ANTIKITERA MEHANIZAM – GRČKI “RAČUNAR” IZ STAROG VEKA

by Tijana
0 Komentar

ANTIKITERA MEHANIZAM

Verovali ili ne, u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini možete videti prvi “računar” na svetu koji datira iz starog veka. Antikitera mehanizam ili Mehanizam sa Antikititire je sprava koja nam je dokazala da su antički Grci zaista bili i više nego genijalni u svom izučavanju nauke.


Atinski maraton

Antikitera mehanizam je antički kalkulator za računanje astronomskih pozicija. Dugo se nije znalo da je u starom veku postojala ovakva jedna mašina, pa su naučnici koji su živeli posle antičkog doba skoro petnaest vekova pokušavali da naprave istu. Shodno tome, možete samo zamisliti kako je svet nauke reagovao kada su otkrili čemu služe bronzani delovi koji su otkriveni 1901. godine.

ANTIKITERA MEHANIZAM

Priča kaže da je jedan lovac na morske sunđere slučajno našao spravu, danas poznatu kao antikitera mehanizma, u olupini jednog trgovačkog broda. Tada niko nije mogo ni da zamisli koja je svrha bila. Tek će se u drugoj polovini prošlog veka otkriti svrha ovog čuda iz antičkog doba. Mehanizam je napravljen od bronze i imao je drveni okvir.Veruje se da su antikitera mehanizam izumeli antički Grci oko 140. godine pre nove ere. Ime je dobio po ostrvu u čijoj blizini se nalazila olupina gde su pronađeni njegovi delovi – Antikitera.

Ne dao ti Bog da si živela u starovekovnoj Atini

Sada znamo da stari Grci nisu bili samo vešti u arhitekturi, filozofiji, matematici, brodogradnji i mnogim drugim veštinama i naukama, već su bili toliko genijalni da su uspeli da stvore i ovaj tzv. prvi analogni računar. Prema tome, sledeći put kad vas put navede ka Atini obavezno posetite Nacionalni arheološki muzej ne bi li i uživo videli delove ove sprave.

Ovo je najveće blago Grčke

Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom čudu iz antičkog doba, onda obavezno pogledajte ovaj četrnaestominutni dokumentarac sa srpskim prevodom.

 

You may also like

Ostavi komentar

five × one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići