muzeji

Arheološka nalazišta, muzeji u Grčkoj i ostali kulturni objekti koji privlače milione turista svake godine da posete ovu zemlju, u zimskom periodu imaće produženo radno vreme.

Grčko Ministarstvo kulture odlučilo je da se poznatim arheološkim lokalitetima produži radno vreme. Tako će u periodu od 07.01.2019 do 28.02.2019. Akropolj u Atini, Knosos na Kritu i Epidavros na Peloponezu raditi po letnjem radnom vremenu – od 8-17h svakog dana.

Muzeji u Grčkoj – Nacionalni arheološki muzej, Arheološki muzej u Iraklionu na Kritu i Vizantijski muzej u Solunu, koje posećuje veliki broj turista, takođe će raditi svakog dana od 8-17h. Isto radno vreme, sedam dana u nedelji, imaće u muzej u Suniu kod Atine, kao i Olimpija na Peloponezu.

Zbog povećanog broja turista, produženo radno vreme imaće i još neki arheološki lokaliteti: Akropolj u Lindosu na Rodosu, Tvrđava na Krfu, Akrotiri na Santoriniju i Aptera u Hanji na Kritu.

Ostali lokaliteti radiće 6 dana u nedelji, po važećem zimskom radnom vremenu.

Razlog produženja radnog vremena najposećenijih lokaliteta u Grčkoj je, kako kažu u ministarstvu, povećana poseta turista tokom zimskog perioda. U ovom periodu, turisti sve više posećuju poznate gradove i ostrva Grčke kao city break destinacije, odnosno sve više koriste produženi vikend da muzeje u Grčkoj kao i ostale lokalitete obiđu i u zimskom periodu.