se (verovali ili ne) Grci jos uvek pridržavaju.

HOĆETE DA KUPITE NEKRETNINU U GRČKOJ? OVDE JE POTRAŽITE!

Svaka tenda u jednoj zgradi mora da bude iste boje

Ukoliko se odlučite da recimo kupite stan ili ga iznajmite, morate se obavezati da ćete da stavite tendu iste boje kao ona koju imaju i ostale komšije. To je s jedne strane razumljivo jer tako sama zgrada izgleda mnogo lepše i ozbiljnije, jer kad bi svako birao svoju boju izgledala bi kao cirkuski šator.

Ipak, ako vam se boja tende ne dopada ili vam se jednostavno ne uklapa uz nameštaj, onda nemate kome da se bunite jer pravilo je pravilo i izuzetka nema. Takođe, kad smo već kod lepog izgleda, na terasama je zabranjeno držanje veša na prednjoj terasi, vidljivoj sa ulice jer to takođe ne daje lep dojam. Toga se Grci u većini slučajeva pridržavaju, pa obratite pažnju sledeći put kada posećujete recimo Solun ili Atinu. Mi se još uvek borimo sa našim mamama kada nam dođu u posetu, jer je stavljanje veša na terasu njima u krvi, a onda ti objasni to komšijama :).

GRČKA SNAJKA – GLAVNA META KOMŠIJA

Po boji tende prepoznaćete koliko je zgrada stara

Kada Grci kupuju nekretninu, jako im je važno da ona ne bude stara. Tako ćete često videti da je ova informacija jako važna i ističe se i na portalima za nekretnine i sajtovima agencija. Takođe od toga koliko je zgrada stara zavisi i plaćanje poreza. I tako ste vi rešili da jednog dana kupite ili iznajmite stan u Grčkoj. Kako možete na oko prepoznati koliko je stara zgrada? Po boji tende!Ukoliko je neka zgrada jos uvek zadržala plavu boju tende to znači da je baš baš stara. Tende zelene boje imaju starije zgrade, narandžaste boje su tende nešto novijih zgrada, a trend beličastih i bež tendi je novijeg datuma, tako da ćete na novim zgradama videti tende baš ove boje. Ipak, u retkim slučajevima ako su tende baš stare, stanari mogu da se organizuju i zamene ih sve, pa se i u tim slucajevima koriste uglavnom tende bež boje. Ipak, investicija u tendu je veliki izdatak, pa je teško da će ga baš svi olako prihvatiti samo iz estetskih razloga. Neka je i stara samo da se dodatno ne plaća.

tenda grcka

STUDENTSKI ŽIVOT JEDNOG SRBINA U OSUNČANOJ ATINI

Tende sa mehanizmom i bez

Tenda je tu da nam najčešće u letnjim mesecima pomogne da se zaštitimo od sunca. Ipak, za Grke ona može da znači i zaštitu od vetra ili kiše ali i od pogleda zainteresovanih komšija jer su, naročito u Atini u nekim naseljima, terase dva stana odvojene samo jednom pločom. Zbog velikih terasa koje Grci imaju, često bude i po nekoliko tendi. Zato spuštanje ili podizanje svih njih jednostavnim ručnim mehanizmom može da malo potraje. Novije tende imaju električne podizače, tako da ćete celu tendu moći da podignete jednim klikom. Ovaj mehanizam prisutan je na novijim tendama ali opet sa zadrškom: tende sa ovim mehanizmom mnogo su skuplje nego one koje se ručno podižu, tako da je cena nekada presudna u odluci da se ipak pazare i vrte one stare.

Priznajte, sigurno ste sada naučili nešto novo i tende čete pri sledećoj poseti Grčkoj gledati drugim očima :).You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići