DAN KADA SU GRCI REKLI – NE!

by Sanja
6 Komentari

praznik u grčkojPored 25. Marta, današnji dan je jedan od najbitnijih nacionalnih praznika u Grčkoj. Ovaj praznik u Grčkoj je Dan NE ili u Grčkoj poznatiji kao OXI mera i proslavlja se svake godine 28. oktobra. Iako većina naroda obično proslavlja kraj rata, Grci su za svoj Nacionalni praznik odabrali da proslave početak rata.


Kako je sve počelo

Italijanske trupe su 28. Oktobra 1940. godine napale Grčku. Naime, italijanski ambasador u Grčkoj je u 3 sata ujutru tražio hitan prijem kod tadašnjeg grčkog generala Jоanisa Metaksasa da bi mu uručio ultimatum u kome je stajalo da “Grčka mora kapitulirati do 6 sati ujutru. U protivnom će italijanska vojska preći u napad”Metaksasovo NE kao odgovor italijanskom ultimatumu postao je simbol otpora okupatoru.

Ne sačekavši da istekne rok datog ultimatuma, Musolinijeva vojska je u 5:30 h ujutru započela napad na znatno slabiju Grčku. Nadmoćniji u svakom smislu, i oružano i u ljudstvu, Italijani su vrlo brzo stigli do Epira i Egejske Makedonije.

Videvši da se ne može suprostaviti prejakoj italijanskoj sili, Metaksas je u podrumu atinskog hotela Velika Britanija izdao naredbu svojoj vojsci da se preda. Međutim, tadašnji komandant grčke armije Aleksandros Papagos sa svojim vojnim rukovodstvom, nije poslušao svog nadređenog.

U borbu protiv Italije uključio se ceo narod i, iako vojno slabiji, uspeli su da proteraju Italijane sa svoje teritorije isključivo zahvaljujući visokom borbenom moralu.

Možda vam se dopadne

GRČKA HIMNA – NAJDUŽA HIMNA NA SVETU

Vojna parada i proslava

Svake godine se u Grčkoj održava vojna parada. Pripreme počinju nekoliko dana pre, grad dobija “plavo belu notu” jer su na skoro svim terasama istaknute grčke zastave.Na dan praznika, već u 8 h ujutru, probudiće vas bubnjevi. Grupa školaraca, šetajući ulicama svakog kraja grada, svira pobednički marš.

Ovaj praznik u Grčkoj je veoma poštovan, pa se u centru grada ulice se zatvaraju za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova. Sve je spremno za vojnu paradu koja je stvarno fascinantna.

GRČKA ZASTAVA – ŠTA SIMBOLIZUJE?

Lokalna parada

U svakom delu grada održava se mini parada u kojoj učestvuju učenici lokalnih škola. Samo najbolji đaci imaju tu čast da na čelu parade svoje škole nose grčku zastavu.

Pored klasične “uniforme” parade, a to je bela košulja i plava suknja ili pantalone, mogu se videti i narodne nošnje iz različitih krajeva Grčke. Jedan zaista lep prizor.

Za Grke današnji dan je odlika otpora, ljubav prema svojoj domovini. Svaki Grk će vam sa ponosom ispričati istoriju današnjeg praznika u svako doba dana i noći. Kako se u Grčkoj i deca od malih nogu uče da vole svoju zemlju i da poznaju svoju istoriju, nemojte se začuditi ako vam neki maleni Grk od pet-šest leta održi mini čas grčke istorije i zapeva neku rodoljubivu pesmu. Po našem mišljenju, za svaku pohvalu!

Ovaj praznik u Grčkoj je veoma popularan, što dočarava i ovaj video koji pokazuje kako izgleda današnja svečanost:You may also like

6 Komentari

Grčki nacionalni praznik – OHI dan | Grčka i Srbija 26/10/2019 - 01:12

[…] Više o tome kako izgleda parada i proslava 28. oktobra u Grčkoj možete pročitati na LINKU […]

Odgovor
Mirjana 28/10/2017 - 17:26

Veliko hvala za ove divne tekstove o Grčkoj!

Odgovor
Sanja 29/10/2017 - 08:37

Hvala Vama što nas pratite i podržavate! 🙂

Odgovor
Ivana 28/10/2016 - 17:16

Prelepo i poucno. Hvala Vam sto nas iz dana u dan obradujete lepim tekstovima o Grckoj.

Odgovor
Sanja 28/10/2016 - 20:08

Hvala i Vama na komentaru i lepim rečima! Drago nam je da Vam se sviđa ovo što radimo. Pozdrav za Vas 🙂

Odgovor
Ivana 27/11/2016 - 22:55

Drago nam je da vam se dopada!

Odgovor

Ostavi komentar

twenty − 17 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići