delfinMalo ko zna da je prijateljsko morsko stvorenje, nacionalna životinja Grka. Čak ni većina ponosnih Grka i Grkinja ne znaju za ovu činjenicu. Međutim, ako pogledamo drevnu istoriju najjužnije balksanske zemlje, odmah će nam biti jasno zašto je to tako. 

Ako još niste pogodili o kom morskom biću je reč, onda ćemo vam odati da je u pitanju delfin. Da ne bude zabune, delfin nije jedina nacionalna životinja u zemlji masline, već je tu i sova. Međutim, naš post danas je posvećen najboljem morskom drugu čoveka – delfinu.

KAKO SU GRČKA OSTRVA DOBILA IMENA?

Reč delfin je grčkog porekla i znači “s matericom” odnosno “riba s matericom”. Upravo zbog toga delfin ima duboke korene u ljudskoj kulturi iz drevnih vremena. Minojska civilizacija je ostavila više murala na zidovima svoje palate čiji je glavni motiv baš delfin.

delfin

Legenda kaže da je bog vina i zadovoljstva Dionisis jednom unajmio smrtnike da ga prebace na ostrvo Naksos, sve ne bi li bio još više u centru pažnje. Međutim, tokom plovidbe čuo je posadu kako razmatra mogućnost da ga proda kao roba. Zbog toga se jako naljutio, pa je veslače pretvorio u zmajeve, a uplašeni mornari su tada skočili s broda u more. Bog mora Posejdon ih je odmah pri skoku pretvorio u delfine, jer mu je bilo žao mladih mornara. Potom im je Posejdon poželeo dobrodošlicu u svoje carstvo i dodelio im misiju da pomažu pomorcima u opasnosti.

NAR NIJE OBIČNO VOĆE KOD BRAĆE GRKA

Da se u gore ispričani mit veoma verovalo u starim vremenima, govori i činjenica da svako ko bi ubio delfina u poznim godinama starog veka bio osuđen na smrt.

Čak i slavni Homer u svojoj himni Apolonu govori o tome kako se bog pretvorio u Delfina ne bi li našao najbolje mesto za svoj hram… Plutarh je zapisao priču o Korijanosu koji se borio za život jednog delfina koji je uhvaćen u ribarskoj mreži. Naime, Korijanos je nekada doživeo brodolom i baš ga je delfin spasao, zbog toga se on strastveno borio dok ribari nisu pustili nazad u more uhvaćenog delfina.

ZIMA U GRČKOJ? NARAVNO DA MOŽE

Danas u Grčkoj žive četiri vrste delfina i svi ih mogu lako videti dok se voze trajaktima na svoje letnje destinacije ili dok plove brodićima tokom raznih izleta.