krstenje u grckoj

Imali ste priliku u jednom od prethodnih tekstova saznati šta je neizbežno kada je svadba i svadbeno veselje u Grčkoj u pitanju. Po nekoj logici (iako se poslednjih godina niko toga ne pridržava) sledeći korak je stvaranje porodice, a šta sve prati novog člana (iliti bebu) pre, za vreme i posle krštenja saznajte u daljem tekstu.

Grčka svadba – Tako ista, a tako različita

Sve bebe kada se rode u Grčkoj su jednostavno bebe. Naime, Grci decu ne zovu po imenu sve dok se ne krste. Pa tako ako dobijete devojčicu biće beba, a dečak bebis. Ono što je posebno zanimljivo je to da vaše dete već ima spremno ime. Nećete se mnogo zamarati oko smišljanja imena. Zašto? Tradicija u Grčkoj je da deca nose imena svojih baba i deda. Obično prvo po ocu. Tako da će deda i unuk imati isto ime, a recimo baka i unuka isto. Grci jako poštuju ovu tradiciju pa neka vas ne čudi ako čujete da je izbio skandal jer su roditelji rešili detetu dati drugo ime.

Grčki svadbeni običaji

Otuda i čuveni imendan. Naime, svaki Helen ima svog sveca zaštitnika po kome nosi ime. To bi slobodno mogli uporediti sa našom slavom jer pored toga što se slavi i poštuje određeni svetac, računajte na gomilu gostiju toga dana.

Kada odlučite da krstite dete morate imati kuma ili kako ga Grci zovu Nonos ili ako je žensko Nona (a može da ima i oboje). Velika je čast biti Nonos/a. Ali kolika je čast, toliki je i trošak. Što se krštenja tiče, kum plaća sve (ako se ne dogovori drugačije sa roditeljima). Za razliku od našeg krštenja, obaveza kuma u Grčkoj je da dete obuče od glave do pete, pa kupuje posebno, svečano odelo za malog slavljenika.

Svečano odelo

Svečano odelo

Pored svečanog odela neizostavni su i ostali “rekviziti” potrebni za ovaj čin. Ulje, belo platno, peškir i naravno sveća koja je, za razliku od sveća koje se koriste kod nas, ogromna i svečano ukrašena, a Grci je zovu lambada. Još jedan obavezan poklon od kuma je i lančić sa krstom koje bi dete trebalo nositi ceo život oko vrata.

Sveća

Svečano ukrašena sveća – Lambada

Ono što je posebno interesantno je to da se gosti “kite” kao na našim svadbama. Male zakačke (u poslednje vreme i u vidu narukvica) Grci zovu martirika i to su obično mali ukrašeni krstovi koji se kače na rever.

Martirika

Martirika
Sam čin krštenja se malo razlikuje od našeg. Dete u crkvi drži kum (ili kumovi) i dok kod nas pop čita početnu molitvu, ovde to radi sam kum. Zatim se dete skida do gole kože (bez obzira na godišnje doba) i postaje glavni akter. Kumovi ga mažu uljem po svakom delu tela, a pop ga “uranja” tri puta u specijalno okićenu “kadu” punu vode koju Grci zovu kolimvitra. Obavezno je da dete kum uzme u naručje i uvije u belo platno, stavi gore pomenuti zlatni lančić, dok pop odseca tri pramena kose. Inače običaj u Grčkoj je da se dete ne šiša do krštenja, pa se nemojte iznenaditi kada vidite dečačiće sa malo dužom kosom. Možda samo još uvek nisu kršteni.

Lančić sa krstom – nezaobilazni poklon od kuma

Mališan se potom oblači u novo odelo i ponovo predaje kumu. Pred sam kraj krštenja majka je obavezna da se tri puta pokloni kumu i da ga tri puta poljubi u ruku, nakon čega joj on predaje dete koje konačno svi ostali mogu nazvati po imenu.Zbog već pomenutog nasleđivanja imena od babe ili dede, u nekim porodicama se deci daju dva krštena imena da bi se ispoštovala tradicija, a da se bake i deke ne bi ljutili.

Ono što je isto kao i na svadbi jesu bombonjere (uz koje se ovde dobija i neka igračka jer je ipak dečije slavlje) koje se dele nakon ceremonije i naravno odlazak na veselje. Važi isto pravilo “ako ste pozvani u crkvu ne znači da ste i na veselje”.

fb_img_1479654723986-640x420

Bombonjere

Običaj je da se dete ne kupa tri dana posle krštenja što je, s obzirom da je masno od glave do pete, najveći “udarac” na veš mašinu 🙂 . Kada se okupa trećeg dana, gde za vreme kupanja ne sme da se prospe ni kap vode, odelo u kome je do tada dete bilo zajedno sa vodom se nosi u more. Voda se prosipa, a odelo ispere u morskoj vodi jer se veruje da more odnosi sve zle sile.

Sujeverja u Grčkoj

Naredne tri nedelje bebac, sada već sa zvaničnim imenom, odlazi na pričest sa kumovima noseći sveću sa krštenja. Treće nedelje se sveća ostavlja u crkvi da izgori do kraja.

Sada kada ste sve ovo pročitali nemojte se čuditi zašto su skoro svi u Grčkoj Jorgosi, Nikosi, Dimitrisi ili Eleni, Maria, Dimitra. Oni samo poštuju tradiciju staru vekovima.