NACIONALNA ŽIVOTINJA GRČKE JE…

by Tijana
0 Komentar

delfinMalo ko zna da je prijateljsko morsko stvorenje, nacionalna životinja Grka. Čak ni većina ponosnih Grka i Grkinja ne znaju za ovu činjenicu. Međutim, ako pogledamo drevnu istoriju najjužnije balksanske zemlje, odmah će nam biti jasno zašto je to tako. 

Ako još niste pogodili o kom morskom biću je reč, onda ćemo vam odati da je u pitanju delfin. Da ne bude zabune, delfin nije jedina nacionalna životinja u zemlji masline, već je tu i sova. Međutim, naš post danas je posvećen najboljem morskom drugu čoveka – delfinu.

KAKO SU GRČKA OSTRVA DOBILA IMENA?

Reč delfin je grčkog porekla i znači “s matericom” odnosno “riba s matericom”. Upravo zbog toga delfin ima duboke korene u ljudskoj kulturi iz drevnih vremena. Minojska civilizacija je ostavila više murala na zidovima svoje palate čiji je glavni motiv baš delfin.

delfin

Legenda kaže da je bog vina i zadovoljstva Dionisis jednom unajmio smrtnike da ga prebace na ostrvo Naksos, sve ne bi li bio još više u centru pažnje. Međutim, tokom plovidbe čuo je posadu kako razmatra mogućnost da ga proda kao roba. Zbog toga se jako naljutio, pa je veslače pretvorio u zmajeve, a uplašeni mornari su tada skočili s broda u more. Bog mora Posejdon ih je odmah pri skoku pretvorio u delfine, jer mu je bilo žao mladih mornara. Potom im je Posejdon poželeo dobrodošlicu u svoje carstvo i dodelio im misiju da pomažu pomorcima u opasnosti.

NAR NIJE OBIČNO VOĆE KOD BRAĆE GRKA

Da se u gore ispričani mit veoma verovalo u starim vremenima, govori i činjenica da svako ko bi ubio delfina u poznim godinama starog veka bio osuđen na smrt.

Čak i slavni Homer u svojoj himni Apolonu govori o tome kako se bog pretvorio u Delfina ne bi li našao najbolje mesto za svoj hram… Plutarh je zapisao priču o Korijanosu koji se borio za život jednog delfina koji je uhvaćen u ribarskoj mreži. Naime, Korijanos je nekada doživeo brodolom i baš ga je delfin spasao, zbog toga se on strastveno borio dok ribari nisu pustili nazad u more uhvaćenog delfina.

ZIMA U GRČKOJ? NARAVNO DA MOŽE

Danas u Grčkoj žive četiri vrste delfina i svi ih mogu lako videti dok se voze trajaktima na svoje letnje destinacije ili dok plove brodićima tokom raznih izleta.You may also like

Ostavi komentar

eighteen − seven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići