ATINSKI MARATON: 120 GODINA OD LEGENDARNE TRKE

by Tijana
0 Komentar

atinski maraton

U nedelju 13/11/2016. održaće se 35. Atinski maraton na istoj ruti po kojoj je po legendi i nastala ova disciplina. Saznajte zašto je jedan mit star vekovima postao san svakog trkača. 

Legenda o maratonu kaže da je grčki vojnik po imenu Filipides (inače najbrži trkač među atinskim hoplitima) trčao od grada Maratona do Atine (34.5 km), ne bi li prvi javio građanima drevnog polisa da je moćna Persija poražena u Maratonskoj bici. “Pobedili smo!”, uzviknuo je kad je ušao u Atinu i odmah potom umro.

atinski-maraton-ruta

Ruta Atinskog maratona (Foto: Instagram/athensauthenticmarathon)

Veliki prijatelj Pjera de Kubertena (osnivača modernih OI), Mišel Breal, je obožavao gore pomenutu legendu. Shodno tome, uspeo je da nagovori francuskog barona Kubertena da uvrsti ovu disciplinu u prve moderne Olimpijske igre koje su se održale u Atini pre 120 godina. Tako je rođena ova trka koja je kod mnogih atletičara, bilo profesionalaca ili amatera, simbol časti i uspeha.

Deset zanimljivih činjenica koje niste znali o prvim modernim Olimpijskim igrama

Maraton je bio nešto kraći nego što je danas, a pobednik prvog maratona na obnovljenim OI bio je grčki vodonoša Spiridon Spiros Luis. Zanimljivo je da je Spiros i pored toga što je na sredini trke napravio pauzu ne bi li popio vino i pojeo jaja, uspeo prvi da pređe cilj posle 2 sata, 58 minuta i 50 sekundi. Nakon pobede proglašen je junakom Grčke, a na pitanje tadašnjeg kralja koji poklon želi zatražio je samo kola sa upregnutim magarcem ne bi li lakše obavljao posao vodonoše. Posle ove slavne pobede Spiros se nikada više nije bavio sportom.

Možda vam se dopadne

Od 1972. godine svake godine početkom meseca novembra održava se Atinski maraton. Međutim, njegova dužina danas nije ona koju je pretrčao Filipides, već je po svetskom standardu  41.195 km (koja se “rodila” u Londonu 1908.  godine).

atina maraton medalja

(Foto: Instagram/athensauthenticmarathon)

Interesovanje za učestvovanje na Atinskom maratonu je veliko, pa zbog toga registracija za isti počinje već u mesecu aprilu i traje sve dok se ne popuni 18.000 mesta. Cena registracije zavisi od toga za koju će te se trku prijaviti i da li imate boravišnu dozvolu neke od EU zemalja.

Ako imate pasoš EU onda možete da birate jednu od tri ponuđene cene koje nude različite pakete, a ako nemate onda ćete biti prinuđeni da kupite samo najskuplji program.

Grci su sportski fanatici

Ponude koje se nude za EU maratonce se uvek sastoje iz 3 grupe u kojim dobijate sledeće:

  1. Vaš broj, elektronski trkački magazin, medicinsku pomoć tokom i nakon trke, osveženje tokom i nakon trke, osiguranje, medalju, online rezultat i sertifikat da ste učestvovali na kojem stoji i vreme kada ste prošli cilj
  2. Dobijate sve što i prva grupa plus majicu sa zvaničnim logom maratona
  3. Dobijate sve što kao prva i druga grupa, a pored toga ćete dobiti sportsku torbu sa zvaničnim logom maratona, kartu za besplatan gradski prevoz u Atini tokom maratonskog vikenda, 50% popust za kartu pri ulasku u Muzej Akropolja i popust na neko krstarenje za vas i vašu porodicu ili prijatelje

Ako se odlučite za najkraću trku na maratonu iliti onu od 5 km, cena koju ćete sa srpskim pasošem da izdvojite za učešće je 80 evra. U slučaju da posedujete pasoš EU onda ćete za prvu gore navedenu grupu platiti 17 evra, za drugu ukupno 32 evra, dok ćete za celokupan program platiti kao i bez EU pasoša, 80 evra.

Trka maratona od 10 km za sve nas van EU košta 85 evra, dok je cena po grupama za EU građane sledeća: za prvu grupu 23 evra, za drugu 38 evra i za treću 85 evra.

Kada mit postane stvarnost – Kako je Atina dobila ime?

U slučaju da želite da osetite kako je to biti pravi maratonac, a posedujete srpski pasoš za tu trku (bilo da ste u grupi koja trči ili hoda) ćete morati da izdvojite čak 100 evra.  Međutim, ako imate papire neke od EU država onda su vam opet ponuđene tri mogućnosti po sledećim cenama: prva 30 evra, druga  45 evra i treća 100 evra. Maraton je sam po sebi pravi doživljaj, a gledanje trke se ne plaća, pa  ukoliko se nađete u Atini u periodu održavanja maratona, treba svakako da ga posetite.

Za više informacija posetite zvanični sajt Atinskog maratona pritiskom OVDE.

Iskustvo našeg trkača sa Atinskog maratona

 

Napomena: Gore navedene cene su ovogodišnje i mogu se menjati sledeće godine

 

Naslovna fotorgafija: www.athensauthenticmarathon.gr

 

You may also like

Ostavi komentar

3 × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići