NEI PORI – LETOVALIŠTE ISPOD OLIMPA

by Tijana
0 Komentar

nei poriU prostranoj Olimpskoj regiji nalazi se letovalište Nei Pori. Za razliku od mnogih drugih letovališta koja su nastala iz nekadašnjih ribarskih sela, ovaj biser Severne Grčke je osnovan 1976. godine po urbanističkom planu. Bistra voda, čista plaža i široke ulice su ono što krasi ovo turističko mesto.Nei Pori iliti Novi Pori ( u prevodu: Novo Mesto) je mlado letovalište koje je ime dobilo po Starom Poriju (Palei Pori), koji se nalazi desetak kilometara od obale. Mnogi Grci koji se bave turizmom u pomenutom letovalištu i žive tokom cele godine, pa shodno tome ovo mesto pored velikog broja hotela i apartmana ima još osnovnu školu, Dom zdravlja, kulturni centar, mnoštvo igrališta za decu i čak dva fudbalska igrališta.

Nei Pori 2018.

Svi vi koji volite čisto turistička mesta, a opet na “dohvat ruke” da vam je idetično grčko ribarsko mestašce sa bogatom tradicijom, treba da izaberete ovo letovalište za odmor 2018. godine.  Možda mnogima zvuči “već sto puta viđeno”, ali ono što je sigurno da će svako ko izabere Nei Pori 2018. uživati u prelepoj peskovitoj plaži s vodom bistrom i čistom, kao da ste na nekom od poznatijih grčkih ostrva. Plaža je duga i veoma široka, čak 70 metara, a najbitnije je da nema meduza. Plus, na istoj postoje tuševi i kabine za presvlačenje, a uz samo plažu nalazi se veliki broj taverni, kafića i prodavnica. Takođe, pruža mogućnost uživanja u mnogim zanimacijama i sportovima na vodi.

Pošto se nalazi u podnožju Olimpa, večernji sati su i više nego prijatni u ovom sunčanom turističkom biseru.

Ono što je najprivlačnije svim turistima koji ne vole duga putovanja je da se pomenuto letovalište nalazi na samo oko 160 km od graničnog prelaza Evzoni.

Nei Pori mapa

Nalazi se u podnožju mitske planine Olimp i u delti reke Pinios.  Tačnije na oko 40 km južno od grada Katerinija, a  zapljuskuju ga vode Egejskog mora.

Ako želite da vidite preciznu mapu, koja prikazuje gde se nalazi Nei Pori, pritisnite OVDE.

nei-pori

Nei Pori smeštaj

Skoro svi smeštaji u ovom divnom mestu na Egejskom moru su udaljeni svega par minuta hoda od plaže. Još jedna vrlina istih je i ta da je većina objekata izgrađena novijeg datuma, a sve ih odlikuje mediteranski stil sa velikim i dugim terasama.

Nije bitno da li izaberete studio, apartman ili neki manji hotel, jer sigurno nećete pogrešiti u odabiru. Naime, skoro svi objekti su i više nego pristojno sređeni, tako da zadovoljavaju svačiji ukus. Ako želite da pretražite povoljne turističke ponude za ovo mesto, pritisnite OVDE.

Nei Pori izleti

Kroz letovalište prolazi pruga, tako da je dobro povezano sa ostalim grčkim naseljima. Iz njega nije teško obići ni omiljeni nam Solun, ali ni prestonicu Grčke – Atinu, i to sve u sopstvenoj režiji. Naravno, za one koji ne vole da istražuju sami, već da uživaju u pričama profesionalnih vodiča, tu su agencije koje pružaju izlete do pomenutih gradova, ali i mnoštvo drugih.

TOP 10 ATRAKCIJA SOLUNA

Pored Atine i Soluna, lepo je videti i dva grada koja se nalaze u neposrednoj blizini – Katerini i Larisu. Mnogi će reći da nisu ništa posebno, ali naše mišeljenje je da je svaki grad i selo u Grčkoj posebno na svoj način, baš kao što su razne varoši u našoj Srbiji.Na samo 2 kilometra severno od Nei Porija nalazi se poznato staro letovalište Platamon koje ima dugu tradiciju, a najčuvenije je po svom zamku iz vizantijskog perioda. Zanimljivo je da do njega možete i prošetati svako veče ili ako vam je to dugo, ne brinite jer je taxi i više nego povoljan. Pošto je Nei Pori ipak mirno mesto, za sve koji vole noćni život, Platamon će doći kao šlag na tortu, jer ipak ima više mesta u kojima možete uživati do kasnih jutarnjih sati.

Baš kao i iz svakog mesta u Severnoj Grčkoj, tako i iz ove turističke varoši moguće je posetiti verski i prirodni fenomen Zemlje masline – Meteore. Za ovaj izlet predlažemo vam da ga ipak uplatite preko neke agencije, nego da ga organizujete u sopstvenoj režiji, jer je dosta jednostavnije.

Ne treba posebno da vam pišemo da bi bilo lepo da iskoristite makar jedno poslepodne i vidite Stari Pori, ali i da makar pola dana provedete na Olimpu. Za sve one koji su željni više avanture i bave se planinarenjem, moguće je tokom boravka u Nei Poriju naći organizovanu turu, čiji je cilj pohod na Mitikas iliti vrh božanske planine Olimp.

SKIJATOS I JA – LJUBAV NA PRVI POGLED

Izlet na ostrvo Skijatos je još jedna čar u kojoj možete uživati ako rešite da odmor provedete u ovom olimpskom letovalištu. Ruku na srce, put je malo duži i isrcrpljujući, jer se vozite i autubosom i trajektom, ali vredi se “iscimati” ne biste li bar jedan dan uživali u ovom prelepom ostrvu, koje je prekriveno borovom šumom. Posetom glavnog grada, koji se inače zove kao i samo ostrvo, moguće je posetiti i poluostrvo Burđi na kojem se nalaze ostaci srednjovekovne mletačke tvrđave. Naravno, izlet podrazumeva i kupanje na nekoj od najlepših plaža ostrva, a koju ćete tačno od njih posetiti, zavisi od agencije preko koje izaberete da putujete.

Nei Pori ili Leptokarija – šta izabrati?

I Nei Pori i Leptokarija su idealne destinacije za porodični odmor, mada ono što izdvaja Leptokariju je to što je veća i ima bolji noćni život. Prednosti Nei Porija su te što je plaža svuda podjednako široka, peskovita i dobro opremljena sa svim stvarima koje su vam neophodne za idealan boravak na istoj. Nei Pori je takođe manja varoš, pa je sve na dohvat ruke, dok ćete u Leptokariji nekada morati pružiti i par koraka više ne biste li došli do cilja. Sve u svemu, koje god mesto da odaberete sigurni smo da nećete pogrešiti, jer su oba idealna za super odmor, a nisu skupa.


Nei Pori iskustva

Nama je u Nei Poriu bilo super, a i svakom kome smo ga posle preporučili. Ruku na srce, bili smo pre kusur i više godina, ali zato svi nama dragi ljudi koji su išli skorije imaju samo reći hvale. Idealno letovalište za porodičan odmor, ali i za sve one koji vole da u miru uživaju u Grčkoj.

You may also like

Ostavi komentar

14 − ten =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići