atinaAtina je divan grad. Savršen u svoj nesavršenosti, baš kao i čitava Grčka. Uprkos svim njenim manama ne možete da je ne zavolite. Međutim, postoje neke stvari koje vam svakodnevno “skaču po živcima” i pitate se kako je moguće da se to dešava u jednoj od najstarijih prestonica sveta i Evrope…

(NE)KULTURNI GRCI

Traženje parkinga podseća na potragu za Svetim gralom

Kada je jedan grad planski pravljen za dva miliona stanovnika, a sada u njemu živi više od četriri, onda ne treba da vas čudi što se parking teško nalazi. Znamo, sada ćete reći pa i kod nas je isto, ali verujte nam nije. Ako krenete u neki poznatiji deo, gde Atinjani vole da sede i uživaju dok pijuckaju kafu, imaćete sreće jer se u blizini sigurno nalazi privatan parking lokala ili samo privatan parking ili garaža. Kada smo već kod svih ovih parkinga, da napomenem da ako planirate nešto da otvorite u Atini – onda je privatni parking ili garaža prava stvar. Investicija koja sigurno neće propasti… Dok smo još kod parkinga da ne zaboravimo da vam kažemo da ako krenete u goste kod nekog ko živi dalje od vas, razmislite dobro da li da krenete automobilom, jer ćete u nekim gradskim opštinama i po više od pola sata tražiti slobodno mesto da parkirate vašeg četvorotočkaša.


Gužva u saobraćaju je svakodnevna

Sada je red da pomenemo i saobraćaj. Gužve su svakodnevne, sem u letnjim mesecima, a pogotovo je nema u avgustu mesecu kada je u zemlji masline na snazi kolektivni godišnji odmor. Međutim, ostalim mesecima vam se više isplati da koristite metro ili neki drugi gradski prevoz, nego automobil. Kada smo već kod gužve, ako ste pristalica kulture u vožnji, odmah da vam kažemo da Grčka definitivno nije vaša zemlja. Ovde ćete prvi put videti da neko zastaje u kružnom toku, parkira automobil na putu naspram štanda za kafu i kod istog se zadrži više od pola sata, skoro sve uže ulice su prepune automobila koji su parkarina tik uz trotoar, a uzak put naprave još užim… Usput, teško ćete naći vozača u Grčkoj koji dok vozi neizgovori bujicu psovki.

GRČKA – ZEMLJA KOLEKTIVNOG GODIŠNJEG ODMORA

Atina i trotoar

Trotoar u Atini je skoro samo misaona imenica i ništa više, jedino ako u isti ne računate neku stazicu koja je širine pola metra i onda jos na sred iste možete naleteti na drvo. E sada, lako je to drvo zaobići ako ste sami, ali ako gurate kolica sa svojim čedom, onda za to treba stvarno da budete dobro obučeni, pogotovo ako je tu odmah uz ivičnjak parkiran i nečiji automobil. Ruku na srce, ima i gradskih opština koje zaista imaju lep trotoar, pa čak i stazu za bicikliste, ali su u manjem broju od ovih koje nemaju.


Velike razdraljine

Atina je ogroman grad i to bez imalo preterivanja. Pošto mnogi i njena poznata predgrađa uključuju i njen sastav, treba da znate da doći od jednog sa severa do jednog do juga, nije ni malo laka stvar. Bez automobila, iako je gužva u saobraćaju nepodnošljiva, ne možete da funkcionišete… ili ipak možete. Možete tako što ćete ograničiti kretanje na svoju opštinu ili evenutalno one u okolini vas do kojih vam je prevoz lepo organizovan. Ovo pravilo ne važi samo u traženju posla, jer ako živite daleko i nemate svoj automobil, nekada vam da posla treba i više od sat i po vremena u jednom pravcu, već i ako upoznate nekog ko vam se sviđa i taman kada pomislite da ste pronašli svoju srodnu dušu, shvatite da ste vi iz Pireja, a ona iz Kifisja.

RAJ ZA VOZAČE, PAKAO ZA PEŠAKE

Uređenje zelenih površina? Šta to beše?

Volite kada je sve pod konac. Koliko god kukali na naše gradsko zelenilo, morate priznati da su parkovi lepo pokošeni i da se koliko toliko brine o zelenilu koje se nalazi duž ulica i trotoara. U Grčkoj ovo pravilo ne važi… Mnoge opštine su lenje po ovom pitanju, ali svom srećom ima i izuzetaka, pa ćete tako često videti, ne samo u prestonici već i širom najjužnije balkanskse zemlje, prelepa dvorišta stambenih zgrada i kuća, koja su uređena divno. Isto važi i za razne firme i ugostiteljske objekte. Međutim, oni sređuju striktno svoje, sve što je pored njih – to ih ne zanima. Tako da vas ne začudi ne ošišana trava ili ne sređeno žbunje pored neke fensi kuće ili lokala, jer baš briga ponosnog gazdu da sređuje nešto što nije u njegovom vlasništvu, pa makar isto naružilo njegov posed.

Bonton u kulturnim institucijama

Pomislite, napokon živim tamo gde je evropska kultura rođena, ali onda ubrzo shvatite da je tu samo rođena i odavno otišla sa ovih prostora 😀 . Ako ste ljubitelj pozorišta, opera, baleta i raznih koncerta ozbiljnije muzike, Atina može da vam pruži repertoar kao u drugim svetskim prestonicama, ali… Uvek postoji to ali koje sve kvari – kako se sami Atinjani ponašaju dok uživaju u nekom od pomenutih kulturnih događaja, već smo vam pisali, a o tome možete više saznati OVDE.

DA LI JE GRČKA DOBRA DESTINACIJA ZA ŽIVOT?Psi i mačke lutalice

Ima mnogo lutalica psi i mački, ruku na srce ima i azila za iste životinje, ali po svemu sudeći ne dovoljno. Skoro da je nemoguće preći tri ulčice, a ne na leteti na kucu ili macu. Srećom, uglavnom su isti veoma umiljati i nisu besni, pa retko kada dođe do većeg incidenta. Međutim, morate biti na oprezu, jer nikada ne znate da li ćete naletiti na neku kucu ili macu koja baš i nije prijateljski nastrojena. Nemojte zaboraviti da su grčke mačke, uglavnom mnogo veće od naših, ne znamO zašto je to tako, ali su stvarno ogromne.

LETOVANJE VS ŽIVOT U GRČKOJ