ZAŠTO OVO NE TREBA DA PITATE GRKE, A POSEBNO SOLUNJANE?

by Grčki kutak
0 Komentar

Solun rodni grad Ataturka

Piše: Aleksandra Blažević

Solun zanimljivosti. Za neke ste čuli, neke ste posetili, a neke boga mi ne poznajete! Ali tu smo mi da ih otkrijemo.

Ako budete upitali bilo kog Grka iz Soluna i okoline, koje je to mesto koje se u ovom gradu izbegava u širokom luku, gotovo je sigurno da ćete dobiti samo jedan odgovor – rodna kuća Kemala Ataturka.Nemojte da budete njime iznenađeni, jer je dobro poznato neprijateljstvo između naroda Grčke i Turske, koje svoje korene ima i u brojnim nemilim istorijskim događajima – sukob oko teritorije grčkog ostrvu Kipar, genocid nad Pontskim Grcima iz Male Azije, genocid nad Jermenima i još mnogo šta.

A ako tome dodate i podatak da je daleko poznati „Otac Turaka“ rođen upravo u Solunu, onda je sasvim razumljivo zbog čega retko koji Grk odluči da poseti njegovu spomen kuću, koja je danas pretvorena u muzej.

NISU SVI GRCI PRAVOSLAVCI

Ko je bio Kemal Ataturk?

Pod imenom Ali Riza oglu Mustafa je rođen 12. marta 1881. godine u glavnom gradu grčke oblasti Makedonija, potonji osnivač moderne turske države, koji je ujedno bio i njen prvi predsednik.

Nemojte da vas zbunjuje ova informacija, jer je u to doba i grčki grad Solun bio deo teritorije Osmanskog carstva.

U srednjoj vojničkoj školi je dobio nadimak po kome ga svi danas znaju – Kemal, dok se pojam Ataturk slobodno prevodi kao Otac svih Turaka. Razlog za to treba svakako potražiti u činjenici da je osnivanjem moderne turske države on „probudio“ njene stanovnike i omogućio im da uživaju brojne blagodeti novog doba.

Ataturk

Kemal Ataturk

Sa svojim sunarodnicima, koji su bili sličnog mišljenja, Mustafa Kemal je osnovao i Društvo za otadžbinu i slobodu, a kasnije pristupa Mladoturskom pokretu, te postaje član Komiteta za uniju i progres.

Učestvovao je i u bici na Galipolju tokom Prvog balkanskog rata, nakon čega je dobio čin pukovnika, te zahvaljujući izraženoj hrabrosti i snalažljivosti, postao jedan od omiljenih ličnosti u zemlji.

Vremenom je uspeo da očuva granice svih onih zemalja u kojima su tada živeli njegovi sunarodnici, a prethodno je dao ostavke na sve državne položaje, jer je smatrao da će tadašnji sultan uništiti tursku naciju. Jednostavno, obratio se narodu i u njemu našao punu podršku.Bilo je posle sukoba između novoformirane i takozvane reakionarne Vlade, ali je većina ipak stala na stranu Mustafe Kemala. Godine 1920. je 23. aprila u turskom gradu Anakara organzovana Velika nacionalna skupština. Tom prilikom je upravo on proglašenim njenim predsednikom.

TOP 10 ATRAKCIJA SOLUNA

Iste te godine, 10. avgusta je tadašnji turski sultan bio spreman da potpiše čuveni Sevrski sporazum. Da je to potpisao, pristao bi na gubitak nekih teritorija, pa je budući osnivač savremene turske nacije rešio da preduzme nešto što će donekle pomoći njegovim sunarodnicima… Nažalost, ta njegova odluka je skupo koštala Grke koji su živeli u oblasti Ponta u Maloj Aziji, ali i Jermene. Verovali ili ne, ruski boljševici su svesrdno pomagali Kemala Ataturka, a upravo su oni i prvi priznali novoosnovanu tursku državu, odnosno njenu Vladu.

Iako su Grci odolevali, nažalost nisu uspeli da se izbore sa ozloglašenim Kemal pašom. Završnica sukoba se odigrala 1921. godine, koja je zaista bila pogubna po Grke.

Godinu dana kasnije je odlukom Velike narodne skupštine sultan Mehmed VI svrgnut sa prestola, a već 24.07.1923. godine su zvanično utvrđene dašanje granice Turske, te je tom prilikom potpisan i čuveni Lozanski sporazum.

Za zvaničan dan proglašenja Republike Turske se uzima 29. oktobar 1923. godine, a upravo je Mustafa Kemal Ataturk postao zvanično prvi predsednik države.

Rodna kuća Kemal Ataturka u Solunu (Fotografija: Kemal Cenk Sarioglu)

Rodna kuća Kemal Ataturka u Solunu (Fotografija: Kemal Cenk Sarioglu)

Kemal Ataturk poreklo

Mnogi neće biti saglasni sa ovim, ali je neosporna činjenica da za Oca turske nacije ne postoje lako proverljivi podaci o tome kog je zaista porekla bila njegova porodica.

Bez želje da tvrdimo ovo ili ono, navešćemo samo da postoje informacije da je u pitanju jevrejska, jugoslovenska ili albanska porodica. Naravno, zvanični podaci navode da je reč o izvorno ispalmskoj, odnosno turskoj porodici, a jedino je sigurno da su se među sobom sporazumevali na turskom jeziku.

Ko zna, možda neko vremenom i uspe da dokaže kog je zaista porekla bio Kemal Ataturk.

PLAŽE U OKOLINI SOLUNA

Kemal Ataturk Makedonija

Na teritoriji današnje grčke Makedonije je rođen Mustafa Kemal, budući da je grad Solun u to doba bio jedna od najrazvijenijih luka celog Osmanskog carstva.U nekadašnjem Carigradu, a današnjem Istanbulu je 10. novembra 1938. godine prestalo da kuca srce Oca turske nacije.

Tada je odlučeno da svi satovi u palati Dolmabahče budu zaustavljeni na vremenu u kome je preminuo (09:05 sati izjutra).

Gde se nalazi kuća Kemala Ataturka?

Ali da se vratimo mi na našu braću Grke, te da naglasimo da svakako nije preporuka nekog od njih pitati gde nalazi kuća Kemala Ataturka. Prvo zato što će na vas gledati drugačijim očima, gotovo sigurno, jer će pomisliti da ne cenite dovoljno grčki narod i da ne znate mnogo o istoriji i svim razmiricama koje oni imaju sa Turcima, a drugo zato što njih uopšte to ne zanima, pa mnogi i ne znaju gde se tačno nalazi.

U neposrednoj blizini konzulata Turske u Solunu se nalazi kuća Mustafe Kemala. U pitanju je istočni deo grada, a smeštena je nadomak raskrsnice ulica Svetog Pavla i Svetog Dimitrija (Agiou Pavlu i Agiou Dimitriu).

Nakon što je 1935. godine zvanično grad Solun ustupio posed Republici Turskoj, na ovoj lokaciji postoji muzej. Kasnije je obnavljan, a od 2011. godine se zvanično smatra spomenikom kulture.

Pored mogućnosti da vidite sobu u kojoj se potonji Otac turske nacije rodio, ako ipak odlučite da posetite muzej Kemala Ataturka u Solunu, imaćete prilike da vidite i neke od njegovih ličnih predmeta. Ulaz u muzej je besplatan.

Stalna muzejska postavka obuhvata i fotografije, ali i neka od ličnih dokumenata, te autentični nameštaj i pokućstvo.

Posebno je zanimljivo da se u dvorištu ovog muzeja još uvek može videt drvo nara, a za koje se veruje da ga je pre mnogo godina zasadio otac Kemala Mustafe Ataturka.


You may also like

Ostavi komentar

four × 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići