MUZEJI U ATINI – MUZEJ ANTIČKE GRČKE TEHNOLOGIJE

by Tijana
0 Komentar

muzej antičke grčke tehnologijeMuzeji u Atini su nešto što svaki turista koji poseti glavni grad Grčke nikako ne propušta.

Svi znamo da su antički Grci bili i više nego vešti u upotrebi tehnologije, a da svojim tadašnjim dostignućima, u primeni istih, i danas opčinjavaju ceo svet. Uz pomoć nove tehnologije videli smo na više stotina animiranih filmova koji su nam dosledno prikazali rad svih tih “mašina”, ali opet ništa ne bi moglo da promeni tu čar da je vidite uživo. Verovali ili ne, sada je to moguće.


Muzeji u Atini – Muzej antičke Grčke tehnologije

Zahvaljujući mašinskom inženjeru Kostasu Kocanisu u prestonici Grčke otvoren je Muzej antičke grčke tehnologije. On se na ovaj korak odlučio posle više od  triedeset godina izučavanja mnogih antičkih sprava.

Zgrada Muzeja antičke grčke tehnologije se nalazi na Kolonakiju, poznatom atinskom naselju nedaleko od centra grada, i nekada je pripadala ženi kralja Aleksandra I, Aspasiji Manos. Tačnija lokacija ovog muzeja je na uglu Ulica Aleksandras i Pindaru br. 6.

Muzej se prostire načak 700 m² i podeljen je na 24 celine. Osim stalnih postavka tu su i periodične, kao što su: Arhimed, igračke iz antičke grčke, astronomija, brodogradnja iz atnickog doba itd. Zanimljivo je da je Kostas Kocanas napravio čak 42 muzička instrumenta iz starovekovnog doba koja su u stalnoj postavci ovog kultornog zdanja. Muzej će nastaviti da se razvija, a za sada je u planu napraviti odeljenja o matematici, robotici, fizici itd.

muzeji u atini muzej antičke grčke tehnologije

Neki od antičkih grčkih izuma u čijim replikama možete uživati tokom posete ovom posebnom muzejskom zdanju su Heronov aeolipil koji je napravio Heron Stari, antikitera mehanizam iliti prvi računar nastao još u antičkom dobu o kojem svo vam već pisali, Ktesibijev vodeni sat, Arhitov golub iliti prva veštačka leteća naprava, itd.

POSETITE ZABORAVLJENI ARTEMIDIN HRAM NA ATICI

Ako vam kažemo da u prodavnici muzeja, koja se nalazi u njegov sklopu, možete kupiti mini repliku svakog izloženog tehnološtkog dostignuća iz starog veka, verujemo da će vas još više zainteresovati poseta ovom kulturnom zdanju. Muzej antičke grčke tehnologije je otvoren je svakog dana od 9-17 časova, a ulaz je 5 evra i uz kartu dobijate vodiča na grčkom ili engleskom jeziku. Studenti koji poseduju studnetske kartice, prosvetari sa karticama koje dokazuju njihovo zanimanje, nezaposleni i penzioneri plaćaju kartu 3,5 evra. Za decu do 11 godina i invalide je ulaz besplatan.


Treba da napomenemo da ovo nije prvi muzej ovakve tematike koji je u vlasništvu gospodina Kocanasa, ali jeste prvi u Atini. Naime, isti muzej manjih razmera već duži niz godina postoji i na Peloponezu u mestu Katakolo.

muzej antičke grčke tehnologije

Sav dohodak od ulaznica i prodaje suvenira ide u razvijanje samog muzeja tj. za pravljenje vernih replika antičkih tehnoloških dostignuća.

Naš savet je da ukoliko planirate posetu Atini, obavezno posetite ovaj muzej, jer ćete u suprotnom izgubiti mnogo. Verujte nam, vredi svakog evra i sekunde koji potrošite tokom boravka u njemu. Muzeji u Atini su pravi dragulji, što se svakako odnosi i na ovaj muzej.

You may also like

Ostavi komentar

twenty − nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići