KALA STEFANA – JOŠ JEDAN GRČKI ČUDAN IZRAZ

by Tijana
0 Komentar
kala stefana

Grci su u mnogim stvarima slični nama, ali su ipak i veoma različiti. Koliko god su nam običaji slični, uvek se “uvuče” nešto što je nama “strano” ili je tako bar u početku vašeg života u zemlji masline i sunca. Jedan takav izraz je i Kala stefana

Pisali smo vam već kako izgleda grčka svadba, pozivnice u svatove, ali i da je sasvim normalno da se venčate u crkvi posle deset godina građanskog braka. Danas je došao red da vas upoznamo sa čestitkom – Kala stefana.

Kala stefana

Ovu čestitku upućujete svima onima koji su zakazali datum svog crkvenog venčanja. Nije bitno da li je datum zakazan godinu dana ranije (što je i više nego uobičajna praksa) ili nekoliko meseci ranije (veoma retka varijanta) svi vaši dragi prijatelji, ali i uža i šira familja, kao i komšiluk ili poznanici koji sve znaju (da ne kažemo tračare) će vam kako nalaže tradicija čestitati na tim jedinstvenim – Kala stefana. Shodno tome, od buduće mlade i mladoženje se očekuje da se smeše i zahvaljuju svima na čestitkama.

Ovde treba da dodamo da nema veze ako su budući mladenci već venčani u opštini (jer bože moj pa kakav je to brak kada nije zavetovan u crkvi), čestitke su uvek iste sa određivanjem crkvenog venčanja.

PS Iako smo vam spomenuli hiljadu puta, pomenućemo vam još jednom – u Grčkoj je crkveni brak pravno priznat, pa nije kao kod nas potrebno izgovarati duplo “DA”, sem ako ste se venčali u opštini, pa nahnadno rešili da to učinite i u crkvi.

Inače, ta stefana su dva venčića koja mladenci imaju na svojim glavama tokom ceremonije crkvenog venčanja, baš kao što su kod nas  krune.

I ora i kali

kala stefana

Grci ne bi bili Grci, da im kala stefana nije jedina čestitka pre venčanja. Naime, na sam dan venčanja, kada odete kod mlade ili mladoženje kući ili pak ulazite u crkvu pre svadbe i tu sretnete mladoženju koji čeka svoju nevestu (to je još jedno pravilo – mladenci nikada ne dolaze zajedno, već mladoženja uvek čeka mladu koja uvek (ali uvek) kasni) red je da kažete – I ora i kali.

Zapamtite, ovo je čestitka isključivo na sam dan venčanja i u nekim ređim slučajevima može biti i par dana pre, ali nikako nedelju ili više.

You may also like

Ostavi komentar

13 + 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići