NE DAO TI BOG DA SI ŽIVELA U STAROVEKOVNOJ ATINI

by Tijana
0 Komentar

 

stara grckaDa li ste se ikada zapitali kako je izgledalo venčanje u starovekovnoj Atini? Kakav je bio položaj žene, a kakav muškarca? Ovaj tekst će vam odgovoriti na ta pitanja, ali će vam otkriti još mnogo interesantnih činjenica.

Atinski momci iz antičkog doba su se uglavnom ženili u ranim tridesetim i retko koji od njih je stupio u brak a da nije iza sebe imao obimno seksulano iskustvo. Stari Atinjani su uglavnom bili biseksualci.Naime, bilo je uobičajno da dečak koji sazri ima ljubavnika nešto starijeg od sebe koji bi mu pomogao da preskoči neke živote prepreke. Ovakav odnos bi se smatrao časnom vezom. U slučaju da atinski momak koji je sazreo i dobio državljanstvo ne može da nađe sebi mlađeg partnera u svojoj klasi, on je mogao da uzme roba. U starovekovnoj Atini postojale su pijace seksualnih robova oba pola.

Kada mit postane stvarnost: Kako je Atina dobila ime

Međutim, bez obzira ako je muškarac više uživao u homoseksualnim odnosima, on je morao da se oženi ne bi li dobio naslednika. Imati muško dete kod Helena je bila čast. Budući mladoženja je svoju izabranicu tražio u porodicama koje bi mu bile od političke koristi ili među onima koje su imale dobar miraz. Šanse da mladoženja ugleda svoju mladu pre končne odluke da je oženi bile su minimalne, pošto su se ženska čeljad čuvala u domovima i samo su retko viđena na atinskim ulicama (uglavnom tokom neke ceremonije).

Atinski momak bi pregovarao sa glavom porodice neveste koju bi želeo. Kada se obe strane dogovore onda mladoženja čeka da mu mladina porodica isplati miraz i tek onda bi mlada prešla da živi kod svog supruga. Ceremonija mladinog preseljenja je bila veoma vesela (pevalo se, igralo i pilo).


Stupanjem u bračni odnos muškarcu antičke Atine život se nije drastično menjao sem što je u njegovom domu sad živela i žena. On je i dalje mogao da posećuje bordele ili da u svom domaćinstvu ima seksualne robinje. Ako ste mislili da je ovo nešto najponižavajuće što je moglo da zadesi atinski ženski rod u dobu antike, čekajte da pročitate ostalo.

Sve o olimpijcima iz Antičke Grčke

Čim bi dobila menstruaciju devojka se smatrala spremnom za brak. To je značilo da je većina nevesta bila duplo mlađa od svojih muževa.

Atinske devojke su rasle u rigoroznim uslovima. Naime, za razliku od svoje braće one su se hranile veoma skromno – bez mesa, ribe, začina i vina. Bile su zatvarane u kućama i nisu smele da se izlažu sunčevoj svetlosti. Nisu imale pravo na obrazovanje i bile su često nepismene. Učene su da žena ne sme da govori puno i da u prisustvu muškarca ćuti. (Zanimljivo je da je u današnjoj Atini situacija uglavnom drugačija – muškarci ćute dok žene vode glavnu reč)

Čim je sazrela atinska devojka je znala da će joj glava porodice naći muža, ali ona nije smela da se meša u odabir. Obično, one nisu videle svog budućeg supruga do dana kad je on iseljava iz kuće roditelja. Čak ni posle udaje ona nije imala prava na lične finansije, a bilo je sramota i da stoji na vratima svoje kuće ili da se šeta atinskim ulicama. Razgovor sa strancem bi bio povod za skandal epskih razmera, osim ako nije bila dovoljno stara iliti baka. Mogla je izaći iz kuće samo ako ide na svadbu, sahranu ili verski festival.

Čudesne Spartanke

Procenjuje se da su se žene u starovekovnoj Atini porađale najčešće šest puta, a smrtnost odojčadi bila je između 20% do 40%. Zakon je dozvoljavao ocu da ubije bilo koje dete ako ga je finansijski opterećivalo. Oni su uglavnom birali da ubiju žensku decu pošto su za njih trebali da obezbede miraz.


Da se žena u antičkoj Atini nije ni malo poštovala najbolje nam govori zakon koji bi u slučaju da je žena silovana naređivao njenom suprugu da se razvede od nje. Nije se uzimalo u obzir ako muž nije hteo da ostavi svoju ženu. U slučaju da ne želi da je napusti, muškarac bi gubio atinsko državljanstvo.

Nije u celoj staroj Eladi situacija za žene bila ovako loša. Naime, u ratničkoj Sparti žene su imala prava na svoju imovinu, odabir muževa i obrazovanje. O tome možete više pročitati OVDE.

Beli puder, crveni karmin, natapirana kosa? Grkinja!

Međutim, baš kao što smo napomenuli u tekstu iznad,  ova situacija u Atini više nije na snazi. Danas očevi Grci ženskoj deci ostavljaju veliki imetak, čak joj sa zadovoljstvom daju ogroman miraz. Grkinje su prave tatine mezimice i svaka će se izboriti za svoj stav i mišljenje. Muškarac je možda glava kuće, ali današnja Grkinja je vrat. Tako da ona vešto upravlja svojim voljenim.

Ilustracija: Pixabay/OpenClipart-Vectors

You may also like

Ostavi komentar

8 + eighteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići