GRČKI KOLAČI – BEZ OVOG SASTOJKA SE NE POČINJE

by Ivana
0 Komentar
grcki recepti kormos

Grčki kolači, od prvog trenutka kada ih probate imate želju da ih napravite. Priznajem, grčki recepti mi nisu baš omiljena literatura. Nisam baš neka ekstra kuvarica, ali trudim se da bar ono osnovno imamo na stolu. Ili, ako mi se nesto učini zanimljivo, a lako je za pripremu, krenem po receptu pa ako uspe-uspe.

Slatkiše obožavam, naročito one nepečene. Često u restoranima kada vas ono na kraju jela počaste, donesu kormos, jedan od mojih omiljenih grčkih slatkiša. Za one koji nikad nisu jeli kormos, to vam je jedan kolač od keksa i čokolade. Čini se da je potrebno samo nekoliko sastojaka da se napravi, nema pečenja, brzo gotov.

5 NEIZVIKANIH GRČKIH JELA KOJA MORATE DA PROBATE

Predpostavim da je veoma lako da se napravi pa krenem polako da tražim recepte na grčkim sajtovima. Znam da jelte kolači nisu baš najzdraviji i očekujem šećer, margarin. Ali ne i neutralnu pavlaku.

Pitam nekoliko drugarica za koje znam da vole da prave slatkiše da mi daju neki super grčki recept za kormos – obavezna neutralna pavlaka. U svim receptima na internetu – neutralna pavlaka.

BEZ NJE GRČKI KOLAČI NEMAJU SMISLA

Grci sve prave s neutralnom pavlakom. Tamo gde kod nas ide obično mleko, oni stavljaju neutralnu pavlaku. U slatko, u slano. U kuvano, u pečeno. U kolače, u makarone. Dakle, nema recepta bez neutralne pavlake.

BILO SLATKO, BILO SLANO, CIMET JE UVEK TU

Dovoljno je samo pogledati na etiketu i videti koliko je neutralna pavlaka masna. Nisam baš neki pobornik dijeta, ali s vremena na vreme pogledam etikete da vidim šta to u tome što sam kupila ima. Samo laičkim poređenjem neutralne pavlake i mleka vidi se ogromna razlika, a mislim da se u samom ukusu skoro ne primećuje.

grcki recepti neutralna pavlaka

GRČKE PEKARE I ZAŠTO JE TAMO SVE SLATKO

SRPSKO-GRČKI MIKS

I tako, padnu mi na pamet grčki kolači i rešim ja da napravim zdraviju verziju kormosa. Setim se čokoladnih salama koje pravi moja mama. Isto to, samo malo drugačije. Krenem da, umesto po grčkim receptima tražim po našim receptima i gle čuda – u retkima nalazim neutralnu pavlaku i to u maloj količini, u većini ona ni ne postoji. Nađem najprostiji recept, sa malom brojem sastojaka, najsličniji kormosu. Bez neutralne pavlake, naravno. I napravim moju verziju kormosa na srpski način.

Pravila sam i drugi, i treći i četvrti put. Grčki gosti nisu ni primetili razliku. A ja sam dokazala da ta neutralna pavlaka ne mora bas u svako grčko jelo da se meša.  

You may also like

Ostavi komentar

17 − thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići