ZAŠTO SAM POČELA DA UČIM GRČKI?

by Tijana
2 Komentari

grcki

Grčka, omiljena letnja destinacija većine srpskih turista, pa i moja. Svaki put kada odem na obalu jednog od tri mora te prelepe zemlje, ja se u potpunosti preporodim. Ne mislim više na obaveze koje me tište iz dana u dan, ne mislim više na mala primanja, ne mislim više ni na šta što mi stvara stres. Grčka je moj lek za sve.

Posle višegodišnjeg  odlaska na letovanje u nama bratsku zemlju, rešila sam jedne godine da vidim kako je biti zimi tamo. Ovoga puta nisam birala meni mili sever, već sam se uputila ka jugu, u glavni centar Grčke – u Atinu.

Odmah ću vam priznati da to nije ni nalik mojoj letnjoj Grčkoj. Atina, sa svojih 4 miliona stanovnika i plus na hiljade turista dnevno, diktira brz tempo života. Sve vrvi oko vas i prosto morate da se uklopite u taj tempo.

Zašto treba da posetite Atinu za Novu godinu

Na sve to, morate biti i oprezniji nego kada se sunčate na plaži malog primorskog mesta, pošto će vam većina srpskih turističkih agencija u svojim novogodišnjim katalozima ponuditi hotel u blizini trga Omonija. Istina je da se nalazi u blizini samog srca Atine – Sintagme, ali je istina i da je Omonija jedan od „najcrnjih“ delova najstarije evropske prestonice. Omiljena teritorija narkomana, azilanata, malih i velikih razbojnika u svim kategorijama.

Šta je to što nas vuče u Grčku svake godine

Na Omoniji ćete naići na ljude svih rasa i čućete više jezika. Međutim, većina njih priča grčki. Pa tako dok šetate ( a pogotovo ako ste sami) pitaćete se šta li ti momci koji idu pored vas pričaju. Iz straha ćete čvrsto držati svoju torbu i ićićete uzdignute glave praveći se da ni malo niste uplašeni. Ovo je bio prvi put da sam se osećala kao ovca zato što posle višegodišnjeg dolaženja u ovu zemlju nisam znala ni osnovnu kominikaciju na njenom jeziku.

Grčki alfabet

Isto veče sam se našla sa dva prijatelja Grka koji imaju vikendicu na meni omiljenom Halkidikiju. Upoznali smo se još pre tri godine i svako leto se viđamo. Ovo je prvi put da se sretnemo i zimi. Sa njihovim društvom i njima ću dočekati Novu godinu. I eto, opet me je moj unutrašnji glas nazvao ovcom. Okružena Grcima u toj najluđoj noći sam se osećala kao izgubljeno dete, a ne devojka od dvadeset i nešto.

Tada sam čvrsto odlučila da čim se vratim u majčicu Srbiju moram potražiti školu ili privatnog profesora grčkog jezika. Rešila sam da ću znati reći nešto više od pozdrava i stihova refrena mojih omiljenih grčkih pesama.

Nekoliko pravila izgovora u grčkom jeziku

Danas, kada odem put Grčke, više nisam kao crna ovca u čisto grčkom društvu. Plus, sada me još više opijaju zvuci muzike sa juga Balkana jer sada razumem skoro svaku pesmu.

Ovu zanimljivu priču nam je poslala doktorka iz Novog Sada. U slučaju da i vi imate neki utisak o bilo čemu vezanom za Grčku – mi jedva čekamo da ga pročitamo i objavimo.

Foto: Pixabay/adibalea

You may also like

2 Komentari

Jasna 16/01/2017 - 16:57

Nemam svoju grčku priču, ali ću pratiti ove koje se objavljuju.
Pozdrav <3

Odgovor
Sanja 21/01/2017 - 19:57

Nikad nije kasno za prvu grčku priču! Pozdrav i za Vas! 🙂

Odgovor

Ostavi komentar

eighteen − thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići