KRIĆANI DONIRAJU NEPRODATU RAKIJU ZA PROIZVODNJU ANTISEPTIKA

by Ivana
0 Komentar
grčko piće cikudja

Grčko piće cikudja našlo se u žiži interesovanja i kako tvrdi Asocijacija tradicionalnih destilatora iz Herakliona na Kritu može mnogo da pomogne u situaciji sa korona virusom. Naime, ova asocijacija odlučila je da pokloni grčkoj državi 4 do 5 tona pića cikudja (tsikoudia), sličnog nama poznatijem piću cipuro (tsipouro) za proizvodnju antiseptika. Na ovu ideju došli su jer tone ovog pića na bazi grožđa ne uspevaju da prodaju zbog mera koje su na snazi zbog korona virusa (zatvaranja restorana, kafića i barova od početka marta).

Grčko piće cikudja je ono što bismo mi nazvali rakija, a pošto sadrži više od 60% alkohola može da se koristiti za proizvodnju alkohola potrebnog za proizvodnju antiseptika nakon druge destilacije, izjavio je predsednik udruženja Tasos Vrencos (Tassos Vrentzos). On je naglasio da država traži da uveze alkohol i da niko o tome nije razgovarao sa domaćim proizvođačima, koji mogu da daju svoj doprinos.

UZO JE ZA GRKE MNOGO VIŠE OD PIĆA

Pošto je zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata tražnja za pićima prestala, Vrencos je rekao da raspoložive količine pića cikudja mogu biti isporučene odmah, a ukoliko se ukaže potreba za većom količinom, i to se može nabaviti. Ono što bi samo trebalo uraditi je uraditi novu destilaciju kako bi se dobio željeni procenat alkohola i tada će sve biti spremno za upotrebu za pripremu antiseptika.

grčko piće cikudja

Ubrzo nakon izbijanja pandemije korona virusa u Grčkoj, sredstva za dezinfekciju su odmah rasprodata zbog velike potražnje, pa je Vrencos pozvao i ostale destilerije da se pridruže inicijativi i doniraju neprodate količine grčkog pića cikudja i tako pomognu da se ova sredstva ponovo nađu u prodaji.

NAJPOPULARNIJA GRČKA ALKOHOLNA PIĆA

Kao i cipuro (tsipouro) koji se najčešće pravi u kontinentalnoj Grčkoj, tako i veoma slično grčko piće cikudja ima svoje poreklo i pravi se uglavnom na istočnom Kritu. Ovo tradicionalno piće Krićani često proizvode kod kuće u oktobru i novembru, a procenat alkohola varira od 40% -65% u zavisnosti od proizvođača.

Izvor: Keep Talking Greece

You may also like

Ostavi komentar

three + 14 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići