Foto: Screenshoot/Youtube/ParisPapada

Martis-Poslednjeg dana februara svaka kuća plete crveno-bele narukvice! Ne, ne navijaju svi za Olimpijakos. Čak i ljuti protivnici istog, mesec dana će nositi crveno-belo. Tako nalaže tradicija.


Šta je Martis ili Martia?

Ovaj običaj u Grka vuče korene još iz Antičke Grčke. Tačnije povezan je sa ceremonijom Elefsinske misterije koja se održavala u Elefsini među poklonicima kulta grčkih boginja Demetre i Persefone. Sveštenice hrama u Elefsini su narukvice nosile na desnoj ruci ili na članku leve noge. Tada je ova narukvica bila poznata kao Kroki.

Martis potiče od latinskog naziva Boga Marsa, a predstavlja prvi mesec Rimskog kalendara.

25. MART – GRČKI DAN DRŽAVNOSTI

Martis (Martia) – šta kaže tradicija

Prema tradiciji ove narukvice se prave za decu kako bi ih zaštitile od prvog prolećnog sunca, da ne izgore. Nose se sve do kraja marta. Kada se skinu obično se kače na ružu, da bi deci obrazi bili rumeni kao ruže.

U drugim delovima Grčke kače ih na drvo ili granu koja je visoko, kako bi laste koje dolaze sa juga pomoću ogrlice učvrstile svoje gnezdo.

Veruje se da pored toga što štiti od prvog prolećnog sunca, ova crveno bela narukvica štiti i od komaraca, buva i uklanja bolesti i raznorazno zlo.

Na većini ćete videti i nazar iliti plavo oko koje ima zadatak da zajedno sa narukvicom štiti dete od urokljivih očiju.

martis

Foto: Screenshoot/Youtube/ParisPapada

Martis u drugim zemljama

Ne prave se samo u Grčkoj ove martovske narukvice. Ovaj običaj postoji i u Albaniji i zove se Verore, dok se kod naših bivših sunarodnika oko Skoplja ovaj običaj zove Martina. U Bugarskoj je Martenica, a u Rumuniji Marisor.

U ovim zemljama narukvicu vezuju za voćku kako bi cvetale, dok ih neki stavljaju ispod kamena i ako sledećeg dana na tom mestu nađu crva, veruju da će cela godina biti plodna.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Kako se pravi Martis?

Tradicionalna crveno bela narukvica prav se od tanke vunice. Poslednjih godina se, zbog praćenja mode i trendova, prave razne varijacije. Ali namena ostaje ista.  Ako želite i vi napraviti ovu narukvicu, pogeajte u videu kako se pravi tradicionalna Martia…

Kada se napravi nosi se na ruci, mada neki nose i kao prsten, dok postoji običaj da se nosi i na nožnom palcu. Kako god. Svrha je jedna, a to je zaštita. Tako da, ako se nađete kojim slučajem u Grčkoj u martu mesecu nemojte pomisliti da svi navijaju za Olimpijakos. To samo poštuju tradiciju!