grckaNije tajna da postoji neka neraskidiva veza između Grčke i Srba. Svake godine hiljade i hiljade nas bira baš tu zemlju za letnju destinaciju. Često i istu destinaciju. I opet, bez obzira na sve, vratimo se puni novih utisaka i doživljaja.

Letovanje ne može da prođe bez Grčke

Juče sam rezervisao smeštaj za ovu godinu i već ne mogu da dočekam vreme polaska u sunčanu Grčku. Kada bolje razmislim, meni Grčka dođe kao terapija za um. To je zemlja u kojoj zaboravim na sve brige, maksimalno se opustim, uživam u svakom zalogaju i nerazumljivoj pesmi koja dopire iz nekog od desetina kafića uz obalu, ne skidam pogled sa ponosnih Grkinja, uvek popijem koju sa braćom  po veri, šetam sa osmehom na licu i ne razmišljam šta me čeka kada se odmor završi. Tokom boravka u Grčkoj zaista doživljavam nirvanu.

Upravo to stanje, koje je nabliže blaženstvu, mi najviše nedostaje kad u Srbiji zahladni. Nemojte me pogrešno razumeti, volim ja i zimske čari, ali ne kao sunčani dan na plaži. Da se razumemo, ne na bilo kojoj plaži, već isključivo na grčkoj plaži.

Kroz krizu da iskustva

U ovim hladnim noćima ne mogu da izbacim sliku iz glave kako ležim u nekom kafiću, dok su mi oči prikovane za pučinu i pijuckam hladan fredo kapućino. Tada za mene ne postoje večite brige da li ću za mesec dana ostati bez posla zato što će mi neko prodati firmu, hoću li i sledeće godine moći da plaćam kiriju za stan, da li će gorivo još poskupiti i slične stvari koje večito muče nas Srbe.

U Grčkoj je moj mozak na paši i baš zbog toga, letovanje u toj zemlji mora svake godine da se uklopi u moj skromni budžet, pa čak iako ću zbog toga morati odustati od nekih drugih stvari, dragih mnogim ljudima. Moj duševni mir od nekoliko dana u Grčkoj je hrana za moju psihu. Baš zbog toga mi je bitno da svake godine skupim pare za istu, jer ako izgubim i taj duševni mir od desetak dana ja više neću biti ja. Pretvoriću se u još jednog čoveka koji u svojoj rođenoj zemlji ne može da se opusti i uživa u čarima života i prirode. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne kažem ja da Srbija nije lepa, ma lepša ja od svih država zajedno (bar iz mog ugla), ali depresija uništenih građana koji jedva sklapaju kraj s krajem ubija svačiju psihu.

Sve ono što ostavimo iza sebe kada napustimo Grčku

Zbog svega toga Grčka je moja doživotna letnja destinacija, jer zbog nje mogu izdržati laži i Janka i Marka, ma koga god da je na čelu kompanije, opštine, države. Grčka je pašnjak za moj duh i um, Grčka je moj raj.

 

Ovu priču nam je poslao Nenad iz Beograda. Ako želite da i vi ispričate svoju grčku priču, pošaljite nam je.

 

Fotografija: Pixabay/tpsdave