grcke poslastice

Grčke poslastice su zaista nešto posebno. Mnogi tradicionalni grčki deserti vuku korene iz drugih naroda, ali su se toliko odomaćili na trpezama u zemlji masline da ih Grci smatraju svojima. Neke ste verovatno već probali, dok za mnoge druge niste ni čuli. Pogledajte našu listu top 10 grčkih “tradicionalnih” poslastica.

1. Bugaca

Ovde pre svega mislimo na Bugaca me krema iliti najpoznatiju slatku verziju iste, zato što postoje i slane bugace. Naći ćete je skoro u svakoj pekari i jedna je od omiljenih užina u osunčanoj Grčkoj. Služi se topla i posuta je prah šećerom i cimetom. Nama je idealna uz šoljicu tople kafe.

2. Diples

Diples se uglavnom jedu tokom novogodišnjih praznika. Gotovo da nema kuće u Grčkoj koja neće imati ovu poslasticu na svojoj trpezi tokom pomenutih slavljeničkih dana. Tanko testo koje se prži na ulju i na kraju se preliju medom, pa se po njima pospe prah šećer i isitnjeni orasi, je jedan od zaštitnih znakova najjužnije balkanske zemlje. Recep za diples potražite ovde.

3. Halva

https://www.instagram.com/p/BC3zJYuykRH/?tagged=greekhalva

Postoji na desetine različitih metoda da napravite ovaj poznati grčki desert. Jedan smo vam i mi napisali, a isti možete pronaći ovde.

4. Melomakarona

https://www.instagram.com/p/BNjsyJggIjM/?tagged=melomakarona

Još jedan novogodišnji grčki desert. Sočni kolači koji su natopljeni medom ili sirupom su raj za svačija nepca i teško da će bilo koga ostaviti ravnodušnim. Recep možete da pronađete ovde.

5. Kurabjedes

Kurabjedes su glavna zvezda grčke božićne trpeze (bar nama), a o njima smo vam već pisali.

6. Portokalopita

Postoji mnogo načina da se spremi portokalopita iliti kolač od narandži. Po nama najbolji recept za porotokolopitu, koji često pravimo, možete da pronađete ovde.

7. Baklava

Ova poslastica s istoka nije samo “kupila” Grke, već i nas Srbe. Postoji pregršt recepta za istu i prema tome svako će naći bar jednu “vrstu” koju obožava.

8. Galaktobureko

Galaktobureko iliti sladak mlečni burek je jedna od najomiljenijih grčkih poslastica nama. Recept za ovaj sladak užitak smo sa vama podelili ranije, a možete ga pronaći ovde.

9. Ekmek kataifi (na srpskom: ekmek kadaifi)

Jedan od najpoznatijih turskih slatkiša u Grčkoj, a o njemu smo vam pisali juče.

10. Lukumades

Lukumades ili krofne su dobro znane svakom turisti iz naše lepe zemlje. Iako ih možete jesti i kući, ipak morate priznati da su nekako sočnije dok se jedu na plaži ili dok šetate pored mora.

 

Za one koji vole nešto drugačije, da je slatko ali ne baš sa onim šećernim sirupom, pogledajte ovde naše omiljene slatkiše novijeg datuma, koje obavezno morate da probate kada posetite Grčku!