ŽIVOT U GRČKOJ ISKUSTVA: GRČKA KANCELARIJA

by Ivana
0 Komentar

zivot u grckoj iskustva grčka kancelarija

Život u Grčkoj iskustva. Svakim danom ih je sve više! Navike su različite i pored toga što nekad možda mogu da koštaju puno – ljudi ih se ne odriču. Kao i kod nas i kod Grka postoje neke navike koje se ne menjaju. Oni koji rade u Grčkoj, a sa naših su podneblja, prvo na njih gledaju neobično, ali se polako stvari menjaju do one poznate “ako ne možes da ih pobediš-pridruži im se”.

Život u Grčkoj iskustva koja nas po nekad iznenade su naša svakodnevnica. Kada se iz Srbije preselite u Grčku, prvog radnog dana odmah će da vas začudi – rano jutarnje naručivanje kafe. Iako je u dosta firmi omogućena opcija da se najrazličitije kafe besplatno spreme, to jednom Grku nije dovoljno. Zato i pored nes kafe, najrazličitijih kapsula za espreso, grčke kafe i svih onih mućkalica za frape, kapućino pa do ogromnih mašina koje prave kafu kakvu želiš – ranojutarnji izbor svakog Grka je kafa za poneti iz omiljenog kafića.

NIJE TURSKA, VEĆ GRČKA KAFA!

Kada ujutru uđete u kancelaruju, prvih 15-ak minuta čućete žagor dogovaranja ko će koju kafu, odakle će da je naruči i naravno sam proces naručivanja najrazličitijih kombinacija. Za naručivanje kafe, a i hrane, u poslednje vreme sve više se koriste i platforme na Internetu koje povezuju restorane i kafiće sa krajnjim korisnikom, a najpoznatija je eFood.

zivot u grckoj iskustva grčka kancelarija

Ipak, Grk ne bi bio Grk kada ne bi imao svoj omiljeni kafić u komšiluku koji pravi najbolju kafu, koju će na provereni tradicionalni nacin naručiti telefonom. Često se vodi i polemika koji kafić pravi najbolju kafu, pa se neistomišljenici često ne dogovore i kafa se naručuje posebno. Jos ako je kafić u komšiluku na putu do posla, a nema gužve, sanjivi Grci će u kancelariju ulaziti sa čuvenon plastičnon providnom časom koja se koristi za hladnu kafu, odnosno kartonskom za toplu kafu.

Ukoliko se naruči telefonom, kafa za poneti donosi se na adresu – čak i ako naručite samo jednu, doneće vam je do vrata bez dodatne naplate. Cene variraju u zavisnosti od kafe koju naručite ali prosečna cena jedne kafe je oko 2 eura.

GIROS – SVE ŠTO NISTE I JESTE ZNALI O NJEMU

Kad se malo situacija sa kafom stiša, oko 13h dolazi polako vreme za ručak. Život u Grčkoj iskustva koja su za nas tada bila nesšto na šta nismo navikle! Žagor se ponovo čuje, a često ga menja i lupkanje po tastaturi – dogovori kome se šta jede i odakle će hrana da se naruči. Mi novi, stranci, obično hranu ponesemo sa sobom što, ruku na srce rade i poneki Grci. Ipak, kada u kući nema ništa, mora da se jede :). Sve kuhinje su prisutne – od suvlakija koji je najjeftinija varijanta preko grčkih kuvanih jela, italijanske kuhinje, ribljih restorana pa do sve popularnije kineske hrane i sušija. Ovo zadovoljstvo dnevno moze različito da košta – od suvlakija koji je oko 2 eura pa do kineske hrane ili sušija koji će po osobi koštati i oko 9 eura. Uzmimo da je neki prosek 5 ili 6 eura svaki dan za jedno jelo za ručak.

zivot u grckoj iskustva grčka kancelarija

I taman kada pomislite da su se istrošili i da je suma od oko 8 eura dnevno prilična za jedan dan na poslu – prevarili ste se. Još u kuhinji na kraju ručka kuju se planovi za novu rundu naručivanja kafe. Jos 2 eura za uživanje posle ručka. U nekim slučajevima dešava se da se nakon svega naruče i slatkiši jer kako popiti kafu, a ne zasladiti se posle toga, što dnevni trošak od oko 10 eura za hranu i kafu podiže i na veću cifru.

Ako ovome dodamo da topli obrok ne postoji, Grci potroše oko 220 eura samo na hranu na poslu svakog meseca. Kako većina vozi, u taj iznos treba uračunati i benzin jer ce vas na pomen javnog prevoza do posla većina pogledati sa čuđenjem. Zato ćete često čuti da se na oglase ili poslovne ponude koji nisu na nekoliko kilometara ni ne javljaju jer jednostavno veruju da je bolje da ostanu kod kuće nego da troše novac za benzin i hranu, pa je odlazak na posao onda samo gubljenje novca i vremena.You may also like

Ostavi komentar

two + 7 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići