rucak od juce grcka kuhinja navike

Ručak od juče? Grci imaju nepisano pravilo kada je u pitanju hrana – ne jedu je više od 2 dana za redom. Čak i kada je u frižideru i može da prodje i treći, oni će reći ne.

Navike u ishrani se teško menjaju, pa je tako i nama bilo teško da razumemo zašto je rok trajanja skuvanog jela u većini slučajeva u Grčkoj maksimum dva dana. Reći ćete možda su u pravu za ručak od juče, jer mi često preterujemo pa hranu skuvanu u sredu znamo da jedemo do nedelje ili je stavimo u zamrzivač, da imamo za neki drugi put.

PRVI PUT S GRKOM NA RUČKU

Već prvog dana kada se recimo završi sa ručkom, kod Grka se postavlja pitanje: da li ostatke čuvamo za sutra ili ih bacamo.

Ručak od juče – nekad i sad

Naši poznanici koji se sećaju srećnijih vremena u Grčkoj, tamo negde posle 2000-te, kada se imalo mnogo više para, kažu da se opcija bacanja nije uopšte dovodila na pitanje. Dakle, ručak od juče se nije ni uzimao u obzir. Još uvek se sećam drugarice koja je često odlazila kod tetke udate za Grka. U tom periodu kada smo mi posle bombardovanja pokušavali da se vratimo u neku normalu, tetka je ostatke od svakog ručka bacala, jer se hrana već ohladila i nije bilo potrebe da je jedu i sutra. 

AH TAJ PASULJ S REBARCIMA…

Kriza je, naravno, promenila neke navike, pa se jedan dan sada toleriše. Nije baš najsrećnije rešenje, ali ručak od juče nekako prolazi. Ako to radite u kućnom okruženju, muž ce prekorno gledati što ostatke hrane stavljate u čančiće, ali ce jadan dan tolerisati. Ako pak čanče vidi i sutra, samoinicijativno će baćiti njegov sadržaj.

A kad dođe tašta…

I dok smo se mi navikle na takva pravila, dolazak naših majki predstavlja svojevrstan izazov. Moja je, recimo, navikla da i ako jedna kašika hrane ostane, uzima posudicu i stavlja u frižider. I tako za sva tri obroka. Sledeći dan isto, pa je frižider bogatiji za bar 6 različitih posuda u roku od 2 dana. Trećeg dana se (ponekad) seti, pa polako počinje da vadi jedno po jedno.

Kada to uradi u frizideru kod grčkog zeta, ono malo kose što ima mu se digne na glavi. Ne razume čovek čemu sve to, a mama ko mama htela bi da uštedi i da ne baca, pa šta god da je u pitanju.

GRČKA KANCELARIJA – IMA SE MOŽE SE…

Veoma često možete da se nađete u neprijatnoj situaciji ako radite i imate mogućnost da na posao donesete hranu koju ste pripremili kod kuće. Radoznalost Grkinja ide do te mere da će pratiti šta jedete svakog dana. Ako i treći dan za redom donesete isto, čuvajte se čudnog pogleda i šaputanja iza leđa.