OLIMPSKA REGIJA – PUTOVANJE UZDUŽ I POPREKO

by Sanja
1 Komentar

Omiljena destinacija starijih i onih sa malom decom koji putuju u Grčku je Olimpska regija. Ova regija u oblasti Pieria, čiji je centar mali gradić Katerini, najbliža je destinacija kada idete na letovanje u Grčku. Mesta su povoljna, dovoljno velika za šoping, a takođe i dovoljno mala za miran odmor. Jednom rečju, sve u paketu.


Obalu zapljuskuju vode Egejskog mora dok se sa suprotne strane prostire veličanstveni Olimp, planina bogova koji mami svojim stenovitim obroncima i veličanstvenim izgledom. Oblast Pierie čini nikoliko turističkih mesta, nadovezanih jedan na drugi. Na 70 kilometara dugačkih, međusobno povezanih peščanih plaža, nalaze se Paralija, Olimpik Bič, Leptorkaria, Platamon i Nei Pori, mesta koja su popularna za naše turiste.


Paralija

olimpska regija
Paralia

Pri putovanju u Grčku, prvo mesto na koje ćete naići u ovoj oblasti jeste Paralija. Na Grčkom ovo znači plaža, tako da se spremite da odmah sa puta uskočite na ležaljke i uživate u kupanju. Malo mesto na oko 4 kilometra od grada Katerini, Paralija je savršena za one koji vole šoping, gužvu i vrevu turista. Plaža je peščana  dugačka oko 3 kilometra.
U centru Paralije se nalazi crkva Svete Paraskeve koja je glavno obeležje susreta turista, dok se na malom trgu pored crkve tokom celog leta dešavaju muzički  festivali  i svečanosti.
Prošetajte glavnom ulicom  sa mnoštvom prodavnica i restorana, odmorite na starom doku sa pogledom ka pučini ili se provozajte vozićem do Olimpik Biča. Spojena plažom do susednog mesta, savršena je za noćnu, lepo osvetljenu šetnju pored mora.
Paralija će vam pružiti užurbanost turističkog mesta, ali i mirne sunčane dane na plaži, ispod suncobrana od trske sa ljubaznim osobljem kafića i laganoj muzici. Savršen odmor za sve hedoniste  koji dan posvete suncu, a veče šopingu i sladoledu.


Olimpik Bič

Olimpik Bič ili Olimpijska plaža je turističko mesto udaljeno samo 2 kilometra od Paralije. Prepuno je zelenila i cveća. Mnogo je mirnije od Paralijje i omiljena je destinacija porodica sa jako malom decom. Peščana plaža sa toplim morem i mirnom vodom nosi Plavu zastavicu.
Ulazak u more je postepen, a plićak je dugačak što omogućava mališanima da se nesmetano igraju u vodi bez straha od nagle dubine.
U nekim delovim sezone ima mnogo meduza, ali plavih koje nisu opasne. Ipak zbog blago uvučene obale, meduze su ovde ređe nego u Paraliji. Sve je prilagođeno deci tako da u parku, a i na samoj plaži možete naići na mnogo dečijih igrališta, tobogana i ljuljaški.
Pešačka zona u centru grada omogućiće vam laganu večernju šetnju sa decom, bez straha od saobraćaja, a svoje kupoholičarske želje ispunite u pregršt povoljnih prodavnica koje se nalaze na svakom koraku.

LEPTOKARIJA – LETOVANJE ZA PLIĆI DŽEP I UŽIVANJE

Leptokarija

olimpska regija
Leptokaria

U samom podnožju planine Olimp, Leptokarija je mesto gde se u idealnim proporcijama mešaju planinski i morski vazduh, stvarajući neku vrstu lekovite banje. Prozirno more sa pogledom na planinu, prekrivenu ostacima snega su prizori koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Leptorkarija ima dosta mirniju atmosferu iako obiluje turistima.
Grad je podeljen na dva dela, donji prema plaži sa prometnom ulicom i mnogo hotela i privatnih smeštaja i gornji, preko pruge sa ogromnim parkom, pešačkom zonom, restoranima i kafićima.
Zbog svog položaja Leptokarija spada u jednu od najsunčanijih tačaka Grčke. Sa plaže se pruža i prelep pogled na tvrđavu iznad Platamona, a uveče se preko mora vide svetla Halkidikija. Dva turistička vozića kruže u večernjim satima tako da i ovde možete uživati u prijatnoj vožni.
Voda za piće iz česme je pitka, stoga ne morate kupovati flaširanu vodu kao u drugim turističkim mestima Grčke.

Platamon

Gradić između Leptokarija i Nei Porija je ime dobilo po drvetu Platanu, koji obiluje ovim mestom. Platamon se nalazi 54 kilometra od grada Larise i 38 km od grada Katerini. Glavno obeležje ovog mesta jeste vizantijski zamak iz 12. veka, strateški pozicioniran na putu iz Tesalije ka Makedoniji. Pogled sa vrha je fenomenalan na okolne plaže, tirkizno plavo more i veličanstveni  Olimp.
Preslatko mesto, koje za vreme letnje sezone poseti 120.000 turista. Najviše ima Grka  koji ovde dolaze na kratki odmor preko vikenda. Plaža je šljunkovita sa prijatnim kafićima ukrašenim na osoben način. Sve je u stilu mora i plavetnila, bele boje i mirnoće vodenog prostranstva.
Mesto je pozanto po brojnim izvorima sa kojih dolazi planinska voda sa Olimpa. Iako prepuno turista Platamon je mesto koje odiše smirenošću, lakoćom letnjeg vazduha i mirisom morske obale.

NEI PORI – LETOVALIŠTE ISPOD OLIMPA

Nei Pori

olimpska regija
Nei Pori

Nei Pori ili Novi Pori je primorsko selo preuređeno u poznato grčko letovalište. Nalazi se 43 km južno od središta upravnog okruga Katerinija. Građen je prema urbanističkom planu pa ima široke ulice i plaže. Izuzetno mirno mesto  bez diskoteka, velikih gužvi, šopinga i buke, Nei Pori je idealan za porodice sa decom koje žele potpuni mir i zdrav odmor. Naravno da se tu nalazi i mnogo restorana, kafića i poslastičarnica ali sve u cilju mirnog obroka i uživanja u pogledu na plavo more.
Široke plaže su idealne za ljubitelje peščanih igara, sa terenima za odbojku na pesku ili neki drugi vid rekreacije. More je plitko i mirno, ugostitelji su izrazito ljubazni, jer im je cilj da ostave utisak porodičnog odmora u svakom smislu. Pravi mali raj za ljubitelje tišine, mira i opuštenosti koje pruža pogled na more iz Nei Porija.

Ekskurzije iz Olimpske regije

Svako od ovih mesta pruža mogućnost odlaska na neku od obližnjih ekskurzija. Možete izabrati ponude samostalno preko lokalnih agencija, ili preko svoje agnecije o čemu će vas redovno obaveštavati lokalni vodiči zaluženi za vaš udoban i prijatan odmor.
Za vas smo izdvojili neke od primarnih ekskurzija na koje možete da odete. Naravno sve je stvar ličnog izbora prema mogućnostima, željama i istraživačkom duhu.

DO VRHA OLIMPA – OSVAJANJE MITIKASA

Olimp i Litohoro

olimpska regija
Zevsova kupatila

Olimp je najviša planina u Grčkoj. Nije ni čudo što su se po mitološkim pričama, upravo ovde nalazili svi vrhovni bogovi. Visok 2917 metara nadmorske visine, sa najvišim vrhom Mitikas, Olimp u prevodu sa grčkog znači Svetla planina. I zaista jeste tako. Na ovu ekskurziju vam savetujemo da ne idete sa previše malom decom  ili ako niste spremni na blagi uspon.
Polazna tačka do koje vas vozi autobus iz turističkog mesta jeste mali gradić Litohoro koji se nalazi na 300 metara nadmorke visine, na obroncima Olimpa.
Malo turističko mesto više privlači ljubitelje planine nego mora. Na centru se nalazi kružni tok i crkva sa zvonikom. Kamene ulice i kuće u Litohoru dominiraju makedonskom arhitekturom. Sa ovog mesta kreće lagani uspon na Olimp sve do Zevsovih kupatila.
Prolazi se kroz kanjon reke Enipeas, gde se usput mogu sresti lokalni stanovnici sa stadom ovaca ili nekih drugih domaćih životinja.
Uživajte uz šetnju šumom i prirodom sve do izvora reke Enipea, odnosno do Zevsovih kupatila. Tu se fotografišite i uživajte u zvucima vode i prirode razmišljajući o božanskim odlikama koje su iste kao i ljudske, želja za tišinom i lepim okuženjem.
Postoji verovanje da, kada su iznad Olimpa oblaci, to znači da je Hera, Zevsova žena, predhodnog dana bila ljuta na njega i da je namerno ostavila izgoren ručak suprugu. Budite nasmejani  i znajte da su čak i bogovi imali ljudske probleme.

SVE ŠTO VAS INTERESUJE O OSTRVU SKIATOS

Skijatos

olimpska regija
Skijatos

Ostrvo pripada okrugu Sporadi u Egejskom moru. Izlet do ovog malog ostrvceta će vam biti obezbeđen brodom od dva sata putovanja. Putovanje je jako zanimljivo i obiluje raznim atrakcijama. Kapetan broda sa svojom porodicom pleše, slika se i šali sa turistima. Vreme brzo prolazi uz zvuke sirtakija i metaksu.
Skijatos je malo ostrvo površine 50 km. Dužina ostrva je oko 10 km, a širina do 6 km. Ostrvo je brdovito i šumovito (šume sredozemnog bora – pinara).
Na ostrvu postoji aerodrom, koji se nalazi u glavnom gradu ostrva takođe zvanom Skijatos. Male bele kuće, odlika su primorskih krajeva. U gradu se nalazi i crkva sa čijeg se platoa pruža fenomenalan pogled na celi grad, malo poluostrvo, aerodrom i morsko plavetnilo. Preslatki kafići, bele ulice sa pregršt detalja daju posebnu draž ovom mestu.
Prošetajte i poluostrvom Burzi, kroz šume četinara dok osećate mirise mora.
Jedna od najlepših plaža u Grčkoj, čuvena plaža Kukunaries nalazi se upravo na Skijatosu. Ova peščana plaža je još jedna destinacija na ovoj ekskurziji. Uživajte u zlatnom pesku i fenomenalno prozirnoj vodi okruženoj borovim šumama.

SOLUN – JEDINSTVENI GRAD

Solun

Oko 75 km na sever od Paralije, nalazi se Solun drugi po veličini grad u Grčkoj sa širim gradskim područjem koji obuhvata oko 1.100.000 stanovnika. To je jedna od najznačajnijih luka Balkana. Ime grada je na svim zvaničnim jezicima izvedeno od grčkog naziva za grad Tesaloniki. U jezicima zapadne Evrope grad se najčešće naziva Salonika.
Turistički obilazak kreće sa posetom Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, jedna od tri najznačajnije srpske baštine u Grčkoj. Tu će vas dočekati stari Đorđe Mihailović, čuvar groblja koji ima 90 godina i koji je ovaj posao dobio u nasledstvo od svog dede i oca, učesnika Solunskog fronta. Ispričaće vam svoju životnu priču i kratku istoriju našeg naroda, čije su kosti zauvek ostavljene tu na tom ogromnom groblju. Veoma emotivno i dirljivo recitovanje poznatih stihova posleratne književnosti, neće vas ostaviti ravnodušnim.
Sledeće na spisku poseta jeste hram Svetog Dimitrija koji je ujedno i zaštitnik grada. Datira iz vremena Vizantijskog carstva i od 1989. godine se nalazi na svetskoj kulturnoj baštini. Odatle tura ide do Aristotelovog trga koji je srce Soluna. Ukoliko želite da vam Aristotel prenese malo mudrosti, pipnite njegov palac na nozi.
Celi grad se nalazi uz more sa prelepom arhitekturom, kafićima i restoranima u kojima možete odmoriti uz grčku kuhinju. Bela kula je simbol grada. Odatle ćete se provozati u brodiću, koji se neznatno udalji od obale kako bi sa mora lakše sagledali lepotu ovog prelepog grada.
Ovde se nalazi mnogo ovakvih pokretnih kafića gde uz kratki boravak na talasima, možete da se ispričate sa prijateljima i opustite uz omiljeni osvežavajući napitak.
Grad je ogroman, ali opet miran i prijatan tako da vam toplo preporučujemo ovu ekskurziju gde ćete  bar na kratko upoznati Solun u koji ćete se odmah zaljubiti.

Zato ne čekajte ni tren. Izaberite neko od ovih turističkih mesta koja su blizu i veoma povoljna za svačiji džep. Nećete pogrešiti. Iskoristite ponude turističkih agencija ili sami organizujte svoj put do Olimpske regije, a onda vam ostaje samo da uživate u Egejskom mirnom moru i veličanstvenom Olimpu, sa pokojim izletom i novim  lepim uspomenama.

Rečju i fotoaparatom za Grčki kutak zabeležila Irma Mićanović, autorka bloga Irmaseyewink.

You may also like

1 Komentar

Tatjana 17/04/2019 - 10:41

Pokušavam da nadjem neki izlet iz Olimpske regije brodom/brodićem a da nije Skijatos koji je poprilično naporan, pogotovo s malim detetom. Zar nema nešto jednodnevno, neko krstarenje onim zalivom ili da se ode preko do Kasandre npr….ne znam odakle bi to bilo moguće pošto nikad nisam bila u toj regiji, možda iz Paralije ili Platamona? Baš bi voleli da se provozamo jedan dan negde brodom ali ne da prvo dva sata putujemo autom/autobusom kao što je to slučaj sa izletom na Skijatos.

Odgovor

Ostavi komentar

2 × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići