ULAZ NA ARHEOLOŠKE LOKALITETE U ATINI JE ZNATNO SKUPLJI OVE GODINE

by Tijana
0 Komentar

partenonSvi vi koji ste se vratili sa letovanja iz zemlje masline ste verovatno primetili da je izlet u Atinu po lokalnim agencijama vašeg letovališta bio mnogo skuplji. Razlog tome je što su karte za Akropolj ove godine znatno poskupele. Ovaj tekst je za sve one koji će se ipak odlučiti da tokom letovanja posete prestonicu Grčke i njenu najpoznatiju atrakciju.

Ako vas put odvede u Atinu, ovo morate da znate!

Ne znamo da li je na poskupljenje karte za jednu od najbitnijih arheoloških atrakcija sveta uticala ekonomska kriza ili su se pak braća Grci odlučili da po ugledu na zapadne evropske zemlje svoja blaga dobro unovče. Naime, pre ste sa kartom koja je koštala 12 evra mogli da vidite Akropolj i druge bitnije arheološke lokacije u srcu Atine, među kojima su: Antička agora, Hadrijanova biblioteka i Rimska agora. Danas, za ovaj izlet kroz drevna vremena moraćete da izdvojite 30 evra!

37828_447016497993_8023294_n

Pogled na agoru

Grčko ministarstvo za kulturu je odlučilo da gore pomenuta cena bude na snazi tokom cele sezone, tačnije od 1. aprila do kraja oktobra 2016. godine. Na besplatan ulaz imaju pravo ljudi koji su stariji od 65 godina i koji poseduju pasoš ili ličnu kartu jedne od zemalja EU. Besplatno na Akropolj i druge pomenute lokalitete mogu ući i svi mlađi od 18 godina, osobe sa invaliditetom, kao i svi studenti koji poseduju karticu koja im omogućava da ulaze u muzeje širom sveta besplatno.

10 stvari koje sigurno niste znali o Grčkoj

Ako se ipak odlučite da želite da vidite samo Akropolj onda ćete morati da izdvojite 20 evra po osobi. Zasebna karta za ulaz u Antičku agoru je 8 evra, Hadrijanovu biblioteku 4 evra, Rimsku agoru 4 evra, lokalitet Keramikos je 8 evra, dok je u Zevskov hram zasebna karta 6 evra.

ulaz-na arheoloske-lokalitete

Muzej Akropolja

Čak i ako kupite kartu od 30 evra treba da znate da cena u velelepni novi Muzej Akropolja nije uračunata u nju i iznosi dodatnih 5 evra. Naš savet je da ako vam je mnogo da izdvojite 20 ili 30 evra za pomenute lokalitete obavezno posetite gore navedeni muzej. Napravljen je u modernom duhu, a njegovi antički eksponati će vas oduševiti, baš kao i dokumentarni film o Akropolju.

Deset atrakcija Soluna koje morate posetiti

 

You may also like

Ostavi komentar

nineteen − 8 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići