A ŠTA STE VI RUČALI DANAS?

by Tijana
0 Komentar

Već smo vam hiljadu puta pisale kako su Grci direktni i vole sve da znaju o nečijem kućanstvu. Ima jedno pitanje koje je neizbežno kod bilo kog poznanika na kojeg naletite u toku dana ili se čujete sa istim preko telefona: “Šta ste jeli danas?”

PRVI PUT S GRKOM NA RUČKU

Grci su opterećeni hranom, ne znam da li je to zbog siromaštva koje je vladalo ovde tokom nama dobrog znanog Otomanskog carstva ili je za to pak kriv “grčki” kralj, ali teško koji Grk ili Grkinja neće bar jednom u toku dana pričati o hrani. Hrana je kod njih omiljena tema u familiji i u užem i širem društvu.

Shodno tome, valjda je najnormalnije da pitate drugu osobu šta je spremala da jede ili šta je kupila da jede, a potom da vam priča o slasnim zalogojima i kako niko, ama baš niko, ne pravi bolje pomenuti obrok od nje ili njene majke ili te taverne u kojoj se taj dan ručalo. Dok će vam se ponosni Grk zaklinjati u maminu kuhinju, kao najsvetije nešto na svetu, i naravno njegovoj mami nisu ravni ni najveći svetski poznati šefovi – jer šta oni znaju o najboljoj (čitaj grčkoj) kuhinji na svetu.

LETOVANJE NA GRČKI NAČIN

Ima i onih koji će na sav glas hvaliti svoje žene i njihovim kulinarskim umećima se hvaliti u najmanju ruku kao da im je ispred kuće parkiran Ferari. Međutim, ima i onih koji se neće zamarati traženjem idealne supruge (koja je vešta s šerpama i tepsijama), jer Bože moj Grčka je prepuna dobrih taverni, pa ima gde da se jede, ako mama neće baš svaki dan da skuva nešto za svog zeta/sina i kćer/snaju.

Možda vam se dopadne

Ne smatra se ni najmanje ne kulturnim da nekog pitate i kakav će mu biti meni za ovu sedmicu, a “najcrnje” je to što će vam ta osoba na to pitanje detaljno odgovoriti, pa ćete slušati o sva tri obroka koja će spremati ili naručiti, ako imate sreće izostaviće užinu.

Inače, hrana je presudna i u izboru destinacije za odmor, a o tome smo vam već pisali, a možete pročitati OVDE.

Tako da sledeći put kada upoznate nekog Grka ili Grkinju i ako nemate temu za razgovor, slobodno počnite da pričate o hrani – jer je to jedn od omiljenih dijaloga kod braće južnjaka.

TOP 10 GRČKIH TRADICIONALNIH POSLASTICA

 

Foto: Pixabay/kaboompics

 

You may also like

Ostavi komentar

1 × 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići