GRCI – “NAJSAVRŠENIJI” NA SVETU CELOM

by Tijana
2 Komentari

Grci Posle višegodišnjeg života u Grčkoj nismo mogle, a da ne primetimo po čemu su oni jedinstveni. Ne mislimo mi da ovoga nema i u drugim državama ili narodima, ali sigurno ne u 95 % slučajeva. 

1. Grci ne računaju vreme – oni žive u momentu

Sigurno ste primetili da ako  npr. sednete da poručite kafu u najsunčanijoj zemlji starog kontinenta, možete konobara čekati i po pola sata da vas usluži. Naime, Grci nikad nigde ne žure, osim ako su za volanom. Oni uvek imaju vremena za sve, pa smatraju da ga i vi imate. Nema veze što neko radi na mestu gde treba da usluži klijenta, oni će klijenta zapostaviti ako im je baš u tom trenutku došao drug, mama, tata, brat, sestra…

Deset stvari koje nikako ne treba da kažete jednom Grku

Skoro smo vam pisali da je ista situacija i kad parkiraju kola na mestima koji nisu predviđena za to ili ne za duži period, da bi otišli da popiju kafu.

2. Sve je bolje sa fetom

Nije bitno da li ručaju meso ili ribu, nekao će većina Grka uvek na svojoj trpezi imati i fetu ( u nekim slučajevima i neki drugi sir). Ako je slučajno nisu stavili na sto, onda je sigurno imaju u frižideru. Prosto, Grci je obožavaju i slasno je jedu na više načina.

3. Svaka vožnja je rizična

Grci iako su jedni od najgorih vozača u Evropi (a i na svetu), misle da su bogom dani za upravljanje motornim vozilima. Pravilo je da u vožnji nema pravila. Pretiče se na punim linijama, vozi se preko ograničenja, parkira se gde se stigne i obavezno se tokom vožnje psuje na druge vozače koji ne zanju da voze (a kao da on/ona zna).

Grci

4. Limun, origano, maslinovo ulje i beli luk idu svuda

Već smo vam više puta u tekstovima pomenuli ovu činjenicu. Dobro, možda neki neće stavljati sva četiri “elementa” gore navedena, ali tri će se zato uvek naći u grčkim obrocima. Prijatno!

5. Grci su uvek u pravu i sve znaju

Oni su savršeni, oni su Bogom dani, oni su – Grci. Neverovatno, ali će uvek naći razlog da vam obrazlože zašto je to tako, iako je očito da to tako nije. Nema teme u koju se ne razumeju, a ako se takva slučajno i stvori odmah će vam objasniti zašto za to čuli nisu ranije. Pogađate, daće vam “najrazumnije” objašnjenje.

(Ne) Kulturni Grci

6. Ruke su tu da vam sve objasne

Većina Grka dok priča sa vama mahaće pred vama rukama. Ubeđeni su da ćete ih tako bolje razumeti. Nema veze što je vama ta tema dobro znana, oni će vam je još bolje pojasniti svojim rukama.

7. Koliko si se puta kupao?

Neverovatno, ali istinito – Grci svakog  leta računaju koliko su se puta kupali na plaži. Gore navedeno pitanje će vam postaviti familija ili drugari kao da je to nešto najnormalnije. U slučaju da ste napravili više kupanja od nekog ko je više pocrneo od vas, e onda ćete ih sigurno nasmejati.

Tako da nemojte da zaboravite da pitate svog druga ili drugaricu iz zemlje masline koliko se puta okupao ove godine (na grčkom: Posa bania exeis kanei?). Videćete da će reagovati najnormalnije, kao da ste ga pitali kako je.

Grci

8. Glasni i ponosni

Teško da ćete upoznati bučniji i ponosniji narod od Grka. Ruku na srce, sa tolikom istorijom koliko je imaju i treba da budu ponosni, ali ne da nosom paraju oblake. Što se tiče buke koju stvaraju tokom pričanja – e, za to stvarno ne znamo zašto je to tako.

9. Nećeš račun – manja cena

Navikli smo mi i u Srbiji da nam ne daju račune, ali da li vam tada smanje račun jer neće morati da plaćaju PDV? Naravno da ne. Međutim, u Grčkoj je situacija drugačija. Ako vas znaju (npr. ako im dolzite stalno u radnju ili ste u komšiluku) Grci će vam smanjiti račun pri kupovini.

Srbi i Grci – Toliko slični, a toliko različiti (1. deo)

Postoji i drugo pravilo. Naime, ako ne plaćate karticom već kešom i tada možete dobiti popust. Šta da vam kažemo – u savršeno nesavršenoj zemlji znaju dobro da izigravaju državne institucije.

10. Pilot glavni akter

Iskreno, ovo i nije često, ali može vas zadesiti ako putujete u avionu punom Grka. Naime, kada pilot uzleti Grci će mu dati aplauz za to. Isto se dešava i kada sleti.

 Booking.com

You may also like

2 Komentari

Zorana 25/07/2020 - 07:46

Ovo se cesto dogadja prilikom sletanja na sidnejski aerodrom posebno ako je let bio u losim vremenskim uslovima.
Let od Bg do Sidneja traje od 18 do 22 sata, zavisno preko kojih drzava se leti. Zato cesto se cuje aplauz.

Odgovor
бака Штрумпф 04/03/2017 - 22:49

Мени је, кад сам први пут летела у Амстердам, и назад за Београд, наравно Јатом, било изненађење да чујем аплауз након слетања. После сам путовала другим превозницима и ни у једном нисам доживела аплауз пилоту. Хехе.

Odgovor

Ostavi komentar

two × 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići