MUZIKA NA SRPSKO-GRČKIM SVADBAMA

by Tijana
0 Komentar

muzika i veseljeSvadbe su događaji na kojima se svi mi opustimo uz veselo društvo i dobru muziku. Međutim, kada odete na srpsko-grčku svadbu, to je tek doživljaj za sebe. Muzika će vas terati da celo veselje provedete na podijumu. Pre neko veče sam prisustvovala jednoj takvoj fešti i što je najzanimljivije – nije Srpkinja bila snajka, već je mladoženja ponosni Nišlija.

Nije ovo prva mešovita svadba na kojoj sam prisustvovala (i verovatno neće biti ni poslednja), ali je prva na kojoj je pesma „Sirtaki je igrala jedna lepa Grkinja“ značila mnogo više od lepih stihova i muzike. Mladoženja nije skidao oči sa svoje, zaista mnogo lepe, Grkinje dok joj je ponosno pevušio pomenute stihovo na podijumu. Sve je pucalo od emocija, a kako i ne bi kada su se dve očito srodne duše našle na brdovitom Balkanu i krunisale svoju ljubav brakom. A muzika… muzika je bila priča za sebe.

Grčka svadba – Tako ista, a tako različita

Muzika i mešovita svadba

Svi znamo da na svadbama mladenci često gledaju da pored svog ukusa zadovolje (bar u muzičkom smislu) i ukus svojih gostiju. E, upravo je to jedan od glavnih problema tzv. mešovitih svadba.  Teško je zadovoljiti pomenuti ukus i kada je recimo mladoženja iz Sombora, a devojka iz Vranja, a kamo li kada su različite nacionalnosti i to ne sa sličnim maternjim jezikom.

Ono što je spas kada je srpsko-grčka svadba je da i pored različitosti jezika, ritam i melodija su nam uglavnom slični (da ne kažemo isti, a nećemo sada ulaziti u polemuku ko je od koga „ukrao“ melodiju ili za istu odkupio autorska prava). Upravo je ta činjenica pomogla Viki i Mikiju da naprave svadbu za pamćenje. Di-džej (pisali smo vam da u zemlji masline mladenci obožavaju da ga unajmljuju za svadbena veselja, a ređe muziku uživo) je puštao identične pesme na oba jezika i to jednu za drugom, pa je tako podijum je uvek bio pun.

Bilo je tu i pesama koje (još uvek) nisu “razmenili” srpski i grčki izvođači. Tada bi se možda više veselila samo jedna strana, dok bi druga za to vreme malo predahnula. Ono što je najbitnije, veselje ni u jednom momentu nije bilo stalo.

Zašto volimo grčku muziku?

A šta je sa tradicionalnim pesmama?

Naravno, bilo je tu i tradicionalnih pesama s obe strane, gde je svako igrao svoje. Međutim, pošto je svadba bila u Atini, a svi mi Srbi koji smo na samom jugu Balkana već duži niz godina zavoleli smo ovu zemlju, pa većina nas nije odolelo ni da zaigra uz tradicionalne grčke pesme.

Neki su igrali i amaterski, a neki su Boga mi oduševili ne samo mladine zvanice, već i osoblje samog restorana. Kako je našeg Nemanju (dečko čije ste priče već više puta  čitali na našoj internet stranici) ponela dobro znana grčka melodija, možete videti u video klipu dole. Sigurni smo da će sve one starije generacije koje su uživale uz legendarnu seriju Vruć vetar, podsetiti na glavnog liku Šurdu kojeg tumači legendarni Ljubiša Samarđić Smoki. Još nešto da vam odam, ako ste mislili da je on ovo naučio zbog neke Grkinje, onda se varate, jer on (bar još uvek) nije grčki zet.

Mnogi će reći da smo se pogrčili, ali to nije tačno. Volimo mi svoje više nego išta, ali poštujemo zemlju u kojoj živimo i ljubazne domaćine. U ovom slučaju, nismo mi bili veseli samo zbog našeg Milana, već i zbog (sada i naše) Grkinje Viki, jer kada je neko tako dobar, drag i otvoreno vas prihvati, onda je red da i vi vratite istom merom.

REBETIKA

 

You may also like

Ostavi komentar

five × 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići