AH, TI GRCI

by Tijana
0 Komentar

grciLetovanje, sa porodicom moje drugarice i sa mojima. U startu je došlo do neke zabune o smeštaju tako da sam ja odsela u hotelu koji smo zbilja rezervisali, a moja drugarica je otišla u drugi hotel. Tako, prvo veče, prva skitnja, drugarica i ja krenemo u istraživanje lokala, suvenirnica, probanja sladoleda…

Letovanje ne može da prođe bez Grčke

Tumarajući trotoarima, ispred nas se stvorio crveni kabriolet i iz njega izlaze dvojica Grka. Ušlihtovani šmekeri su odmah spazili nas dve kako posmatramo kola koja umalo da nas pregaze. Elem, upoznamo se sa njima i oni nas pozovu u izlazak, ali mi ih odbijemo.

Nismo ih se plašile, nego prosto nam se nije dalo da idemo sa njima jer nas nisu ni najmanje interesovali. Jednostavno, mi nismo takve osobe koje će se zagledati u takve Grke. Nismo sponzoruše, pa da padamo na njihove kajle i automobile. Kultruno smo ih odbile, rekavši da već u planu imamo nešto drugo.

Nastavljajući šetnju prolazile smo pored mnoštvo radnji. U jednom trenutku, ne znam ni sama zašto, pogledala sam jednog zgodnog crnog Grka. Definitivno moj tip muškarca – sa osmeh od uveta do uveta. Spazim kako me gleda u oči, pa i ja uzvratim istom merom. Sve je nekako kao na filmu. Vetar pirnu. Paff… Samo smo se gledali više minuta dok ja nisam skrenula pogled i nastavila dalje.

Kroz krizu do iskustva

Sledeći dana je prošao kao i prethodni – kupanje, obedovanje i na kraju spremanje za noćni izlazak sa drugaricom. Baš kao i juče, saleću nas Grci u crvenom kabrioletu, a nas dve smo i dalje nezainteresovane za njih (baš kao i predhodno veče). U naletu njihovog proganjanja, a i želje da pobegnemo od njih, moje oči su magnetnom silom privukle onog zgodnog sasvim primamljivog nepoznatog Grka. Opet se samo gledamo i nijedno od nas ne progovara ni reč.

Isti scenario se ponovio i sledeća dva dana. Drugarici i meni je više preselo da nas proganjaju ta dvojica nafuranih Grka. Plus što je mene još više iritirao taj neznanac, treći Grk, koji me je non-stop gledao. Pitala sam se šta je hteo, zašto to radi, da li je nešto loše na meni video… Elem, već je peto veče, a meni je više dozlogrdilo da me gleda. Htela sam da se suočim sa njim i da ga pitam zašto me stalno posmatra, a prilika da dobijem odgovor se potom ukazala.

Izlazila sam iz jedne radnje, a on je baš ulazio u nju. Bez pardona zaustavljam ga rukom i obraćam mu se na engleskom sledećim rečima:

– Izvini, ali zašto me toliko gledaš? Šta je to smešno na meni?

– Srećan sam, odgovorio je taj zgodan crni Grk.

Njegov odgovor me je još više zbunio, osećala sam se ko “pokopana” na sred radnje. Prosto, nisam očekivala takav odgovor.

Proradio je bes u meni. Obratila sam se drugarici:

– Šta je ovim Grcima? Dvojica nas muvaju na sred asfalta. Ovaj treći mi je ovo rekao.

Ništa mi više nije bilo jasno.

Krenule smo dalje u šetnju. Sećam se da su nas dvojica nafuranih Grka pratila i proganjala u stopu, pa sam zbog toga morala da ih se nekako zauvek otarasim. Odlučila sam da stisnem zube i da napokon upoznam tog misterioznog crnog Grka koji me nije proganjao, kojem sam bila interesantna, i da konačno razotkrijem misteriju ko je on zapravo.

Učite grčki zajedno sa nama – BESPLATNO

Sedeo je to veče ispred radnje. Sa nekim je pričao. U jednom momentu ja sam stavila moj dlan na njegove oči i on je iz momenta ustao i nasmejao se. Potom samu se obratila.

– Mislim da je vreme da se upoznamo. Ja sam M…

– Ja sam Nikos.

Tako je sve počelo. To peto veče letovanja. Pitala sam Nikosa o dvojici mamlaza  koji su proganjali drugaricu i mene. Nikos je odmah znao o kome je reč. Rekao mi je da su to Kamaki. Iskreno, nisam znala šta je to značilo, ali mi je Nikos objasnio da su oni zapravo lovci na cure i avanture.

Lepi crnookosi Nikos i ja smo nastavili da se družimo. Prepustio mi je stolicu ispred radnje, pošto se ispostavio da je on gazda iste. Sedela sam na njoj kao da sam neka posebna osoba, a negde duboko u sebi znam da sam bar tada i bila. Na taj način je tim Grcima, Kamakijima, stavio do znanja da ja već imam nekog i da me ne diraju.

Prvi put s Grkom na ručku

Nikos je više bio moj zaštitnik, protektor. Pričali smo o svemu. Razmenili smo brojeve telefona i imejl adrese. Do tada nisam razumela njihov način života. Htela sam bolje da ga upoznam, ali nisam bila sigurna kako da mu priđem.

Približavao se kraj letovanja, pa jedino što bi smo imali je samo ovo leto. Shvatila sam da nema ništa više od toga. Nisam devojka za avanture, pa bi više da on ostane moja platonska ljubav nego neka letnja.

Noć pred moj polazak za Srbiju, Nikos me je pozvao na piće. Rekla sam mu da me shvati, da sam ovde sa roditeljima na odmor, da ne tražim nekog momka i da postoje neke stvari koje mi signaliziraju da ne prelazim granicu. Naravno, savršeno ljudsko biće zvano Nikos me je u potpunosti razumelo. On je i dan danas mirno more.

26 zanimljivih činjenica o Grčkoj i Grcima

Po povratku kući, bila sam opčinjena uspomenama na njega. Na neki način sam žalila što nisam otišla na to jedno piće. Usledili su dani i noći sa pitanjem šta me je koštalo to da uradim. Ali, tu je bio Fejsbuk. Ništa nije konačno.

Dopisivali smo se i to jako fino. Pošto imam relativno dobro pamćenje, kada mu je bio rođendan čestitala sam mu porukom preko mobilnog telefona. Uzvratio mi je zahvalom i pitanjem ko mu šalje poruku. Ponovo šok. Stala sam, baš kao i tada, prvog puta kad sam mu se obratila pitanjem u vezi njegovog ne skidanja pogleda sa mene. Bilo mi je mnogo krivo što ne zna ko mu je čestitao rođendan, pa mu nisam odgovorila na postavljeno pitanje.

Nikos je zaboravio sve te uspomene koje ja nisam. Mogla sam glat da budem danas uz njega, ali nisam. Moj nekada misteriozni Grk je danas u srećnoj vezi i radi na jednom brodu teretnjaku, dok sam ja i dalje u Srbiji. Nižem puno drugih letovanja, po drugim grčkim destinacijama, upoznajem nove Grke, ali niko, aposolutno niko od ostalih Grka, nije uradio ono što je Nikos uradio za mene.

Kako su grčka ostrva dobila imena

 

Ovu priču nam je poslala Grčka duša, a ako i vi imate neku lepu uspomenu iz zemlje masline ili ste pak doživeli određenu vrstu emocija slušajući grčku muziku, gledajući grčki film ili učeći jezik, naše sanduče je tu 🙂

 

Fotografija: Pixabay/Pexels

You may also like

Ostavi komentar

five × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići