NEOBIČNA SVEĆA ZA USKRS – GRČKI USKRS BEZ NJE NE IDE

by Ivana
2 Komentari

U grčkom pravoslavnom kalendaru, grčki Uskrs je najveći i praznik koji se najviše slavi. Uskrs je takođe i tesno povezan sa prvim znacima proleća, pa je to idealno vreme da se porodica okupi i proslavi ga zajedno. Ovo naročito važi ukoliko su porodice tokom godine razdvojene – Uskrs obično bude praznik kada se svi potrude da budu na okupu. Tada je ovaj praznik radost za sve, a  naročito za decu.

Osim tradicionalne trpeze, grčki Uskrs krase i prelepe sveće – lambade.

U našoj tradiciji ovaj simpatičan detalj ne postoji, pa retko da postoji osoba koja je malo pre ili za vreme Uskrsa posetila Grčku, a da nije primetila najrazličitije ukrašene sveće u gotovo svim izlozima i pitala kakva priča je vezana za njih.

uskrs

Lambada je tradicionalni uskršnji poklon deci, koji im daje kum koji ih je krstio. Deca se raduju Uskrsu, a naročito ovim svećama i poklonu koji im za Uskrs takođe kupuje kum, pa ga uvek željno očekuju. Zato su ove sveće i ukrašene da, sa jedne strane oslikavaju radost, a sa druge približe ovaj praznik deci.

Grčki Uskrs – ovim svećama se raduju sva deca

Ova sveća pali se kao i ostale, na ponoćnoj liturgiji na Veliku Subotu. Zanimljivo je na liturgiji videti decu kako donose ove prelepe sveće, koje su zaista ukras ove ceremonije i raduju se prazniku sa svojom porodicom.Tradicija kaže da se ove sveće pale i na Sveti Petak, dan kada žene i deca idu u crkvu, kako bi ukrasile epitaf cvećem.

Ipak, Sveta Subota najvažniji je dan za grčki Uskrs, a naročito momenat kada u ponoć plamen sveće sveštenika upali sveće pristunih na liturgiji. Deca ovaj plamen na svojim lambadama ponosno nose do kuće i pale unapred dekorisane sveće u obliku krsta, jer se veruje da će tako zaštititi svoj dom.

To je znak da u kući može da počne i svečana Uskršnja večera, bez nje je grčki Uskrs bezamisliv i u kojoj uživa cela porodica. Na trpezi se neizostavno nalazi i magiritsa, supa pripremljena od jagnjećih iznutrica, koja se priprema samo i specijano za ovu priliku.

You may also like

2 Komentari

Sanja Ivić 26/04/2016 - 20:11

Hvala na komentaru Olga! Srećan Uskrs!

Odgovor
olga maric 26/04/2016 - 19:03

..divnooooo..slava Bogu…

Odgovor

Ostavi komentar

20 − 10 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići