“Rat brašnom” (gr: o αλευροπόλεμος) održava se poslednjeg dana maskenbala, pa zato ne čudi što je Galaksidi, šarmantno mesto pored mora severno od Korinta i 20ak kilometara od poznatog arheološkog nalazišta Delfi, s pravom osvojio jedno od prvih mesta u omiljenim prazničnim destinacijama.


Kažu da je rat brašnom prvi put spomenuo engleski putnik Dodwell koji je 1801. godine posetio Galaksidi i u tom malom mestu video događaj koji ga je veoma zainteresovao. Iz njegovih priča saznalo se i da događaj postojao dugi niz godina i pre nego što ga je opisao, ali niko u stvari ne zna kada i zašto je tačno počeo. Tokom 19og veka postoji veliki broj dokaza da je “rat brašnom” nastavio da se tradicionalno održava u Galaksidiju.

KARNEVAL U GRČKOJ PRED VELIKI POST

Od tada pa do danas, ovaj običaj se prenosi s generacije na generaciju i svake godine ga posećuje sve veći broj turista, koji uživa u ovom jedinstvenom događaju.


Svake godine, na dan kada počinje uskršnji post, stanovnici i posetioci mesta Galaksidi prekidaju sve aktivnosti i na nekoliko sati učestvuju u “ratu brašnom”. Obučeni u posebnu garderobu, brašnom ili prahom u više boja, kreću s mosta kod auto puta, a zatim marširaju slikovitim uskim ulicama mesta Galaksidi, stižući do luke u kojoj se odvija epska bitka.

Osim posebne garderobe, učesnici ovog zanimljivog “rata” boje i svoja lica . Kažu da je ovaj detalj verovatno preuzet iz vizantijskog perioda, kada su konjanici bojili svoja lica.

ČISTI PONEDELJAK – DAN KOME SE RADUJU DECA

Galaksidi se nalazi na 200 kilometara od Atine, ima samo 1.700 stanovnika, ali nekada je bio vrlo važna trgovačka luka. Njegov uticaj je polako počeo da pada pojavom parnih mašina u 19. veku. Danas je to šarmantan gradić sa tradicionalnim kamenim kućama i uličicama, koji turisti posećuju i zimi, zbog blizine ski centra Parnasos i poznatog mondenskog mesta Arahova, ali i tokom ostalog dela godine jer se nalazi blizu arheološkog nalazišta Delfi. Veliki broj ljudi u okolini ima i vikend kuće, pa tu provode letnji odmor.