RIBA LAV – NOVA NAJLEPŠA RIBA MEDITERANA

by Tijana
0 Komentar
Riba lav

Mali broj morskih, ali i riba uopšte može da se takmiči sa lepotom i atraktivnošću ribe lava. Nekima nije lepa, kažu strašna je ali svakako ko god da je imao priliku da je vidi nije ostao ravnodušan.

Poreklo

Lionfish, riba lav ili Pterois spp. je rod riba inicijalno nastanjenih u Indijskom okeanu, Pacifiku i Crvenom moru. Najpoznatije vrste su Pterois volitans i Pterois miles koje se najviše gaje u morskim akvarijumima .Preko Sueckog kanala stižu u Sredozemno more, primarno P. volitans, gde postaje jedna od najinvazivnijih vrsta u celom Mediteranu.

Inače, riba lav je vrlo tražena i cenjena akvarijumska vrsta koja je u priobalju Amerike nastanjena izbacivanjem iz akvarijuma od strane nesavesnih odgajivača.

Riba lav u Grčkoj

U leto 2015. godine je primećena u vodama Rodosa i Malte, a 2016. godine na Kritu. U leto 2016. godine kritski ribar Harilaos Frangakis u svojoj mreži primećuje do tada nepoznatu vrstu o čemu odmah obaveštava Akvarijum u Heraklionu i od tada počinje njeno proučavanje.

Karakteristike ribe lav

Ova invazivna vrsta nema prirodnog neprijatelja u Sredozemnom moru, pa je njeno razmnožavanje praktično neometano. Takodje, ubrznom razmnožavanju pogoduje i povećanje temperature vode iz godine u godinu, kao i izrazita prilagodljivost na različite uslove života.

Možda vam se dopadne

Živi na stenovitom dnu, na dubini od 3 do 60 metara, i dnevno može da unese hranu koja je 30 puta teža od nje same. Dokazano je da ova riba sa samo 4 nedelje može da uništi oko 90% riblje populacije na jednom grebenu. Jede praktično sve, od mekušaca do riba koje mogu biti veće od nje same.

Poznata je kao jedna od ribljih vrsta koje se najbrže razmnožava. Za godinu dana, jedna ženka može da položi oko 2 miliona jaja. Dužine je od 15 do 45cm, sa velikim perajama koje podsećaju na lavlju grivu, uz lučenje otrova koji je jedan od najačih poznatih prirodnih otrova.

Sve o otrovu ribe lav

Po sastavu, otrov sadrži hijlorunidazu, faktor koji stvara bol, faktor koji dovodi do pojačane propustljivosti kapilara, acetilholin i toksin karakterističan za vrstu. Kod ljudi, otrov ovih riba može izazvati sistemske reakcije u vidu ekstremnog bola, mučnine, povraćanja, groznice, otežanog disanja, grčeva, vrtoglavice, glavobolje, znojenja, proliva.

Redje, može doći do paralize ekstremiteta, srčanog zastoja i smrti. Smrtni ishod je opisan kod male dece i starijih osoba kao i kod alergičnih na njihov ujed. Opisane su retke, fatalne anafilaktičke reakcije sa smrtnim ishodom. Lionfish kada je ronioci uznemire, raširi peraja praveći pokrete napred nazad, nakon čega napada.

Otrov je neaktivan kada je riba mrtva tek nakon 48h. Ne sme se dodirivati golim rukama kada je u mreži ili na udici. U slučaju uboda ne postoji specifčan protivotrov, a lečenje je bolničko.

Kao prva pomoć, predlaže se tretman vrelom vodom ubodenog mesta do stizanja u zdravstvenu ustanovu.

Od 2016.do danas, izrazito je povećan broj ove vrste i može se sresti i u drugim delovima Grčke. Inače, riba lav, kada se pravilno filetira, je jedna od najukusnijih riba na svetu, a porcija očišćene ribe u restoranima dostiže cenu i do 200 dolara.

Autor teksta: Slobodan Jovićević

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići