25. martSutra je najveći nacionalni praznik u Grčkoj. Naime, 25. marta Grci proslavljaju Dan državnosti, odnosno nezavisnoti. Međutim, mnogi će Grci sutra slaviti i imendan.


Dan nezavisnosti

Posle četiri veka robijanja (tokom kojih su grčki jezik, religija i osečaj identita ostali veoma jaki), Grci su 25. marta 1821. godine počeli oslobodilački rat protiv turskog jarma.  Ova borba je trajala sve do 1829. godine.

Bitno je da napomenemo da je nekoliko dana pre navedenog datuma ustanak počeo da se diže na nekim delovima Peloponeza, a među tim ustanicima su bili i veliki grčki heroji – Kolokotronis, Nikitaras i Papaflesas. Zajedno sa ostalim ustanicima, oni su još 21. marta oslobodili grad Kalamatu.

Grčka himna – Najduža himna na svetu

Nošen sjajem pobede svojih sunarodnika, episkop grada Patre, Germanos, blagoslovio je zastavu ustanika u manastiru Velika Lavra na planini Helmos. Moto ustanika je bila parola – „Sloboda ili smrt!” (koja je usko povezana sa stvaranjem današnje zastave Grčke).

Posle bloslovljenja zastave čitav Peloponez se digao protiv Turaka, a zatim i drugi kontinentalni delovi današnje zemlje masline. Godine 1829. nije celokupna teritorija današnje Grčke dobila nezavisnost. Mnogi će na nju čekati još dugi niz godina. Granice oslobođene Grčke išle su od Arte na zapadu, do Volosa na istoku, obuhvatajući Peloponez, južni kraj Rumelije i neka od ostrva koja su bila bliže kopnu.Atina posle oslobođenja nije postala prestonica. Ta čast je pripala sadašnjem biseru Peloponeza – Nafpliu, koji je tu poziciju ljubomorno čuvao oko pet godina (1829.-1834.)

 

Blagovesti

Pored Dana nezavinosti braća Grci sutra proslavljaju i veliki hrišćanski praznik – Blagovesti. Po predanju, na ovaj dan je anđeo javio Mariji da će roditi Isusa.

Nisu svi Grci pravoslavci

Inače, sutra će imendan proslaviti svi koji se zovu Vangelis ili Evangelis, a i pripadnice lepšeg posla sa imenom Vangelia, Evangelia ili Eva.

 

Kako Grci proslavljaju 25. mart?

Dve stvari su neizbežne tokom 25. marta, a to su: parada i bakalar.

Parada se tradicionalno održava u svakom gradu, selu i varošici. Možemo ih slobodno nazvati školskim paradama, jer u njima učestvuju učenici. Najbolji učenici svojih opština imaće čast da tokom parade nose zastave Grčke.Međutim, u samom centru Atine se svakog 25. marta održava i vojna parada. Veliki broj Grka će uživati gladajući svoju armiju i njeno oružje.

Dan kada su Grci rekli – “NE”

Širom najjužnije balkanse zemlje će se sutra jesti prženi i hrskav bakalar sa skordalja sosom ( sos od belog luka).

Zašto prženi bakalar? Jer je to jedini način da se jede usoljeni bakalar, pošto nemaju sva mesta u Grčkoj privelegiju da ovu ribu jedu svežu.

Zašto skordalja? Jer su navedena riba i on dobitna kombinacija – pržena hrana podiže pritisak, a beli luk snižava.