ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM VEZANO ZA GRČKU

by Tijana
0 Komentar

grckaNije tajna da postoji neka neraskidiva veza između Grčke i Srba. Svake godine hiljade i hiljade nas bira baš tu zemlju za letnju destinaciju. Često i istu destinaciju. I opet, bez obzira na sve, vratimo se puni novih utisaka i doživljaja.

Letovanje ne može da prođe bez Grčke

Juče sam rezervisao smeštaj za ovu godinu i već ne mogu da dočekam vreme polaska u sunčanu Grčku. Kada bolje razmislim, meni Grčka dođe kao terapija za um. To je zemlja u kojoj zaboravim na sve brige, maksimalno se opustim, uživam u svakom zalogaju i nerazumljivoj pesmi koja dopire iz nekog od desetina kafića uz obalu, ne skidam pogled sa ponosnih Grkinja, uvek popijem koju sa braćom  po veri, šetam sa osmehom na licu i ne razmišljam šta me čeka kada se odmor završi. Tokom boravka u Grčkoj zaista doživljavam nirvanu.

Upravo to stanje, koje je nabliže blaženstvu, mi najviše nedostaje kad u Srbiji zahladni. Nemojte me pogrešno razumeti, volim ja i zimske čari, ali ne kao sunčani dan na plaži. Da se razumemo, ne na bilo kojoj plaži, već isključivo na grčkoj plaži.

Kroz krizu da iskustva

U ovim hladnim noćima ne mogu da izbacim sliku iz glave kako ležim u nekom kafiću, dok su mi oči prikovane za pučinu i pijuckam hladan fredo kapućino. Tada za mene ne postoje večite brige da li ću za mesec dana ostati bez posla zato što će mi neko prodati firmu, hoću li i sledeće godine moći da plaćam kiriju za stan, da li će gorivo još poskupiti i slične stvari koje večito muče nas Srbe.

U Grčkoj je moj mozak na paši i baš zbog toga, letovanje u toj zemlji mora svake godine da se uklopi u moj skromni budžet, pa čak iako ću zbog toga morati odustati od nekih drugih stvari, dragih mnogim ljudima. Moj duševni mir od nekoliko dana u Grčkoj je hrana za moju psihu. Baš zbog toga mi je bitno da svake godine skupim pare za istu, jer ako izgubim i taj duševni mir od desetak dana ja više neću biti ja. Pretvoriću se u još jednog čoveka koji u svojoj rođenoj zemlji ne može da se opusti i uživa u čarima života i prirode. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne kažem ja da Srbija nije lepa, ma lepša ja od svih država zajedno (bar iz mog ugla), ali depresija uništenih građana koji jedva sklapaju kraj s krajem ubija svačiju psihu.

Možda vam se dopadne

Sve ono što ostavimo iza sebe kada napustimo Grčku

Zbog svega toga Grčka je moja doživotna letnja destinacija, jer zbog nje mogu izdržati laži i Janka i Marka, ma koga god da je na čelu kompanije, opštine, države. Grčka je pašnjak za moj duh i um, Grčka je moj raj.

 

Ovu priču nam je poslao Nenad iz Beograda. Ako želite da i vi ispričate svoju grčku priču, pošaljite nam je.

 

Fotografija: Pixabay/tpsdave

You may also like

Ostavi komentar

fifteen + 9 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići